• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
15:51
BAKIR’dan YKS Mesajı: “Gençlerimiz Geleceğimizdir”
15:46
Serdar Yerişkin’den YKS Mesajı: “Gençlerimiz Geleceğimizdir”
15:06
DİKSOY’dan YKS Mesajı: “Gençlerimize Güvenimiz Tam”
14:53
Kürek’ten YKS Mesajı: "Gençlerimize Başarılar Diliyorum"
14:47
Bahçeliye TÜRKHAN İHA prototipi hediye
14:30
Samsun ve Turizm: Bu Yaz Umutluyuz
14:30
Şehit Ahmet Altunoğlu AİHL'den Türkiye Üçüncülüğü!
14:11
Değirmenci’den YKS’ye Girecek Öğrencilere Başarı Mesajı
14:10
ASFED Başkanı Osman YILMAZ’dan YKS Öncesi Başarı Dileği
13:51
Vizyon Pırlanta-Kuyumculuk’tan YKS Öncesi Duyarlılık Çağrısı
13:46
Samsun Kültür Yolu Festivali'nde Coşku 21 Haziran'da Başliyor…
13:42
OMÜ İletişim Fakültesi 9. Dönem Mezunlarını Coşkuyla Uğurlayacak
13:38
Canik Keşif Kampüsü'nde Mezuniyet Coşkusu
13:34
“Sanal dünyada gerçek bağımlılık büyüyor”
13:32
ENGELSİZ YAŞAM PARKI’NDA YAZ ATÖLYELERİ BAŞLIYOR
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sürekli Dışarıdan Yemek Sağlığa da Bütçeye de Zararlı
SAĞLIK
Yayınlanma: 19 Eylül 2023 - 13:07

Sürekli Dışarıdan Yemek Sağlığa da Bütçeye de Zararlı

Evde yemek yapmanın maliyet açısından avantaj sağladığını dile getiren uzmanlar, günümüz koşullarında hazır yemeklerin, zaman ve pratiklik kazandırmış olsa da obezite başta olmak üzere kalp damar hast

SAĞLIK
19 Eylül 2023 - 13:07
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Sürekli Dışarıdan Yemek Sağlığa da Bütçeye de Zararlı
Evde yemek yapmanın maliyet açısından avantaj sağladığını dile getiren uzmanlar, günümüz koşullarında hazır yemeklerin, zaman ve pratiklik kazandırmış olsa da obezite başta olmak üzere kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabildiğini vurguluyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nurseda Hatunoğlu, “Evde yemek yapmanın, dışarıda yemek yemeye göre en temel farklarından biri besin hijyenin daha iyi sağlanmasıdır. Hijyenin sağlanamadığı durumlarda, besinler çeşitli nedenlerle kirlenerek besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir.” uyarısında bulundu. 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Nurseda Hatunoğlu, sürekli dışarıdan yemenin gerek ekonomik gerekse de sağlık açısından etkilerini değerlendirdi. 

Günümüzde dışarıdan yeme alışkanlığının arttığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatunoğlu, “Gelişen besin endüstrisi, yaşam biçiminde ve sosyo-kültürel yapıdaki değişimler bireylerin daha fazla toplu beslenme hizmetlerinden yararlanmasına, hazır veya yarı-hazır besinlerin tüketiminde artışa neden olmaktadır. Bugünkü çevremiz kolaylıkla elde edilebilen oldukça ucuz, lezzetli ve yüksek enerjili besinlere kolay ulaşım sağlamaktadır.” dedi.

Dışarıda genellikle yüksek kalorili, işlenmiş ve yağlı yemek bulunuyor 

Genetik ve hormonal etmenlerin dışında obeziteye neden olabilen en önemli çevresel etmenin beslenme alışkanlığı olduğuna vurgu yapan Hatunoğlu, “Bu nedenle doğru bir beslenme davranışını sağlamada sürekli dışarıdan yemek uygun değildir. Dışarıda yemek yemek genellikle yüksek kalorili, işlenmiş ve yağlı fast food veya restoran yemeklerini içerebiliyor. Bu tür besinlerin fazla miktarda tüketimi obezite başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabiliyor. Ancak sağlıklı besin seçimleri yapılarak dışarıdan yemek yemek, sağlıklı bir beslenmeye olumlu yönde etki edebilir. Doğru restoran seçimi, porsiyon kontrolü, işlenmiş, aşırı tuz ve şeker içeren besinlerden kaçınılarak dışarıda da sağlıklı bir beslenme sürdürülebilir. Böylece kişi hem iştah kontrolünü yapacak hem de sosyal açıdan kendisini iyi hissedecektir.” açıklamasında bulundu.

Hazır yemekler uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabiliyor

Hatunoğlu, günümüz koşullarında hazır yemeklerin, zaman ve pratiklik kazandırmış olsa da sağlıksız besin içeriğine sahip olabildiğine dikkati çekerek, bu besinlerin yüksek miktarda katkı maddesi, yağ, tuz ve şeker içerebildiğini ve bu besinlerin uzun vadede tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabildiğini anlattı.

Çoğu restoran menüsünün sağlıklı ve dengeli yemek seçeneklerini içerdiğini kaydeden Hatunoğlu, şöyle devam etti:

“Ancak bir yemek ne kadar sağlıklı olursa olsun porsiyon kontrolüne dikkat edilmediği sürece yüksek kalori alımına neden olabilir. Bu nedenle hem hazır yemeklerde hem de restoran yemeklerinde bilinçli ve dengeli tercihler yapmak sağlık açısından oldukça önemli. Doğru hazırlama, bekletme ve pişirme yöntemleri kullanılmazsa besin içeriklerinde kayıp oluşabilir. Ayrıca kızartma gibi yöntemler kullanıldığında sağlığa zararlı maddeler ortaya çıkar. İşlenmiş besinler de daha az besin değerine sahiptir.”

İştah kontrolünü düzenlemede zorluk yaşanabiliyor 

Hatunoğlu, dışarıdan yemek yemenin, doğru seçimler yapıldığında porsiyon kontrolü ve besin çeşitliliğine dikkat edildiğinde kişinin günlük besin ihtiyaçlarını karşılayabildiğini ifade ederek, “Bu nedenle sağlıklı yemekleri içeren menüye sahip restoran seçimlerinin yapılması önemlidir. Ancak günlük alınması gereken karbonhidrat, protein, yağ dengesi kurulmadığında kişi iştah kontrolünü düzenlemede zorluk yaşayabilir.” diye konuştu.

Doğru seçimler yapılırsa dışarıdan yiyerek de sağlıklı beslenmek mümkün 

Dışarıdan sağlıklı bir yemek seçilmesinin mümkün olduğunu da kaydeden Hatunoğlu, restoran menüsü incelenerek posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan taze sebzeler ile hazırlanmış salata, ızgara veya buharda pişirilmiş et ve sebze yemekleri ile çorbaların da tercih edilebileceğini anlattı.

Nurseda Hatunoğlu, dışarıda yemek yemenin dengeli ve sağlıklı seçimler yapıldığı takdirde besin ihtiyaçlarını karşılamada bir seçenek olabileceğini ancak evde yemek hazırlamanın, besin içeriğini korumada ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığını kazandırmada önde geldiğini vurguladı.

Evde yemek yapmak keyifli bir hale dönüştürülebilir

Evde yemek yapmanın, dışarıda yemek yemeye göre en temel farklarından birinin besin hijyenin daha iyi sağlanması olduğunu belirten Hatunoğlu, evde yemek yapmanın yararları konusuna değinerek sözlerini şöyle tamamladı: 

“Hijyenin sağlanamadığı durumlarda, besinler çeşitli nedenlerle kirlenerek besin zehirlenmelerine neden olabilir. Toplu beslenmenin yapıldığı yerlerde besinlerin hazırlanması ve bekletilmesi sırasında besin değeri kayıpları daha fazla olur. Ayrıca evde yemek yapmak maliyet açısından da avantaj sağlar. Evde yemek yapmayı teşvik etmek için; evde yemek yapmak bir iş yükü gibi görülmeden keyifli ve pratik bir hale dönüştürülebilir. Haftalık besin alışverişi yapılarak, haftalık yemek planlaması yapılabilir. Lezzetli, düşük bütçeli ve pratik tarifler oluşturulabilir. Gıda katkı maddesi içermeyen dondurulmuş ürünler tercih edilebilir. Sebzeler, özellikle yeşillikler önceden yıkanıp kurutularak saklanabilir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
“Sanal dünyada gerçek bağımlılık büyüyor”
“Sanal dünyada gerçek bağımlılık büyüyor”
Kıyafetinize bulaşan çimen lekelerini anında çıkaran mucize yöntem!
Kıyafetinize bulaşan çimen lekelerini anında çıkaran mucize yöntem!
Engelli ve kronik hastalar için randevusuz işlem dönemi bitiyor
Engelli ve kronik hastalar için randevusuz işlem dönemi bitiyor
Sabah Aç Karnına Yenen 1 Dilim Kavun Vücutta Bakın Nelere Yol Açıyor
Sabah Aç Karnına Yenen 1 Dilim Kavun Vücutta Bakın Nelere Yol Açıyor
Son Haberler
BAKIR’dan YKS Mesajı: “Gençlerimiz Geleceğimizdir”
BAKIR’dan YKS Mesajı: “Gençlerimiz Geleceğimizdir”
Serdar Yerişkin’den YKS Mesajı: “Gençlerimiz Geleceğimizdir”
Serdar Yerişkin’den YKS Mesajı: “Gençlerimiz Geleceğimizdir”
 DİKSOY’dan YKS Mesajı: “Gençlerimize Güvenimiz Tam”
DİKSOY’dan YKS Mesajı: “Gençlerimize Güvenimiz Tam”
Kürek’ten YKS Mesajı:
Kürek’ten YKS Mesajı: "Gençlerimize Başarılar Diliyorum"
Bahçeliye TÜRKHAN İHA prototipi hediye
Bahçeliye TÜRKHAN İHA prototipi hediye
Çok Okunan Haberler
Kurbanlıklarınız Hazır!
Kurbanlıklarınız Hazır!
OSMAN TÜRK: “ALTIN 5 BİN TL’YE DAYANABİLİR”
OSMAN TÜRK: “ALTIN 5 BİN TL’YE DAYANABİLİR”
19 Mayıs’ın temelinde yatan güç, halkın iradesidir.
19 Mayıs’ın temelinde yatan güç, halkın iradesidir.
Siemens, Kablosuz Elektrikli Araç Şarj Alanında Bir Adım Daha Atıyor
Siemens, Kablosuz Elektrikli Araç Şarj Alanında Bir Adım Daha Atıyor

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.