“Teknoloji Bağımlılığı ve Mücadele Yolları” « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

SAMGİAD Matematik Okulu’nda 23 Nisan Etkinliği

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET, Yerel haber

İLKADIMLI ÖĞRENCİLERDEN ATIK PİL TOPLAMA PROJESİNE DESTEK

EĞİTİM, EKONOMİ, GÜNDEM, SİYASET, TEKNOLOJİ, Yerel haber

“Yeni Çağın Odak Noktası Akıllı Ulaşım Sistemleri”

EKONOMİ, GÜNDEM, OTOMOBİL, SİYASET, TEKNOLOJİ, YEREL HABERLER

1991 MEZUNLARI SINIFLARINDA BULUŞTU

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET

“Teknoloji Bağımlılığı ve Mücadele Yolları”

OMÜBAM Bağımlılıkla Mücadele Etkinlikleri:  “Teknoloji Bağımlılığı ve Mücadele Yolları”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜBAM) tarafından düzenlenen “Teknoloji Bağımlılığı ve Mücadele Yolları” konulu program OMÜBAM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan Orak’ın moderatörlüğünde Erzurum Teknik Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Karakurt’un katılımıyla gerçekleşti.

 “Teknolojik ürünle olan sağlıksız ilişki bireyin yaşamdaki rol ve sorumlulukları yerine getirememesine sebep oluyor”

Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Karakurt konuşmasında teknoloji kullanımından bağımlılığa giden yolu açıklarken şu ifadelere yer verdi:  “Bireyin teknolojik ürün kullanımında süre kısıtlaması yapamaması, giderek teknolojik ürüne ayırdığı zamanı arttırarak bir süre sonra zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyecek derecede günün büyük bir bölümünü teknolojik ürünle olan ilişki içinde geçirmesi sağlıksız bir durumun göstergesidir. Bireyin teknolojik ürünle bağını koparmakta zorlanması, rol ve sorumlulukların yerine getirememesi ile sonuçlanmaktadır.”

“Nomofobi ve Phubbing hayatımızın içine girmiş kavramlar”

Dr. Öğr. Üyesi Oya Sevcan ORAK’ın nomofobi ve phubbing kavarmlarına yönelik sorusuna yönelik Karakurt “Teknoloji bağımlılığı konusu konuşulurken nomofobi ve phubbing kavramları karşımıza çıkıyor. Nomofobi en genel ifadeyle akıllı telefondan yoksun kalma, akıllı telefonu kaybetme korkusudur. Nomofobi kavramı ilk olarak gençleri akla getirse de bu durum herkes de görülebilmektedir. Phubbing ise kişinin sosyal ilişki içindeyken tüm dikkatini telefonuna vermesidir.” ifadesini kullandı. Ayrıca Karakurt konuşmasında anla olan temasın arttırılması, çevreyle olan etkileşimden doyum alınması için bilinçli farkındalık düzeyinin öneminden bahsetti.

“Teknoloji bağımlılığı aile ilişkilerini derinden etkiliyor.”

Teknoloji bağımlılığında teknolojik ürünlerle olan sağlıksız ilişki aile ilişkileri arasındaki ilişki biçimini de olumsuz etkiliyor. Bu durumdan yalnızca çocuklar değil eşler de önemli ölçüde zarar görüyor.” diyen Karakurt, konuşmasına teknoloji bağımlılığıyla mücadele yollarını açıklayarak devam etti.

Teknolojiyle sağlıklı ve sağlıksız ilişki, teknoloji kullanımından bağımlılığa giden yol,  teknoloji bağımlılığın belirtileri, nomofobi, phubbing, teknoloji bağımlılığının yaşama yansımaları, teknoloji bağımlılığıyla mücadele yolları ve teknoloji detoksu konularının ele alındığı program OMÜ YouTube kanalından canlı yayımlandı. Program katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.