Uluslararası Öğrenciler Kültürler Buluşuyor Etkinliğinde Bir Araya Geldi « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

Uluslararası Öğrenciler Kültürler Buluşuyor Etkinliğinde Bir Araya Geldi

Uluslararası Öğrenciler Kültürler Buluşuyor Etkinliğinde Bir Araya Geldi

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) Türkiye Bursları kapsamında burs alan farklı ülkelerden öğrenciler ile Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) öğrenim gören ulusal ve uluslararası öğrenciler, Kültürler Buluşuyor etkinliğinde bir araya geldi.

 

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, YTB Samsun Temsilcisi Doç. Dr. Yener Aksoy, OMÜ TÜRKÇE Merkez Müdürü Prof. Dr. Bekir Şişman, Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, OMÜ Vakfı Başkanı Doç. Dr. İdris Varıcı, Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, YTB Samsun Ofis Sorumlusu Zeynep Bilgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Rektör Ünal: “YTB’nin faaliyetleri maddi bir kazanç beklemeksizin doğrudan insana olan yatırımdır”

 

Etkinlikte açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “YTB’nin ülkemize nitelikli uluslararası öğrenci gelmesi noktasında yaptığı çalışmaların önemi son derece büyük. Bu çalışmalar devletimizin fedakarlıklarla yaptığı çalışmalardır. Türkiye sömürgeci devletlerin maddi olarak sömürdüğü ülkelere olan tavrının tamamen zıddında olan bir yol ve tavır içinde olduğunu özellikle YTB kurumunun faaliyetleri ile göstermektedir. YTB’nin faaliyetleri maddi bir kazanç beklemeksizin doğrudan insana olan yatırımın uluslararası alanda eğitim hayatında billurlaşan örneğidir. Türkiye uluslararası öğrencileri bir maddi gelir kaynağı olarak görmüyor. Aksine onların yetişmesine ve tekrar ülkelerine dönerek, bu ülkeden aldıkları ilhamla milletlerine ve devletlerine hizmet etmelerini istiyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Burslar adil bir Dünyanın bağımsız ve şahsiyetli toplumlarına birey yetiştirmek için veriliyor”

 

En kötü sömürünün düşünce ve zihin sömürüsü olduğunu belirten Rektör Ünal, “Zihniniz dönüştürülmüş ve düşünceleriniz başkalarının düşüncesi haline dönüşmüşse ve siz bunun farkında değilseniz, sizin her şeyinizi, dilinizi, maddi zenginliklerinizi, insan kaynağınızı acımaksızın alırlar ve siz bunun farkında bile olmadan hatta bundan memnuniyet bile duyar hale getirilirsiniz. O nedenle Türkiye müstakil olmanın kendi olmanın mücadelesini çok zor bir coğrafyada asırlardır veren bir ülke olarak dim dik ayakları üzerinde büyük bir tecrübe ve birikimin ülkesidir. YTB burslusu olarak seçilen ve ülkelerinden gelen siz değerli uluslararası öğrencilerimize bu ülkenin sizler için yaptığı bu yatırımın ve fedakarlığın farkını vurgulamak isterim. Bu bursu kimi batılı ülkelerin bursları ile karıştırmayın. Bu zihinleri sömürgeleştirmek için değil aksine adil bir Dünyanın bağımsız ve şahsiyetli toplumlarına birey yetiştirmek için, Türkiye’mizin tarihsel yolculuğuna eşlik etmeniz için verilen burslardır.” dedi.

 

“Her alanda kaliteli ve nitelikli eğitim hamlemize devam edeceğiz”

 

YTB’nin kültürler buluşuyor projesinin OMÜ’de düzenlenmesini uluslararasılaşma faaliyetlerine önemli bir katkı sunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal konuşmasını şöyle tamamladı: “YTB projelerine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyor ve YTB’li öğrencilerimizin bu proje çerçevesinde nitelikli olarak yetiştirilmesine değerli bir katkı sunan öğretim üyelerimize teşekkür ediyorum. YTB yalnızca uluslararası öğrenciyi seçip üniversitemize yerleştirmekle kalmamış, aynı zamanda onların değişik alanlarda tercih yapabilecekleri nitelikli bir yetişme imkanını onlara sunarak misyonunun gereğini yerine getirmektedir. Biz de bu değerli misyonun paydaşı olarak her alanda kaliteli ve nitelikli eğitim hamlemize devam edeceğiz.”

 

Program kapsamında Türkiye Bursları kapsamında burs alan OMÜ ve Samsun Üniversitesi öğrenciler, ülkelerini tanıtıcı sunum yaptılar. Afganistan, Bosna Hersek, Endonezya, Filistin, İran, Mısır, Nijerya, Pakistan, Paraguay ve Sudan ülkelerinin yöresel unsurlarının tanıtıldığı programda halk dansları ve müziklerinden örnekler sunuldu.