“Samsun Teknoparkı Samsun için önemli bir değer” « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

“Samsun Teknoparkı Samsun için önemli bir değer”

Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmalarının İkincisi Başladı

Samsun Teknopark firmaları ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji ve Transfer Ofisinin (OMÜ-TTO) buluşlarının, kuluçka girişimcilerinin ve Samsun’da faaliyet gösteren Ar-Ge merkezlerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen “Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmalarının” ikincisi başladı.

Pandemi koşulları nedeniyle İnternet üzerinden canlı yayınlanan buluşmanın açılışına; Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Figopara&Trendbox Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bilgen katıldı.

“Samsun iki üniversitesiyle güçlü bir alt yapıya sahip”

Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları gibi nitelikli, belli bir amaca yönelik etkinliklerin daha sık yapılmasını arzu ettiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Samsun, biri yeni kurulan biri de tarihi bir geçmişe sahip iki üniversitesiyle güçlü bir alt yapıya sahip. İki üniversite el birliğiyle Samsun’da yeni bir vizyon oluşturacak ve ülkenin ekonomisine, stratejik gelişimine katkı sağlayacak bir yapı oluşturacaktır. Bu nedenle Samsun Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’a teşekkür ediyorum. Samsun Üniversitesini, güçlü  ve bize ivme kazandıran bir paydaş olarak görüyoruz.” dedi.

“Samsun Teknoparkı Samsun için önemli bir değer”

Samsun Teknoparkın Samsun için önemli bir değer olduğuna işaret eden Rektör Ünal “Samsun Teknopark, Samsun’un hem ekonomisine katkı sağlayacak hem de ufkunu genişletecek bir yapı. İş dünyasıyla, iş ve gelecek ortaklığını paylaşan bir Teknoparkın şehrimizde bulunması son derece önemli. Çünkü maddi değeri çok yüksek olmasına rağmen yer bulamayan; bugün için olmasa da ilerleyen zamanda kazançta ve prestijde temel kazanımlar olarak görülecek alanların ortaya çıkması, geliştirilmesi Teknopark gibi yapılanmalarla mümkün. Teknoparkın varoluşuyla mutluyuz ancak iki üniversitenin işbirliğiyle, bu yapıyı daha işlevsel hale getirme sorumluluğumuzun da farkındayız. Fikir atölyeleri, Ar-Ge imkânları, rehberlik hizmetiyle destek sunabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“İmkânlarımızı yatırımcıların hizmeti sunan bir web çalışması yapıyoruz”

Teknoparkların gelişmesi için şehrin her kurumunun destek vermesi gerektiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal şöyle devam etti “Sayın Valimizin himayesinde, kentimizin kısa sürede bir atılım gerçekleştireceğinden eminiz. İsteğimiz Üniversitemizdeki tüm birikimi bunun için seferber etmek ve bu birikimlerin sahaya çıkmasını sağlamak. Bu nedenle de üzerinde çalıştığımız ve Nisan ayında bitirmeyi hedeflediğimiz web tabanlı bir çalışmamız var. Bu çalışmayla OMÜ ve Samsun Üniversitesindeki danışmanlık imkânlarını ve akademisyenlerimizin uzmanlıklarını, web üzerinden girişimciler ve yatırımcıların hizmetine sunan bir yapı oluşturmayı amaçlıyoruz. Ayrıca iş dünyasının ihtiyaçlarını, öğrencilerimizin stajlarıyla eşleştirecek bir yapı üzerinde de çalıştık ve ciddi bir yol aldık.“

“Bugün bize uçuk gelen bir proje, yarın ülkemizin gerçeği olabilir”

İş dünyasıyla ilgili her fikrin ve projenin değerli olduğunu ifade eden Rektör Ünal “Uçuk projeler de bizim için değerli. Çünkü bu tarz projeler, kentimizi ve Samsun Teknoparkı farklılaştıracak potansiyeli olan özgün projeler. Bugün bize uçuk gelen bir proje, yarın ülkemizin gerçeği olabilir. Örneğin geçmişte uçuk bir fikir gibi görünen yapay zekâ, bugün dünyanın gerçeği. Ülkemiz için de İHA (insansız hava aracı) ve DİHA’lar (dikey inişli ve kalkışlı insansız hava aracı) bunun güzel bir örneği. Ülkemiz insanına fırsat ve imkân verildiğinde neler yapabileceğini görüyoruz.” diye konuştu.

Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmalarının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Bugün bizi yalnız bırakmayan Sayın Valimize ve Samsun Üniversitesi Rektörümüze de teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun tematik olarak yeniden ve daha sık yapılmasını arzu ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Samsun’da sanayi tesislerimiz gayet iyi durumda ama potansiyelimiz çok daha iyi”

Bir ilin gelişiminde, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasında teknoparkların oldukça önemli olduğunu vurgulayan Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı da “ Samsun Teknopark, yeni olmasına rağmen iyi yol alan bir yapı. Bunun yanında şehrimizin iki üniversitesi arasında güzel bir sinerji ve iş birliği var. Samsun Teknoparkın; sanayici, girişimci ve ille entegre olması çok önemli ve bunun için hızlı yol alabileceğimizi düşünüyorum. Bu doğrultuda önümüzdeki süreçte tarım teknoparkı kurulması yönünde bir çalışmamız var. Baktığımızda Samsun’da sanayi tesislerimiz gayet iyi durumda ama potansiyelimiz çok daha iyi. Bu potansiyeli değerlendirmek ve ortaya çıkarmak için, kuruluşlar ve yapılar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak da bizlerin görevi. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Sanayi ve istihdam odaklı çalışmaya öncelik verdiğine dikkat çeken Vali Dağlı “Bu çalışmaları da üniversiteyle birleştirme gayretindeyim. Önceliğimiz yakaladığımız bu sinerjiyle birlikte Samsun’da 3 adet bulunan Ar-Ge merkezlerinin sayısını arttırmak ve teknoparkların bilimsel bazlı çalışmalar ve inovasyon çalışmaları yapmasını sağlamak. Samsun Teknopark da bu yönde çalışmaları olan bir yapı.” diye konuştu.

Buluşmanın Samsun Teknoparkın tanınması ve yeni fikirlerin ortaya çıkması açısında önemli olduğunu belirterek OMÜ ve Samsun Üniversitesi Rektörlerini tebrik eden Vali Zülkif Dağlı, Samsun için hayırlı olmasını diledi.

“Samsun Üniversitesi de Samsun Teknoparkın bir paydaşı olacak”

Üniversitelerin ülkenin gelişmesinde önemli bir lokomotif olduğunu kaydeden Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise “Üniversiteler eğitimin yanı sıra şehrin ve ülkenin ekonomik gelişimine de katkı sağlayan dinamiklerdir. Çünkü üniversiteler Ar-Ge çalışması yapmaz, patent üretmezse ülke sanayide yeterli gelişme göstermez. Gelişmiş ülkelere baktığımızda, bu ülkelerin üniversitelerinin çok ciddi patentlerinin olduğunu görüyoruz. Biz de bu doğrultuda akademisyenlerimizden, yayınlarının kitap ve dergilerde kalmamasını, üretime dönüşmesini bekliyoruz. Samsun Teknopark da bu amaçla kuruldu. İnşallah önümüzdeki süreçte Samsun Üniversitesi de Samsun Teknoparkın bir paydaşı olacak ve 200’e yaklaşan akademisyeni, OMÜ’nün akademisyenleriyle birlikte bu şehrin gelişmesine katkı sağlayacaklar. Şehrimizin tüm paydaşları birleşmiş durumda ve doğru bir koordineyle iyi sonuçlar çıkacak. Bu etkinlik de bu birleşmenin bir göstergesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Protokol konuşmalarının ardından Figopara&Trendbox Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bilgen, girişimcilik tecrübelerini ve bilgi birikimini paylaştığı bir sunum gerçekleştirdi.

Panellerle ve buluş tanıtımlarıyla devam eden Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmalarında; Marka Mühendisi Ömürden Sezgin’in moderatörlüğünde “Dijitalleşen Dünyada Girişimcilik”, OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal’ın moderatörlüğünde “Dijital Tarım”, OMÜ öğretim Üyesi Dr. Ör. Üyesi İsmail İşerimoderatörlüğünde de “Yapay Zekâ Teknolojileri” tartışıldı.

Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları, çeşitli etkinlik ve panellerle 25 Aralık 2020 tarihine kadar devam edecek.