“VİRGÜLLERİ” VAR DA, “NOKTA”SI NERDE?.. « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

        “VİRGÜLLERİ” VAR DA, “NOKTA”SI NERDE?..

 DEREBAHÇELİ/ALİ KAYIKÇI

                                                                             

                                                               “VİRGÜLLERİ” VAR DA, “NOKTA”SI NERDE?..

                                               (“Bir Şiir Yarışması” ve bir “Kitap” üzerine “Saydam Düşünceler”)

 

S

aygıdeğer Okuyucularımız!..

Bilindiği üzere; “İlkadım Belediye Başkanı Sn. Necattin Demirtaş” tarafından geçen yıl ilk defa “Aşk” konulu bir şiir yarışması düzenlenmiş ve buna da “Samsunlu Hemşehrimiz Cemal Sâfi”nin adı verilmiştir.

20 Mart 2020 tarihinde sonuçlanan bu yarışmaya yaklaşık 3 bine yakın şiir gönderilmiş ve kazananlara birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülleri yanında “Aile Özel Ödülü” de verilmiştir.

İlkadım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü” tarafından, ödüllendirilen bu şâirler yanında “Yayına Değer Görülen” 43 şiirle birlikte toplam “55 Şiir”in yer aldığı “Cemal Sâfi Anısına AŞK” adlı bir de 104 sayfalık bir kitap yayınlanmıştır.

Belediye Hizmet Binası’nın 3’üncü katında yeni kurulan bir “Kütüphane”ye kitap bağışı kampanyasına biz de çoğunluğu kendi eserlerimizden olmak üzere, şahsî kütüphanemizden seçtiğimiz 500 kadar kitapla katılınca, teşekkür kabilinden bize de bu kitaptan bir tane hediye ettiler.  Sağolsunlar, bu vesile ile de bu eseri inceleyip şöylece değerlendirmemiz nasip oldu.

 

Eser Üzerinde Bir İnceleme: “Mühendis-Şâir Kenan Yavuzarslan” tarafından düzenlemesi, “Selma Altungeyik” tarafından da tasarımı gerçekleştirilen ve Samsun Güven Ofset Matbaası’nda bastırılan bu (tarihsiz) kitap, yukarıda da belirttiğimiz gibi 104 sayfalık, 1 hamur kâğıda, 4 renkli bir karton kapak içinde neşredilmiş bir eser.

Kitap; Derece-Mansiyon, Aile Özel Ödülü, Yurt Dışı ve Tüm Şiirler olarak dört ana bölümden ibaret.

İlk iki sayfada, Sn. N. Demirtaş Başkanın “Cemal Sâfi 2020 Şiir Yarışması” başlıklı bir tanıtım yazısı, ardından bir sayfa hâlinde “Cemal Safi Ailesi” adına Mehmet Akif Safi’nin bir “Teşekkür Yazısı” var.

Sonrasında ise “Mustafa Doğan”ın yazdığı “Al Mektup” adlı şiirle başlayan “Derece”ye giren ve “Mansiyon” kazanan 6 şiir sıralanmış. Ancak, 3-4’ncü sayfada yer alan “İçindekiler” bölümünde, (her ne hikmetse) şiirin adı var da şâirin adı yok. Aynı durum; “Aile Özel Ödülü”ne lâyık görülen 4 ayrı şiirde, sonrasında ”Yurt Dışı” ve “Tüm Şiirler” bölümlerinde de karşımıza çıkmakta.

Yasal olarak kitabın son ve ikinci sayfasında, iki yerde olması gereken “ISBN” numarasının sâdece bir yerde, o da birinci sayfada yer aldığı, ikinci sayfanın ise tamamen “boş” bırakıldığı görüldü.

Bu “boş sayfa” bırakma, eseri “daha kalın” gösterip daha çok paraya satma ve dolayısıyla da “isrâf”a yolaçıp, daha fazla kazanma hırsı; bâzı yayınevlerinin âdeta vazgeçilmezlerinden olmakta ise de “İlkadım Belediyesi” gibi, “tasarruf yapmada öne çıkmış” bir örnek kamu kurumumuza, bu kitapta 5 tam sayfayı boş bırakması, yine de yakışmamıştır.

Eserin; kapakta, 7-8’nci sayfalarında, yarışmanın düzenlendiği kişinin soyadı doğru bir şekilde “Sâfi” olarak yazıldığı hâlde, 1, 5, 9’uncu sayfalar ile arka kapakta maalesef “Safi” şeklinde yer almış; gerekli dikkat ve ihtimamın gösterilmediği anlaşılmıştır.

Öte yandan; eserin 3 ve 4’üncü sayfalarında yer alan “İçindekiler” bölümünde, şiirlerin sâdece adı verilmiş, yazarı (şâiri)nın kim olduğu belirtilmemiş, dolayısıyla da ilgili kişi/isim’lere âdeta bir pâye vermekten kaçınılmıştır ki bu da “İlkadım Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü”müze yakışan bir davranış olmamıştır.

Kitapta; (muhtemelen dikkatten kaçan, ancak çok önemli bir noksanlık da) 12’nci sayfadan itibâren yayınlanan toplam 55 şiirin hiç birinde “şâirin adı” yanında olması gereken  “resmi” ve/veya “şehir adı”nın bulunmayışıdır ki aynı isimde bâzen onlarca ismin olabileceğinin düşünülmeyişidir.

Aile Özel Ödülü” başlıklı bölümde “Semah Atak Bülbül”ün yazdığı “Ağlar” başlıklı şiirin son iki mısrası; belki “Cemal Sâfi Ailesi” adına yazan “Mehmet Akif Safi”nin dikkatinden kaçmıştır ama, “Yarışma Jüri Üyeleri Sn. Prof. Dr. Şahin Köktürk, Prof. Dr. Selçuk Çıkla, Dr. Öğrt. Üyesi Mehmet Aydın, Âşık Obalı (Mustafa Bilir), Şerif Mırık (Başk. Yard.) ve Kenan Yavuzarslan”ın gözünden kaçmamalı idi. Çünkü burada aynen şöyle denilmektedir: “Ben sensiz cehenneme nasıl gireyim söyle/İçime atıldığım ateş ağlar nar ağlar”

Kişi/Seven/Âşık’ın, yanında “sevgilisi” olmadan “cennette” bile rahatsızlık duyup “Ben sensiz Cennet’e nasıl gireyim söyle/Kavuştuğum hurîler, nîmet ağlar nûr ağlar” demesi gerektiği hâlde yanlış bir şekilde/ifade ile feryâd-figân etmesi de neyin nesidir? Ve dahi, mânevî inançlarımızla asla bağdaşmaz; diyoruz.

Ve böyle bir eser için, son “büyük bir noksanlık” olarak da “Jüri Heyeti”nin bir “Tanıtma/Yarışma Hakkında Bilgilendirme Yazısı” ile “Toplu Resmi” niçin yok? Diye soruyor ve şâirlerden bâzısının şiirlerinde “virgül”e yer verdikleri hâlde neden “nokta”yı hiç mi hiç kullanmadıklarının sebebini, düzenlemeyi yapan kardeşimizin de kelimeler arasındaki “,”  virgül işaretinden sonra tam 14 yerde niçin bir boşluk bırakmadığını doğrusu merak ediyoruz.

Dedikten sonra da bu eseri okuyup bitirmenin akabinde kaleme aldığımız aşağıdaki mısralarımız ile Sizleri başbaşa bırakalım istiyoruz. Kalbî sevgi ve saygılarımızla…

= = = (***) = = =

“Virgülleri” var da, “nokta”sı nerde?

“Şiirler kimlerin”, yazsan olmaz mı?..

“Boş sayfalar” gördüm, tamam beş yerde;

Şu “isrâf” sırrını, çözsen olmaz mı?..

 

“Virgülleri” var da, “nokta”sız Âşık;

“Çorba” içilir mi, yok ise “kaşık”;

“Kelime” yerine, “sözcük” bulaşık;

“Çöplük”te bir “kuyu”, kazsan olmaz mı?..

 

“Şâir”in “resmi”ni, niçin koymazsın?

“İl”inin adını, neden saymazsın?

“Cennet-cehennem”, nasıl aymazsın?

“Zihne doğruları”, kazsan olmaz mı?..

 

“Jüri”den bir “Takdim” olmalı idi;

“Resimli bir sayfa”, kalmalı idi;

“Kapak arkaları”, dolmalı idi;

“Tanıtım” gücünü, sezsen olmaz mı?..

 

“Türk Dünyası” varsa(!), “şâirler” nerde?

“Yurt Dışı” lâfı, perdedir derde;

“Kardeşlik Ülküsü” olmalı serde;

“Azerbaycan-Kıbrıs”, süzsen olmaz mı?..

 

“Tüm Şiirler” denmiş, “43 “ var “seçme”;

“55”e çıkar, “Samsun”u geçme;

“Türk Dili” pınardır, “Ataç”tan içme;

“Tanrı” sözcüğünü, bozsan olmaz mı?..

 

“Çalab Tengri” densin, esası budur;

“Yûnus”da, “Bektâş”dan; gelen doğrudur;

KAYIKÇ’Ali der ki, “Agop” uğrudur;

“NFK”yla “Sapkın”, ezsen olmaz mı?..