• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA BİYOGRAFİ FOTO GALERİ KÜLTÜR SANAT OTOMOBİL SAĞLIK SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
14:53
SAMSUN ULUSLARARASI SU SPORLARI FESTİVALİ BAŞLIYOR
14:50
SAMSUN’DA YÖRESEL OT YEMEKLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR
14:47
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
14:45
ODAK SAMSUN OTOBÜSLERİNDE YENİ SEZON 17 MAYIS’TA BAŞLIYOR
11:49
“Ben diyet yapamam” demeden önce emin olmanız gerekenler ;
11:05
Omü İle Buhara Tıp Enstitüsü Arasında İş Birliği Protokolü
11:01
KAYMAKAM IŞIK VE BAŞKAN TAVLI’DAN ENGELLİLER HAFTASI ZİYARETLERİ
10:55
Doktorlar ile Medical Park Engelligücü’nden empati maçı
10:47
Atakum Belediyesi Cumhuriyet Kadınları Bandosuna  plaket
10:43
KURNAZ: “EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ HALK SAĞLIĞI”
10:40
OMÜ Eczacılık Fakültesi’nde Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi
10:37
Talepleri ve Önerileri Yerinde Dinliyor
10:36
SAMSUN’DA 19 MAYIS COŞKUSU
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. OMÜ Afete Hazır Bir Samsun için Şehrin Önemli Aktörlerini Bir Araya Getirdi
GÜNDEM
Yayınlanma: 13 Kasım 2020 - 14:24

OMÜ Afete Hazır Bir Samsun için Şehrin Önemli Aktörlerini Bir Araya Getirdi

OMÜ Afete Hazır Bir Samsun için Şehrin Önemli Aktörlerini Bir Araya Getirdi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), afet ve acil durumlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek, kamu kurumları ve sivil toplum kur

GÜNDEM
13 Kasım 2020 - 14:24
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
OMÜ Afete Hazır Bir Samsun için Şehrin Önemli Aktörlerini Bir Araya Getirdi
OMÜ Afete Hazır Bir Samsun için Şehrin Önemli Aktörlerini Bir Araya Getirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), afet ve acil durumlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda aldığı önlemler ve yaptığı çalışmalar hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla, Samsun’un üst düzey kamu kurumu temsilcilerini“12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü”nde“Hedef: Afete Hazır Bir Samsun” konulu online panelde bir araya getirdi.

Samsun Valisi Dr. ZülkifDağlı’nın moderatörlüğünde internet üzerinden yayınlanan panelde; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ile Samsun İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Levent Uçarlı, bilgi ve çalışmalarını paylaşarak afet ve acil durumlara karşı kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Vali Zülkif Dağlı “Türkiye afet yönetimini öğrendi”

Panelin açılışını yapan Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, 12 Kasım’ın büyük kayıplar verdiğimiz Düzce depreminin 21. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak “21 yıldan bu yana depreme karşı birtakım önlemler alındı ve Türkiye afet yönetimini öğrendi ve büyük aşamalar kaydetti. Merkezi ve yerel boyutta verimli çalışmalar yapılıyor. Bugün de amacımız, Türkiye genelinde ve Samsun’da afetlerle ilgili durumumuzu değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte Samsun Büyük Şehir Belediyemizle, üniversitelerimizle ve AFAD Müdürlüğüyle neler yapabileceğinizi konuşmaktır.”  dedi.

Samsun’un çevre illerde yaşanabilecek afetlere karşı müdahale kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, afet risklerini önlemek için de kentsel dönüşümün hızlandırılması ve dere yataklarının imara açılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Demir “Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan plan çerçevesinde her türlü afete hazırdır”

Afete hazırlık konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir “Karadeniz Bölgesinin merkezinde yer alan bir büyük şehir belediyesi olarak afet konusunda ayrıca bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle afet müdahale sistemi içinde yer alarak çözüme yönelik görev ve sorumluluğumuzla birimler arası koordinasyonu sağlayarak ekip ve insan kaynakları kapasitesi, mevcut durumu ve ihtiyaç duyulan kapasiteyi sunma amacıyla Büyükşehir Afet Müdahale Planı’nı hazırladık. Şuan afet anında Samsun Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan plan çerçevesinde her türlü afete hazırdır.“ dedi.

Afet anında önceliklerinin hayat kurtarmak olduğunun altını çizen Samsun Belediye Başkanı Demir “Afet sonrası hedeflerimiz, müdahale çalışmaları en etkin ve hızlı şekilde yapılmasını sağlamak, kesintiye uğrayan hayat ve faaliyetleri en kısa sürede normale döndürmek, halk sağlığını korumak ve sürdürmek, mülkiyet, çevre ve kültürel mirası korumak, ekonomik ve sosyal kayıpları azaltmak, afetleri önleme veya etkilerini azaltmak, kaynakların etkin kullanımını sağlamak, psikolojik destek sağlamaktır.“ ifadelerini kullandı.

“Afet öncesinde risk azaltma ve iyileştirme kapsamında da önemli çalışmalar gerçekleştirdik”

Afet öncesinde risk azaltma ve iyileştirme kapsamında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir “Özellikle son iki yılda çok mesafe kat ettiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Kent trafiğini rahatlatacak projemizi İçişleri Bakanlığı’na sunduk ve onaylanmak üzere. Coğrafi bilgi sistemi konusunda Türkiye’de en iyi, etkin ve verimli bir şekilde yararlanacağımız yazılım üzerinde şuan çalışıyoruz. Afet öncesi ve anında bilgileri toplayarak koordinasyon anlamında çok önemli görev icra edecek olan 153 Kent Yönetim Sistemi’nin inşasına başladık. İtfaiyemiz bünyesinde telsiz ve haberleşme sistemimizi güçlendiriyoruz. İmkân, nüfus ve kabiliyetleri hususunda ülkemizin en iyi itfaiye teşkilatlarından birine sahibiz. Barınma ve iaşe konusundaki çalışmalarımız sürüyor. Ulaşım imkânlarının ve yol ağının genişletilmesi konusunda bütün kırsalda ve kent merkezlerinde yollar yaptık. Ayrıca afet sonrası rehabilite ve iyileştirmede de Türkiye’nin en iyilerindeniz.” diye konuştu.

OMÜ’nün akademik birikimi, insan kaynağı ve öğrenci kapasitesiyle önemli bir partner olduğunun altını çizen Samsun Valisi Dağlı, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın afet ve acil durumlar konusundaki bilgi ve birikimlerinden faydalandıklarını da belirtti.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ünal “Şu an afetle mücadele konusunda iyi bir pozisyondayız”

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Her ne kadar Samsun afetler bakımından şanslı bir coğrafyada bulunsa da afetin her türlüsünü yaşamış, tecrübe etmiş bir ülke ve milletiz. Afetlerden ders çıkarabildiğimizde de bu tecrübelerin avantaja dönüştüğünü görüyoruz. Kısacası afetle karşılaştığında panikleyen, ne yapacağını bilmeyen, dışarıdan yardım bekleyen bir ülke değiliz. Her seferinde ders aldık ve şu an afetle mücadele konusunda iyi bir pozisyondayız. Geçmişte çok büyük acılar yaşadık ve bir daha yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız.” dedi.

“OMÜ’nün yapacağı en önemli ilk şey afetlere karşı farkındalık eğitimi vermek ikincisi de bu alanda akademik bilgi üretmektir.”

OMÜ’nün öğrencisi ve çalışanıyla 60 bin kişilik güçlü bir aile olduğuna işaret eden Rektör Ünal “Buna 100’ün üzerinde ülkeden gelen öğrencileri de kattığımızda OMÜ’nün uluslararası ölçekte bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla afet konusundaki kazanımlarımız ve gücümüz var; ancak bunun yanında afetin bu coğrafyanın doğal bir gerçeği olduğunu kabul ederek afete karşı hazırlıklı olmalıyız. OMÜ’nün de mevcut potansiyeliyle yapacağı en önemli ilk şey afetlere karşı farkındalık eğitimi vermektir. İkinci olarak da afetle ilgili ihtiyaç duyulan alanlarda proje üreterek akademik bilgi üretmektir. Üretilen bilgiyle de afetle mücadeleyi teknik anlamda kolaylaştırmak sağlanmalı. “ şeklinde konuştu.

“Afetlere karşı kentin tüm aktörlerinin birlikte hareket etmesi önemli ve değerli”

Afetlere karşı farkındalığın önemine bir kez daha dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Her ne kadar Samsun’da yaşasak bile bir afetle Samsun’da değil İstanbul’da, İzmir’de ya da Erzincan’da karşılaşabiliriz. Coğrafyamızın tamamı bizim için önemli ve tamamında etkin olmak durumundayız. Dolayısıyla öğrencilerimize vereceğimiz farkındalık eğitiminin sürekli diri tutulmasını arzu ediyoruz. Bu bakımdan bu konuda kentin tüm aktörlerinin birlikte hareket etmesi bizim için önemli ve değerli. Umarım bu birliktelikler, herkesin alanı doğrultusunda yapacağı katkıyla güzel sonuçlar doğuracaktır.”diye konuştu.

“Doğal afetler konusunda bir eğitim parkurunun kampüsün içerisinde yer almasını arzu ediyoruz”

Çevreyi uygun hale dönüştürmeden sınıflarda yapılacak eğitimin kalıcı olamayacağını ifade eden Rektör Ünal sözlerine şöyle devam etti “İstihdam alanının beklentilerini karşılamak temel hedeflerimizden biri olsa da öğrencilerimizin yaşadıkları dünyadaki özel hallere karşı hazırlıklı olmasını istiyoruz. Afetleri de sadece doğal afet olarak düşünmemeliyiz. İnsanların yaşadığı doğayı tahrip etmesi de bir afet ve bir tehdittir. Kendi elimizle değiştirdiğimiz bir dünya var. Küresel iklim değişikliğini biz kendimiz zorladık. Yapmak istediğimiz şey, bunların hepsine karşı bir farkındalık oluşturmak ve öğrencilerimizi de bu sürece aktif olarak dâhil etmek. İlgili kurumlarla bağlantı kurarak bilgilendirme, kamp, tatbikat gibi uygulamalarla bunu gerçekleştirebiliriz. Biz öğrencilerimizin yaban hayatını ve doğayı koruyan, afetle karşılaştığında ne yapması gerektiğini bilen sorumlulukta mezun olmasını istiyoruz. Bunun için çevre ile ilgili düzenlemelerin, eğitimin bir parçası olması gerekiyor. Örneğin doğal afetler konusunda bir eğitim parkurunun kampüsün içerisinde yer almasını arzu ediyoruz. Bu hem bize katkı sağlayacak hem de öğrencinin eğlenerek eğitim almasını, gelişmesini sağlayacaktır. Yarın mezun ettiğimiz öğrencilerin afetlerle ilgili bilgi sahibi olarak sorumluluk üstlenmesini, toplumun yükünü alan bireyler olmasını umut ediyorum. Bunun için de kurumlar arası iş birliğinin gelişmesini önemsiyorum. Valimizin himayesinde de inşallah gelişecektir.”

SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın “İnşallah afeti önleme noktasında da farkındalık ortaya çıkar ve bunu bilimsel anlamda da destekleriz”

Panelistlerden Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da “Farkındalık şüphesiz ki önemli ama konuşmalarda da ifade edildi. Afet olduktan sonraki alışkanlıklarımız son derece iyi. Farkındalığımız son derece iyi. Hareket kabiliyetimiz son derece iyi. İnşallah afet olmadan önce önleme noktasında da farkındalık ortaya çıkar ve bunu bilimsel anlamda da destekleriz. Hem ilimizde hem de ülkemizde meteorolojik afetlerle sık sık karşılaşmaktayız. Özellikle hızlı şehirleşme, iklim değişimi ve değişkenliğinin ekstrem yağışlar üzerindeki etkileri taşkınla karşılaşma ihtimalimizi artırmaktadır. Bu sadece Samsun’da değil ülkemizin birçok bölgesinde yaşadığımız bir sorun. İklim değişikliklerinden ötürü 6 ayda yağan yağış bir günde düşmeye başladı. Bu olunca ciddi sel felaketlerine yol açmaya başladı. Biliyorsunuz Üniversitemizde Meteoroloji Mühendisliği Bölümümüz var. Şu anda bu bölümümüzde bir akademisyen arkadaşımız iklim değişimi ve değişkenliğinin Karadeniz Bölgesi ekstrem yağışlarına etkileri konusunda bir TÜBİTAK projesi yürütüyor. Bu kapsamda Karadeniz’de bulunan 21 yağış gözlem istasyonu ekstrem yağış değerlerinin yeni bir yöntemle hesaplanması amaçlanmaktadır. Bu yöntem taşkın hesaplamalarında iklim değişikliğinin etkisinin dâhil olmasını, ne derece dâhil olduğunu, ne kadar etkili olduğunu ortaya çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.

AFAD Müdürü Uçarlı, afet ve acil durum eğitimi için vatandaşlara çağrıda bulundu

Samsun Valisi Dağlı’nın AFAD tarafından yürütülen 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü ve Samsun Afet Risk Azaltma Planı ile ilgili sorusu üzerine açıklamalarda bulunan Samsun AFAD Müdürü Levent Uçarlı “Afetlere hazırlık yılı çerçevesinde, Samsun Valiliğinin de desteğiyle her ay farklı bir afete karşı farkındalık konusu işledik. Deprem çantası hazırlama, deprem sigortası, AFAD gönüllülüğü, ilk yardım gibi birçok konuyu, #hazır ol ana temasıyla gerçekleştirerek bu organizasyonlarla çok kişiye ulaştık. Afetlerin etkisini azaltmak, olası can ve mal kayıplarını en aza indirmek, ilimizdeki her bir bireyinin afet ve acil durum farkındalık eğitimi alması ve hayatına uygulamasıyla mümkün olacak. Bu kapsamda 2019 yılında 60 bin kişiye, 2020 yılının Ekim ayı itibarıyla da 90 bin kişiye eğitim vererek ulaşmış durumdayız. 2019 yılından bu yana yüzde 60’lık bir artış yaşadık. Adet ve acil durum eğitimi almak isteyen vatandaşlarımızın kurumumuzla iletişime geçmesi çağrısında bulunuyorum.” diye konuştu.

Samsun Afet Risk Azaltma Planı Yıl Sonuna kadar hazırlanacak

Samsun’un İçişleri Bakanlığı Afet Acil Yönetim Başkanlığının seçtiği 6 pilot ilden biri olduğunu kaydeden AFAD İl Müdürü Uçarlı şöyle devam etti “Bu doğrultuda bizden Samsun Afet Risk Azaltma Planının 2020 yılında tamamlanması istendi. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çok yönlü bir çalışma yürütüyoruz. Plan; ilimizin genel durumu, risklerin değerlendirilmesi, mevcut durum analizi, amaç hedef ve eylemlerin belirlenmesi, izleme ve değerlendirme konularını kapsıyor. 21-22 Ekim tarihlerinde yaptığımız çalıştayda da ilimizin durumu, afet durumunda güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlendi. Olası senaryolar ele alınarak katkısı bulunan kurumlarla paylaşıldı. Bugün başlayan ve 50 kurumun katıldığı çalıştayda da eksikliklerimizi belirleyerek bunları iyileştirme adına amaç, hedef ve eylemler oluşturacağız. Samsun Afet Risk Azaltma Planının, Aralık ayında tamamlanacağını öngörüyoruz.”

“Samsun’un afet riskleri deprem, sel, heyelan ve yangın”

Samsun’un afet risklerinin deprem, sel ve taşkın, heyelan, kent ve orman yangınları olduğuna dikkat çeken Levent Uçarlı, Samsun’un afet yönetim süreçleri hakkında şunları söyledi  “Valiliğimizin katkısıyla yaptığımız afet müdahale planı, 2014 yılından beri uygulanıyor. Bu planda; haberleşme, tahliye, ulaşım, temizlik, beslenme, güvenlik, alt yapı gibi 26 hizmet grubu var.16 il müdürlüğü de bu hizmet gruplarının sorumlusu. Herhangi bir afet durumunda Valimizin talimatıyla İl Koordinasyon Kurumu, afet acil yönetim merkezinde toplanıyor ve ardından her hizmet grubu, kendi müdahale alanında yerini alıyor. İl Koordinasyon Kurumu temsilcileri de Valimizin başkanlığında toplanarak afet bölgesine yapılacak müdahale ve yardımların nasıl yapılacağını belirleniyor. Buna bağlı olarak da hizmet grupları Valimizin talimatıyla yönlendirilerek çalışmaları devam ediyor.”

“Samsun’da 3 bin AFAD gönüllüsü var”

AFAD gönüllüğünün önemine de dikkat çeken Samsun İl AFAD Müdürü Levent Uçarlı, Samsun’da gönüllülerin 3 bine ulaştığını kaydederek, gönüllülere verilen eğitim hakkında bilgi verdi. Uçarlı afetlerde yapılan yanlış müdahaleye karşı gönüllülüğün ve gönüllülere verilen eğitimin hayati önemi olduğunu vurguladı. Uçarlı, isteyenlerin e-devlet üzerinden AFAD gönüllülerine katılabileceğini de sözlerine ekledi.

AFAD gönüllülerine katılımın artması bakımından Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesinin büyük bir potansiyeli olduğunu dile getiren Levent Uçarlı Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın AFAD’ıngörünürlülüğüne ve çalışmalarına verdiği desteği de belirtti.

AFAD Başkanlığının afetle ilgili sivil toplum kuruluşlarını akredite ederek hizmet kalitesi sağlayacağını kaydeden Uçarlı “Akredite olan sivil toplum kuruluşunun AFAD’ın kendisi gibi hizmet verebilmesi amaçlanıyor. Samsun’daki ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu konuda bizimle irtibat sağlamalarının istiyoruz.” dedi.

İyi dilek ve temennilerin ardından “Hedef: Afete Hazır Bir Samsun” paneli sona erdi.

 

 

İlginizi Çekebilir
SAMSUN ULUSLARARASI SU SPORLARI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SAMSUN ULUSLARARASI SU SPORLARI FESTİVALİ BAŞLIYOR
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
“Ben diyet yapamam” demeden önce emin olmanız gerekenler ;
“Ben diyet yapamam” demeden önce emin olmanız gerekenler ;
KAYMAKAM IŞIK VE BAŞKAN TAVLI’DAN ENGELLİLER HAFTASI ZİYARETLERİ
KAYMAKAM IŞIK VE BAŞKAN TAVLI’DAN ENGELLİLER HAFTASI ZİYARETLERİ
Son Haberler
SAMSUN ULUSLARARASI SU SPORLARI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SAMSUN ULUSLARARASI SU SPORLARI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SAMSUN’DA YÖRESEL OT YEMEKLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR
SAMSUN’DA YÖRESEL OT YEMEKLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
ODAK SAMSUN OTOBÜSLERİNDE YENİ SEZON 17 MAYIS’TA BAŞLIYOR
ODAK SAMSUN OTOBÜSLERİNDE YENİ SEZON 17 MAYIS’TA BAŞLIYOR
“Ben diyet yapamam” demeden önce emin olmanız gerekenler ;
“Ben diyet yapamam” demeden önce emin olmanız gerekenler ;
Çok Okunan Haberler
Yapay zeka modelleri kısa cevaplarda daha fazla hata yapıyor
Yapay zeka modelleri kısa cevaplarda daha fazla hata yapıyor
HAUNEDY YÖRESEL UĞRAK NOKTASI
HAUNEDY YÖRESEL UĞRAK NOKTASI
Evrenin Sonu Sanılandan Milyonlarca Kat Daha Yakın Olabilir
Evrenin Sonu Sanılandan Milyonlarca Kat Daha Yakın Olabilir
Başkan Demir, ikinci el otomobilcilerle bir araya geldi
Başkan Demir, ikinci el otomobilcilerle bir araya geldi

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
KÜLTÜR SANAT
OTOMOBİL
SAĞLIK
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.