• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
15:49
Altın haftaya rekorla başladı
15:46
MTV'de ilk taksit için son 15 gün
15:43
Kuvvetli Buzlanma ve Don Beklenen Bölgeler
15:40
500 Bin Sosyal Konutta Kura Heyecanı Sürüyor
15:35
Özel Eğitim ve Yabancı Diller Birden Fazla Merkezde
15:34
Thomas Reis: Genç oyuncularla sahaya çıktık
14:33
KA-DEF Dernekler Federasyonumuzun dernek başkanları istişare toplantısını gerçekleştirdik.
14:30
AKDAĞ KAYAK MERKEZİ’NE YOĞUN İLGİ
14:28
Kurnaz: 'Özel Çocuklarımız ve Ailelerinin Yanındayız'
14:26
Canik'te Dev Dönüşüm
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Üzümler Gelin Oldu
EKONOMİ
Yayınlanma: 07 Kasım 2022 - 15:01

Üzümler Gelin Oldu

Eski zamanda yaşayan insanların bağbozumu dönemi için kullandığı 'Üzümler Gelin Oldu' tabiri Muğla'daki bağ bozumu şenliğiyle gündemde yerini aldı

EKONOMİ
07 Kasım 2022 - 15:01
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Üzümler Gelin Oldu
Eski zamanda yaşayan insanların bağbozumu dönemi için kullandığı 'Üzümler Gelin Oldu' tabiri Muğla'daki bağ bozumu şenliğiyle gündemde yerini aldı. Muğla'da bu yıl da üzümler gelin oldu! Muğla'nın Seydikemer İlçesi Arsa Mahallesinde 6. Bağbozumu Şenliği gerçekleştirildi. Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın katıldığı şenlikte en iyi üzüm ve elma üreticisi seçildi. Şenlikte geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı da gösterildi.

“Üzümler Gelin Oldu” Ne Demek?

Bu deyimin, dalından kopan bir üzüm salkımının, gelin olup evinden ayrılan bir genç kızı tasvir ettiği söylenir. Yani bağ bozumunu. Ve, gelecek sene genç gelinin bebekleriyle baba evine ziyarete gelişi bağcılıkta bereketiyle geri dönüşü temsil eder. Bağcılıkta bağ bozumu sırasında bir nevi bereketin devamı için söylenen niyettir. Ayrıca “Bağ Bozumu”nu erkeklerin, “Üzümler Gelin Oldu”yu kadınların söylediği bilinir.

Muğla Seydikemer'deki bağbozumu şenliği de adeta bir düğün havasında kutlandı. Şenliğe MuğlaValisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Başsavcı Fehmi Tosun, Seydikemer Kaymakamı Ayhan Yazgan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, yanı sıra birçok siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Altıncısı düzenlenen şenlikte, geleneksel Mevlid-i Şerifin okunmasının ardından Bereket Yemeği ikramı yapıldı. Konuşmalar ile devam eden programda Arsa Mahalle Muhtarı Cüneyt Uçar şenliğe gelen tüm konuklara ve emeği geçenlere teşekkür etti.

“Seydikemer’in Çalışmayı ve Üretmeyi Seven Bir Halkı Var”

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz konuşmasında Arsa Mahallesinin Seydikemer için önemine değinerek tarımsal üretimine değindi. Konuşmasında “Çok çalışkan bir köy burası. Belediyeye gelerek iş istemeyen tek köyümüz. Çalışmayı ve üretmeyi seven bir halkı var.” dedi.

Saylak: “Bize Düşen Bu Üretimi Desteklemek!”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, konuşmasında “ Arsa Mahallesi hem ilimizin hem de ilçemizin nadide güzel yerlerinden. Çalışkanlığı ile ön planda olan mahallemizde üretim nerdeyse tüm yıl boyu devam ediyor. Bize düşen bu üretimi desteklemek.” dedi.

Kooperatifin önemine değinen ve Ziraat Bankasının kooperatiflere verdiği destekten söz eden İl Müdürü Barış Saylak “Kooperatifleri güçlendirmek lazım. Burada tarımı turizmle birleştirerek eko turizm ile turistleri buraya çekmeliyiz. Hasadı birlikte yapmalıyız. Ürünün hakkettiği değere satılması ve köyün tanıtılması için bunların yapılması gerekir.” dedi.

“İnsanların Samimiyeti Ve Sıcaklığı Arsa’yı Farklı Kılıyor.”

Seydikemer Kaymakamı Ayhan Yazgan konuşmasında “Arsa Mahallesi halkının çalışkanlığı ve üretkenliği elbette var. Ama insanların samimiyeti ve sıcaklığı ise Arsa’yı farklı kılıyor.” dedi. Ayrıca ilçede yürütülen tarımsal projelere konuşmasında yer veren kaymakam Yazgan, Bertaraf Projesinin önemine değindi.

“Yılın On İki Ayı Üretim Var!”

Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Başsavcı Fehmi Tosun konuşmasında Arsa Mahallesiyle duyduğu gurur anlattı. “Çalışkanlığını herkesin dile getirdiği Arsalılar adına gururluyum. Yılın on iki ayı çalışan üreten mahallemizde gördüğünüzü bu üzümler önce tek tek sarkıtılıyor, sonra güneş görmesi için yaprakları aralanıyor. Sadece bugün gördüğünüzden ibaret değil, uzun ve emek isteyen bir iştir.” dedi. Ayrıca konuşmasına bölgenin sulamasında kullanılmak üzere birinci göletin yakında işlevini kazanacağını ikinci gölet için ise sözlerin alındığı müjdesini verdi.

“Tarım Ve Turizmi Birleştirmeliyiz!”

Muğla Valisi Orhan Tavlı konuşmasında Yatırım İzleme Koordinasyon başkanlığının tarımsal yatırımlara, alt ve üst yapıya verdikleri destekleri anlattı. Vali Tavlı konuşmasında “Tarım ve turizmi birleştirmeliyiz. Bunu yaparken doğa ve çevreyi koruyarak üretimin devamlılığını sağlarız. Doğa dostu projelerimiz bunu destekliyor. Bertaraf Projemizle zirai atıkları toplayarak doğaya zararını önlemek için imha ediyoruz. Bölge için önemli diğer bir projemiz olan, Seydikemer Tarıma Dayalı Süt Sığırcılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi onaylandı. Alt yapısına başlayacağımız bu proje hayvancılık alanında önemli bir katkı sunacaktır. Ayrıca DSİ ile görüşmeler sonucu bölgenin sulama sorununu çözeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından yarışmaya katılan üzüm ve elma üreticilerinden dereceye girenler açıklanarak, hediyeleri verildi. En iyi üzüm dalında Emre Uçar birinci, Mehmet Yerebakan ikinci, Abdurrahman Darıcı üçüncü oldu. Elma dalında ise Halil Ünal birinci, Özcan Yerebakan ikinci, Hamit Öz üçüncü oldu. Derece alan üreticilerin yanı sıra yarışmaya katılan tüm üreticilere de çeşitli hediyeler ve teşekkür belgesi verildi. Geleneksel yöntemlerle pekmez yapımını anlatan kadın üretici Safiye Uçar protokolle birlikte pekmez kaynattı. Program üzüm bağlarında protokolün üreticilerle birlikte hasat yapması ile son buldu.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
Altın haftaya rekorla başladı
Altın haftaya rekorla başladı
Temassız ödemelerde şifresiz limit yükseltiliyor
Temassız ödemelerde şifresiz limit yükseltiliyor
Gram altında İran etkisi: Hızla yükseliyor
Gram altında İran etkisi: Hızla yükseliyor
Türkiye’den küresel pazarlara yeni hamle
Türkiye’den küresel pazarlara yeni hamle
Son Haberler
Altın haftaya rekorla başladı
Altın haftaya rekorla başladı
MTV'de ilk taksit için son 15 gün
MTV'de ilk taksit için son 15 gün
Kuvvetli Buzlanma ve Don Beklenen Bölgeler
Kuvvetli Buzlanma ve Don Beklenen Bölgeler
500 Bin Sosyal Konutta Kura Heyecanı Sürüyor
500 Bin Sosyal Konutta Kura Heyecanı Sürüyor
Özel Eğitim ve Yabancı Diller Birden Fazla Merkezde
Özel Eğitim ve Yabancı Diller Birden Fazla Merkezde
Çok Okunan Haberler
ESEN’den 2026 Yılı Mesajı
ESEN’den 2026 Yılı Mesajı
Albayrak’ın Regaip Kandili Mesajı
Albayrak’ın Regaip Kandili Mesajı
Albayrak'tan
Albayrak'tan "Yarın Seninle Başlar" Daveti
Harran Üniversitesi, Kanatlı Hayvanların Şanlıurfa sıcaklık şartlarında Verimini Arttıran Projeyi Hayata Geçiriyor
Harran Üniversitesi, Kanatlı Hayvanların Şanlıurfa sıcaklık şartlarında Verimini Arttıran Projeyi Hayata Geçiriyor

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.