Sağlık Emekçilerimizi Koruyamazsak Bu Savaşı Kaybederiz
Koronavirüsle mücadele sürecinde sağlık çalışanlarının sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve kişisel koruyucu ekipman eksiklerinin derhal giderilmesi gerektiğine vurgu yapan CHP’li Hancıoğlu “sağlık emekçilerimizi koruyamazsak bu savaşı kaybederiz” dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Koronavirüsle mücadele sürecinde, bu mücadelenin temel dayanağı olan ve canları pahasına görev yapan sağlık çalışanlarının sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirlerin alınması çağrısı yaptı. Sağlık çalışanlarının bu dönemde temel kaygı ve gündemlerinin “enfekte olma riski” olduğunu ifade eden Hancıoğlu, bu konuda çok daha kapsamlı, çok daha etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Diğer ülkelerde yürütülen salgınla mücadele süreçlerinde, hekimler ve sağlık çalışanlarının önemli bir kısmının enfekte olduğunu, bir kısmının hayatlarını kaybettiğini ve bu durumun virüsle mücadeleyi sekteye uğrattığını kaydeden Hancıoğlu “Hekiminden, hemşiresine, hasta bakıcısından, idari personeline kadar bütün sağlık çalışanlarımızın sağlığını korumamız gerekiyor” dedi.
Salgınla mücadelede önemli ve yaşamsal görevler üstlenen sağlık çalışanlarının, yüksek risk altında hizmet sunamayacaklarını vurgulayan Hancıoğlu “Sağlık emekçilerimizi koruyamazsak bu savaşı kaybederiz” uyarısında bulundu.
Hancıoğlu, bu konuda alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:
*İran, İtalya ve Çin gibi örnekler incelenerek sağlık çalışanlarının korunması ve izolasyonu için alınması gereken tedbirler bir an evvel hayata geçirilmelidir.
*Salgınla mücadele sürecine ilişkin takvimsel bir planlama oluşturularak bu süreçte tüm sağlık kurumlarında çalışan sağlık personelinin ihtiyaç duyacakları eldiven, önlük/forma, maske, tek kullanımlık önlük/tulum, siperlik gözlük ya da koruyucu gözlük, N95 maske gibi koruyucu ekipman miktarı hesaplanmalı ve buna ilişkin bir tedarik politikası oluşturulmalıdır.
*Numune alımı sırasında ciddi aerosel damlacık bulaşması çok yoğun olduğundan, numune alımlarında bulaşı riskini en aza indirecek tedbirler, izole kabinler ve uygulamalar hayata geçirilmelidir. Mobil numune araçları hızla devreye sokulmalıdır.
*Ventilatör ve yoğun bakım cihazlarının ortak havuzu oluşturulmalı, ihtiyaç olan yerlere hızlı tedariki sağlanmalıdır. Atıl durumdaki ventilatörlerin bakım onarımlarının hızla yapılarak kullanılabilir hale getirilmesi gerekmektedir.
*Şehir Hastanelerinin açılması gerekçesiyle kapatılan hastaneler ivedilikle tekrar hizmete alınarak yoğun bakım ünitelerine dönüştürülmelidir.
*Salgının artış hızına bağlı olarak sağlık personelinin hastanede ya da hastaneye en yakın noktada sağlıklı ve izole bir şekilde istirahat edebilecekleri ortamlar hazırlanmalı, farklı mesai düzenine geçilmeli, hastaneler ile hastane dışı ortamlardaki bulaşı zinciri en aza indirilmelidir.
*112 personelinin nöbet düzeni 12-36'dan 24-72 saate geçirilmeli, uzun süreli çalışma, uzun süreli dinlenme sağlanmalıdır.