• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
14:04
Kurumsal içi Eğitim Uzmanı Elif Sezen'den Mali Müşavirlere Motivasyon Eğitimi
12:32
“Hiçbir faili meçhul karanlıkta kalmayacak”
12:16
Cumhuriyetten Günümüze Mizahın Dev Arşivi
12:11
Katılımcılar unutulmaz anlar yaşadı
12:08
Meteoroloji'den sağanak uyarısı
12:05
Ankara’ya “NATO makyajı
12:02
Yargıda yeni dönem
12:00
Ata Sahne'de 'Film Gibi' konser
11:54
Canikli Gençlere Alkış
11:16
İlkadım'da Sosyal Yardımlar 57 Milyon TL'yi Aştı
11:08
“DOĞAL PIRLANTANIN HAKKI TESLİM EDİLDİ”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Parkinson hastalığı 20'li yaşlarda da görülebiliyor
SAĞLIK
Yayınlanma: 05 Aralık 2023 - 13:19

Parkinson hastalığı 20'li yaşlarda da görülebiliyor

Parkinson hastalığı 20’li yaşlarda da görülebiliyor Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor Kuyu suyu, sigara kullanımı, tarım ilaçları hastalığı tetikleyebiliyor Çoğu hastada tek taraflı elde titreme

SAĞLIK
05 Aralık 2023 - 13:19
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Parkinson hastalığı 20'li yaşlarda da görülebiliyor
Parkinson hastalığı 20’li yaşlarda da görülebiliyor

 

Parkinson erkeklerde daha sık görülüyor

 

Kuyu suyu, sigara kullanımı, tarım ilaçları hastalığı tetikleyebiliyor

 

Çoğu hastada tek taraflı elde titreme olarak başlayan Parkinson hastalığının genellikle 60 yaştan sonra belirtilerinin görüldüğünü kaydeden uzmanlar, tek taraflı başlayan hastalığın yaklaşık bir buçuk yıl sonra karşı tarafa geçtiğini söylüyor. Parkinson hastalığı kişinin genetiğinde var ise 25-40 yaşlarında da görülebildiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, genetik gen ile geçen Parkinson hastalığı daha erken ortaya çıktığını kaydetti. Prof. Dr. Tarlacı, “Lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri sert tutmak için yoğurt yenilmeli. Haftada iki kere bakla yenilmesi de olumlu etki oluşturuyor” dedi.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson hastalığı hakkında bilgi vererek, hastaların nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı. 

Tek taraflı başlayan hastalık yaklaşık bir buçuk yıl sonra karşı tarafa geçiyor

Parkinson hastalığının hareketlerde yavaşlamayla giden nörolojik bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Göz kırpmada yavaşlama, yutma sıklığında azalma, bağırsak hareketinde yavaşlama, düşünce akışında yavaşlama olarak belirtileri görülebiliyor. Parkinson hastalığı çoğu hastada tek taraflı elde titreme olarak başlıyor. Titreme olan tarafta yürürken olan kol salınımı duruyor. Yürüme esnasında öne doğru kamburluk görülüyor. Parkinson hastalığı yaşla ilgili bir hastalık ve genellikle 60 yaştan sonra belirtileri görülüyor. Tek taraflı başlayan hastalık yaklaşık bir buçuk yıl sonra karşı tarafa geçiyor. Tükürük bezinden örnek alındıktan sonra tanı yüzde 70 oranında konulabiliyor. Parkinson vücudun sistemini etkileyen bir hastalık.” dedi.

Parkinson hastalığı gençlerde görülüyor mü? 

Parkinson hastalığı kişinin genetiğinde var ise 25-40 yaşlarında da görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson hastalığı için her yıl 2-3 tane gen bulunduğunu, şu an sayısı 27’e varan parkin genin olduğunu anlattı. Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Bu genler kişide var ise genetik olarak taşınabilmektedir. Genetik wazqsile geçiş oranı yüzde 10 ile yüzde 15 arasındadır. Genetik ile geçen Parkinson hastalığı daha erken ortaya çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.

Parkinson’da kök hücre tedavisi 

Kök hücre tedavisinin 1960’dan beri Parkinsonlu hastalarda denendiğini dile getiren Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Kök hücrenin geçici bir etkiye sahip olduğu izlenilmiştir. Günümüz açısından değerlendirince şu anda onaylanmış bir kök hücre tedavisi yoktur.” dedi.

Dopamin ve Parkinson hastalığı ilişkisi 

Beynin dopamin ile ilgili olan 3 tane merkezi bulunduğunu ve dopamin 15-30 yaş arasında yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Dopamin, Parkinson ve benzeri hastalıklar için altın standardında bir ilaçtır. Fakat dışarıdan alınan dopamin doğrudan beyine geçmiyor. Dopaminin Parkinson hastaları üzerinde hareket kısıtını azaltan etkileri var. Hastanın tedaviye yanıtına, yan etkiye hassasiyetine göre ayarlamak gerekiyor.” dedi.

Dopamin hücrelerinin kaybolduktan sonra yenilenmesinin mümkün olmadığını da ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, rezervin de hastalığın yılı arttıkça azaldığını söyledi.

Parkinson hastaları lifli gıdalar, yoğurt ve taze bakla tüketmeli

Parkinson hareketleri yavaşlatan bir hastalık olsa da sistemik bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Parkinson hastalarının özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Kabızlık Parkinson hastalarında sıkça görülür çünkü bağırsakları yavaşlatıyor o yüzden lifli gıdalar tüketilmeli, kemikleri de sert tutmak için yoğurt yenilmelidir. Haftada iki kere bakla yenilmesi olumlu etki oluşturur ama ilaç yerine geçmez. Aynı zamanda bisiklet sürmek Parkinson hastalığında önemli yer tutar.” diye konuştu.

Erkeklerde daha sık görülüyor 

Parkinson hastalığına erkeklerde kadınlara göre daha çok rastlandığını da belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şunları söyledi:

“Başlangıçta tek elde titreme ile başlar. Tıbbi olarak tremor adlandırıyoruz. Bu titreme dışardan görülerek anlaşılıyor, elde titreme başladıktan bir iki yıl sonra hastanın hareketlerinde yavaşlama, oturup kalkarken yavaşlık, kolları sallamama daha ilerleyen zamanlarda günlük faaliyetlerin de dışarıya bağlılık halini alabiliyor. Yaşlanmayla ilgili bir hastalık. Beynin hareket sisteminde bazı insanlarda belli sebeplerle ortaya çıkan çabuk yaşlanma.

Parkinson hastalığına sebep olan bazı etmenler var, bunlar içerisinde erkek cinsiyeti, kuyu suyu, sigara kullanımı, tarım ilacına fazla maruz kalma hastalığı tetikleyebiliyor. Kahve tüketimi Parkinson riskini azaltıyor. Yaşlılarda ortaya çıkan düşmeler Parkinsonun belirtileridir, denge sorunu yaşarlar.”

Beyin pili etkili sonuç verebiliyor

Parkinson hastalığında erken tanının yaşam kalitesini arttırma açısından önemli olduğunu anlatan Tarlacı, “Maalesef hastalığın sürecini yavaşlatmak için günümüzde bir çözüm bulunmuyor. Ancak Parkinson tedavi edilebilir bir hastalıktır. 1960’larda hiçbir tedavisi olmayan Parkinson hastalığı günümüzde ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Değişik tedavi yöntemlerimiz var, hekimler hastanın klinik tablosuna göre tedavi yöntemini belirliyor. Bazı hastaların beynine pil takılması tedavi açısından olumlu etki oluşturuyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
Önce Nefes Egzersizleri Yapıldı
Önce Nefes Egzersizleri Yapıldı
Tanı ve Evreleme Süreçleri Masaya Yatırıldı
Tanı ve Evreleme Süreçleri Masaya Yatırıldı
Ebola Nasıl Bulaşıyor?
Ebola Nasıl Bulaşıyor?
“702 Milyonun Üzerinde MHRS İşlemi Gerçekleştirildi”
“702 Milyonun Üzerinde MHRS İşlemi Gerçekleştirildi”
Son Haberler
Kurumsal içi Eğitim Uzmanı Elif Sezen'den Mali Müşavirlere Motivasyon Eğitimi
Kurumsal içi Eğitim Uzmanı Elif Sezen'den Mali Müşavirlere Motivasyon...
“Hiçbir faili meçhul karanlıkta kalmayacak”
“Hiçbir faili meçhul karanlıkta kalmayacak”
Cumhuriyetten Günümüze Mizahın Dev Arşivi
Cumhuriyetten Günümüze Mizahın Dev Arşivi
 Katılımcılar unutulmaz anlar yaşadı
Katılımcılar unutulmaz anlar yaşadı
Meteoroloji'den sağanak uyarısı
Meteoroloji'den sağanak uyarısı
Çok Okunan Haberler
Yeni Başkan Turhan Akşen
Yeni Başkan Turhan Akşen
CHP'DE Danışma Kurulu Yapıldı
CHP'DE Danışma Kurulu Yapıldı
Yıl Sonu Sergisi Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda
Yıl Sonu Sergisi Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda
Çocuklar için 'Yaratıcı Soyut Resim Atölyesi' Trump Art Gallery'de 
Çocuklar için 'Yaratıcı Soyut Resim Atölyesi' Trump Art Gallery'de 

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.