• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
18:06
Toybelen haberine Eyüp Aydın’dan sert çıkış
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Enerji Üretiliyor
EKONOMİ
Yayınlanma: 04 Haziran 2020 - 18:18

Enerji Üretiliyor

Geri Dönüşüm İle 30 Bin Haneye Yetecek Enerji Üretiliyor Samsun’un ilk Sıfır Atık Belgesi’ni alan Büyükşehir Belediyesi, yıllık 10 bin 335 ton atığın geri dönüşümünü sağlayarak 30 bin evin ihtiyacını

EKONOMİ
04 Haziran 2020 - 18:18
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Enerji Üretiliyor

Geri Dönüşüm İle 30 Bin Haneye Yetecek Enerji Üretiliyor

Samsun’un ilk Sıfır Atık Belgesi’ni alan Büyükşehir Belediyesi, yıllık 10 bin 335 ton atığın geri dönüşümünü sağlayarak 30 bin evin ihtiyacını karşılayabilecek enerji elde ediyor. Başkan Mustafa Demir, “Çevre dostu belediye olarak tüm çabamız çocuklarımız için daha iyi bir dünya hazırlamak” dedi.

Geri Dönüşüm İle 30 Bin Haneye Yetecek Enerji Üretiliyor

Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede 5 Haziran tarihinin ‘Dünya Çevre Günü’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, atıkların iklim değişikliğine olumsuz etkisini en aza indiren şehirler içerisinde yer alabilmek için çalıştıklarını söyledi. Çevre farkındalığı yaratacak fikir ve projeleri her zaman desteklediklerini kaydeden Başkan Demir “Son yıllarda ülkemizde ve dünyada en çok konuşulan konuların başında çevre kirliliği gelmekte. İnsanoğlunun bugününü ve geleceğini doğrudan ilgilendiren çevre kirliliği günden güne artmakta ve insanlık için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Tüm çabamız, ülkemizin geleceği çocuklarımız için daha iyi bir dünyanın hazırlığıdır” dedi.
İsrafın önlenmesi, doğal ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması, atığın kaynağında ayrı toplanıp, geri kazanımının sağlanması gibi birçok konuyu kapsayan ‘Sıfır Atık Projesi’ ile doğanın korunmasını sağlamaya çalıştıklarını belirten Başkan Demir, “Çevre dostu bir belediye olarak, ilimizde oluşan evsel atıklar için iki adet katı atık düzenli depolama tesisi işletmekteyiz. Samsun genelinde oluşan günlük 1050 ton atık işlenerek bertaraf edilmektedir. Mekanik ayırma tesisine gelen atıklar ayrıştırılarak yıllık 10 bin 335 ton atığın geri dönüşümü sağlanmaktadır. Sahamızda oluşan metan gazından toplamda 314 bin 500 megawatt elektrik üretilmiş olup bu sayede günlük 30 bin evin enerji ihtiyacı karşılanabilir. Samsun’da 620 noktadan toplanan yıllık 1825 ton tıbbi atığın bertarafı tesisimizde gerçekleşmektedir. Oluşturduğumuz sistemlerden açığa çıkan atık ısılar ile başka bir enerji ihtiyacı olmadan günde 90 ton arıtma çamurunun kurutulmasını sağlayarak, atıktan türetilmiş yakıt olarak tekrardan değerlendirilmesini sağlamaktayız. Bu da bize yılda 7 milyon 400 bin TL’lik doğal gaz kazancı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
İnsanlar Doğa Olmadan Varlığını Sürdüremez
Büyükşehir Belediyesi’nin Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyesi Prof.Dr. Yüksel Ardalı, pandemi esnasında doğa ve canlıların öneminin ortaya çıktığını, doğanın insansız olabileceği fakat insanların doğa olmadan varlığının sürdürmesinin güç olduğunu gördüklerini ifade etti. Samsun’da iklim dostu, düşük karbonlu bir kalkınma modelinin oluşturulması gibi çalışmalar yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Ardalı, “Samsun’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ israfın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi ile yola çıkılmıştır” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan kentteki ilk belediye olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ardalı şunları söyledi; “Çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından bilinçli bir topluma, atık miktarlarının azaltılmasından atıkların geri dönüştürülmesine varıncaya kadar içerisinde birçok amacı bulunan ‘sıfır atık’ seferberlik kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi kurumsal sıfır atık belgesini almıştır. Sıfır Atık Projesi’nde Samsun genelinde uygulama çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Büyükşehir Belediyesi, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir şehirler hedefinde eko-vatandaş bilinciyle ‘Sıfır Atık’ farkındalığı oluşturma çalışmaları ile eğitimler yapılmıştır ve buna devam edilmektedir. Sıfır atık insanların sürdürülebilir bir hayat tarzı benimseyip, doğal kaynakların al-kullan-tüket-at ve atık oluştur davranış şeklinin değiştirilerek az tüket, geri dönüştür mantığının içselleştirilmesi öngörülerek etik ve ekonomik bir verimlilik hedeflenmektedir.”
Prof. Dr. Ardalı, belediye çalışmaları ile sıfır atık yönetimine ilişkin çalışmaların sistemli ve verimli biçimde yürütülmesi için ‘Entegre Sıfır Atık Yönetim Planı’ hazırlandığını da dile getirdi.

İlginizi Çekebilir
Kış Hazırlığı Yapanlara Ücretsiz Salça Makinesi Desteği!
Kış Hazırlığı Yapanlara Ücretsiz Salça Makinesi Desteği!
Samsun'da toplu taşıma ücretlerine 5 ay sonra yeni zam
Samsun'da toplu taşıma ücretlerine 5 ay sonra yeni zam
“228 BİN BAŞVURU YAPILDI”
“228 BİN BAŞVURU YAPILDI”
Türkiye Yüzyılı vizyonuyla hayata geçirilen her yatırım,
Türkiye Yüzyılı vizyonuyla hayata geçirilen her yatırım,
Son Haberler
Toybelen haberine Eyüp Aydın’dan sert çıkış
Toybelen haberine Eyüp Aydın’dan sert çıkış
Sezen.BizimSamsunTv Canlı Yayında
Sezen.BizimSamsunTv Canlı Yayında
Gülsan Sanayi arazisi yeni kimliğine kavuşuyor
Gülsan Sanayi arazisi yeni kimliğine kavuşuyor
Festival Bitti, Şehir Ne Kazandı?
Festival Bitti, Şehir Ne Kazandı?
Havza-Taşkaracaören’de taş ocağı zulmü
Havza-Taşkaracaören’de taş ocağı zulmü
Çok Okunan Haberler
“Eğitim Ve Dini İnanç Hakkı Pazarlık Konusu Değildir”
“Eğitim Ve Dini İnanç Hakkı Pazarlık Konusu Değildir”
Gürlek: “Suç örgütleriyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz,
Gürlek: “Suç örgütleriyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz,
Başkan'dan Teşekkür
Başkan'dan Teşekkür
Hedef Çevreye Duyarlı Bir Şehir
Hedef Çevreye Duyarlı Bir Şehir

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.