ÜLKENİZİ VE İNSANLARI SEVERSENİZ İŞİNİZ NE OLURSA OLSUN BAŞARILI OLURSUNUZ’ « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

Kızılırmak Deltası’nda Bahar Güzelliği

EĞİTİM, FOTO GALERİ, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, SİYASET

Atakum’da zafer coşkusu

EĞİTİM, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, MAGAZİN, SİYASET

ÜLKENİZİ VE İNSANLARI SEVERSENİZ İŞİNİZ NE OLURSA OLSUN BAŞARILI OLURSUNUZ’

ÜLKENİZİ VE İNSANLARI SEVERSENİZ İŞİNİZ NE OLURSA OLSUN BAŞARILI OLURSUNUZ’
        Vali  Osman Kaymak, 01.03.2019 Cuma günü saat 10.00’da İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından Çarşamba Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen ‘İŞKUR Kampüste’ temalı ‘Kariyer Samsun Günleri’ etkinliğine katıldı.
        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, “Bu hizmetimizle kariyer basamaklarını bir bir aşmaya çalışan siz gençlerimize, geleceğiniz ve hedefleriniz doğrultusunda bir nebze de olsa katkı vermeyi hedefliyoruz.” dedi.
        Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, “İşsizlik dünyanın önemli bir sorunu. Türkiye’de yaşadığımız işsizlik sebebiyle mutsuz insan sayısını çoğaltmaktan kurtarabilmek için önemli gayretler sarf edilmekte. Bu işsizliğin iki tarafı var. Bir yanda iş alanlarının oluşması ve diğer yanda da bu iş alanlarında istihdam edilebilecek yeterlilikte, donanımda ve beceride insanın yetişmiş olması gerekiyor. Biz üniversite olarak daha çok işin ikinci tarafındayız. Yani iyi yetişmiş insan tarafını çoğaltmak için çalışıyoruz.”dedi.
        Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya yaptığı konuşmasında, “İŞKUR aslında her yerde. 81 milyon ülke insanına ama istisnasız herkese mesele istihdamsa, mesele geleceğin planlanmasıysa geleceğin işsizliğiyle ve geleceğin meslekleriyle insanımızın buluşturulmasıysa elbette tüm alanda her an olması gerek bir kurum. Bu vesileyle Sayın Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk Hanımefendi’nin özellikle üniversitelere yönelik olarak Türkiye’nin 81 ilinde iki aylık bir zaman içerisinde tüm üniversitelerimizde oluşturulan ‘İŞKUR Kampüste’ programından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu programla birlikte gerçekten farkındalığı ve bu güne kadar üniversitelere yönelik olarak yaptıklarımızı, yapmakta olduklarımızı ve planladıklarımızın tartışılması ve konuşulmasının vaktinin ve zamanının geldiğini ifade etmek isteriz.
        Dün hiçbir yerde olamayan bu kurum, üniversitelerde de yoktu ama artık ‘İŞKUR Kampüste’ diyoruz. Çünkü İŞKUR piyasasının mavi yakalıları diye tabir ettiğimiz alanın ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken ve her fırsatta ifade ettiğimiz gibi yılda sadece ve sadece 24 bin insanın istihdamına aracılık yapan bir kurumun kalkıp üniversitelere dolayısıyla beyaz yakalılara yönelik hizmet sunmasından bahsetmemiz mümkün değildi. Milletin kalkınması ve büyümesi adına tüm fedakarlıkları ortaya koyan tüm paydaşlara teşekkür etmemiz gerekiyor.
         Vali malumunuz geçen yıl Samsun 26 bin 459 istihdamı ile Türkiye’nin en başarılı illeri arasında yerini aldı. Yani Türkiye’nin bir yılda başardığından daha fazlasını başaran bir Samsun. Türkiye’de 28 milyonu aşan istihdamımızın içerisinde kamu da çalışan sayısı 3 milyondur. Aslolan özel sektörün ve özel sektörde üretimin hayata ve üretimin nitelikli hayata dönüştürülebilmesidir. 2018 yılında Türkiye İş Kurumu 210 bin 459 üniversite mezununun istihdamına aracılık yapan bur kurumdur. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verileriyle ifade etmem gerekirse, 2007-2017 yıllarında 3.1 olan yani 3 milyon 100 bin olan üniversite mezunumuz yani işgücü piyasasına dahil olan bu sayımız, 7.3 milyona çıkmıştır. Dünyada gelişmiş Avrupa’da ikinci böyle bir ülkeden bahsedemezsiniz. Yine Türkiye’nin üniversite mezunu rakamında bu istihdamı gerçekleştiren bir ülkeden de bahsetmemiz mümkün değil. Bu rakam da 2.9 milyondan 6.4 milyona yani 10 yıllık zaman içerisinde 3,5 milyonluk üniversite mezununu işgücü piyasasında istihdam eden bir Türkiye’den bahsediyoruz.
        Üniversite öğrencilerimize yönelik ‘sosyal çalışma’ dediğimiz bir çalışma gerçekleştireceğiz. Üniversite öğrencilerimiz tatillerini yaparken diğer taraftan haftanın üç günü haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında, üniversite boyunca da üç ay olmak kaydıyla; iş gücü piyasasıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ücretini ve sigorta priminin ödendiği bir sistemi hayat geçiriyoruz. İstihdam seferberliğinin 2019 yılındaki tanıtımının ve Türkiye’ye bildirilmesi adına tercih edilen dört ilden biriside Samsun’dur. Yani 22 Mart’ta Sayın Bakanımızın katılımlarıyla Samsun’da çok ciddi ve güzel bir programı gerçekleştirmiş olacağız. Elbette ki hiçbir başarı tesadüflerin sonucu değildir, yapılan gayretlerin sonucudur. Yani sizlerin bu üniversiteyi kazanmanız ve bu bölümlere gelmeniz, mezun olmanız ve yarın iş hayatında başarılı olmanız gibi. Hepinize başarılar diliyorum.”dedi.
        Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde devletimiz bizi nereye gönderiyorsa, nerede görevlendiriyorsa biz orada görev yapıyoruz diyerek, kariyeriyle ilgili bilgi paylaşımında bulunan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, bizim görevimiz adelet dağıtmak diyerek, mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
        Konuşmasının başında öncelikle İŞKUR’u tebrik etmek istiyorum diyen, Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Geçen sene biliyorsunuz İŞKUR İl Müdürlüğümüz 2018 yılında Samsun’da 26 bin kişiyi işe yerleştirerek Türkiye birincisi oldu. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Sayın Cafer Uzunkaya’ya da teşekkür etmek istiyorum. Samsunlu olması nedeniyle her zaman Samsun’u destekliyorlar. Sayın Genel Müdürümüzün iş gücü ile ilgili verdiği rakamlar ve çalışmalar gerçekten bizleri ümitlendirdi. İnşallah Türkiye bu sorunu çözecek. Bütün dünyanın ve Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik. Birlik ve beraberliğimizle, güçlü Samsun güçlü Türkiye inşallah bunları çözecektir. Bizim en büyük en önemli gücümüz insanı sevmemizdir.  İmalat sanayinde ihtiyaç var vasıflı insan bulamıyoruz ama hizmetlerde de fazlalık var onlara da iş bulamıyoruz. Bunların hepsi planlamalarla olacaktır.” şeklinde konuştu.
        Sadece diplomalarla yetinmeyelim, kendimize ek vasıflar ve beceriler edinmeye çalışalım diyen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Ben de lise yıllarımda okurken Hukuk Fakültesi istediğim alanlardan birisiydi. Lisede hukuk ve sosyal dersleri çok iyi yapıyordum, başarılıydım ve o yüzden Hukuk Fakültesine tercih ederek girdim. Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra da hakim mi olsam, kaymakam mı olsam yoksa savcı mı avukat mı olsam diye ayrım yapmak gerekiyordu. Bir yıl avukatlık stajı yaptım. İkinci yıl Kaymakamlık ve Hakimlik sınavına girince ikisini de kazandım. Yurt dışında kaymakamların bir yıl staj görmesi ve yabancı dil öğrenmesi bana cazip gelmişti ve o yüzden Kaymakamlık mesleğini seçtim. Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinde görev yaptım. Bu meslek vesilesiyle Türkiye’yi daha iyi tanımış oldum. Hakimlik, Kaymakamlık gibi meslekler toplum içinde saygı değer görevlerdir.” diye konuştu.
        İyi hukukçunun, dersine iyi çalışan, konuları iyi analiz eden ve kendini iyi yetiştiren olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Diplomalar meseleleri çözmüyor. O yüzden kendinizi kesinlikle iyi yetiştirmelisiniz. Davasına çok iyi hazırlanan bir avukat, çok meşhur avukatların kazanamadığı davaları kazanabiliyor. Bunun için kendinizi iyi yetiştirmeye bakın. Bu öğrencilik yıllarını çok iyi değerlendirmeniz lazım. Bunların hepsinin özünde insan sevgisi yatıyor. İnsanı ve ülkemizi sevmek zorundasınız. İnsan sevgisi yoğun olmayan insanlar hiç bir meslekte başarı gösteremez. İşini ve insanları sevmeyen insanlar hem işlerinde hem de özel hayatlarında sorun yaşıyorlar. Onun için insanları sevip hayatla barışık olmak zorundasınız.” şeklinde konuştu.
        Hayata geliş gayemizi çok iyi kurgulamamız gerektiğini ifade eden Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Biz hayata iyi kaymakam, iyi hakim, iyi savcı, iyi avukat, iyi maaş alan ve iyi arabası olan insanlar olarak gelmedik. Biz bu dünyaya bir imtihan için geldik. Allah insanları bulundukları konuma göre imtihan edecek. Onun da yolu iyi insan olmaktan geçiyor. Hayata imtihan için geldiğimizi bilirseniz, hayatta ölçüleriniz farklı olur ve iyi insan olursunuz. Arkadaşlar, dersi derste dinleyen, iyi plan yapan öğrenci kesinlikle başarılı olur ve hayallerine ulaşır. Her çalıştığım yerde insanları sevmem benim işimi devamlı kolaylaştırdı. Ben ülkeme hizmet etmekten büyük onur duyuyorum. Ülkenizi ve insanları severseniz işiniz ne olursa olsun başarılı olursunuz. Allah yolunuzu açık etsin.” dedi.
        Soru cevap şeklinde devam eden programın sonunda, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Valimiz Sayın Osman Kaymak’a çiçek ve karakalem resmini hediye etti. Valimiz Sayın Osman Kaymak ise Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’ya tablo hediye etti.
        Programa ayrıca, Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Salıpazarı Kaymakamı Ali Osman Bulat, Ayvacık Kaymakamı Mehmet Zahid Uzun, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar,  Çarşamba Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.