OKA Yönetim Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Amasya’da Gerçekleştirildi « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

SAMGİAD Matematik Okulu’nda 23 Nisan Etkinliği

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET, Yerel haber

İLKADIMLI ÖĞRENCİLERDEN ATIK PİL TOPLAMA PROJESİNE DESTEK

EĞİTİM, EKONOMİ, GÜNDEM, SİYASET, TEKNOLOJİ, Yerel haber

“Yeni Çağın Odak Noktası Akıllı Ulaşım Sistemleri”

EKONOMİ, GÜNDEM, OTOMOBİL, SİYASET, TEKNOLOJİ, YEREL HABERLER

1991 MEZUNLARI SINIFLARINDA BULUŞTU

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET

OKA Yönetim Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Amasya’da Gerçekleştirildi

Vali  Osman Kaymak, 25.07.2019 Perşembe günü saat 14.00’da Amasya’da düzenlenen (OKA) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Temmuz ayı toplantısına katıldı.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı, OKA Dönem Başkanı Amasya Valisi Sayın Dr. Osman Varol’un başkanlığında ve ev sahipliğinde, Valimiz Sayın Osman Kaymak, Çorum Valisi Sayın Mustafa Çiftçi, Tokat Valisi Sayın Dr. Ozan Balcı, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Eraslan, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay, Tokat İl Genel Meclisi Başkanı Av. Erol Duyum, Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve diğer yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

OKA Dönem Başkanı Amasya Valisi Sayın Dr. Osman Varol toplantının açılışında yaptığı konuşmada,  “Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan bölgemizde başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer ilgili aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirerek bölgemizin gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımızın 2019 yılı Temmuz ayı Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Bilindiği üzere, dış ticaret milli gelirimizin artması, üretim ve ticaret hacminin gelişmesi, iç piyasada ekonomik dinamizmin oluşturulması, üretimde teknoloji kullanımının artırılması, yenilikçi yaklaşımın yaygınlık kazanması, makro iktisadi istikrar ve fiyat istikrarının sağlanması, istihdam olanaklarının çeşitlendirilmesi; özetle, ekonomik kalkınma için oynadığı rol itibariyle büyük öneme sahiptir.

Bu kapsamda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı öncülüğünde “TR83 BÖLGESİ REKABETÇİLİK VE DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA MERKEZİ” projesi hayata geçirilmektedir. Amasya, Çorum, Tokat, Samsun ve Bafra Ticaret ve Sanayi Odalarının insan kaynakları ve yaygınlaştırma anlamında destek verdiği proje, TR83 Bölgesi’nde yer alan KOBİ’lerin uluslararası pazarlardan pay alabilmeleri için rekabet güçlerinin artırılması ve dışa açılmalarının desteklenmesi konusunda önemli bir rol üstlenecektir. Dış Ticaret Araştırma Merkezi ile bölgede bulunan işletmeleri sistemli şekilde dünyaya açacak ve ihracatlarını artıracak sürdürülebilir bir yapı kurulması, işletmelerin bu kapsamda ihtiyaç duyacağı uluslararası pazar araştırma yöntemleri, uluslararası ticari bilgi kaynakları, ticari istihbarat kanalları, rekabet istihbaratı, teknik ve operasyonel istihbarat kullanımı, istatistiksel verilerin yorumlanması, müşteri bulma teknikleri ve veri tabanları, rakip analizi gibi nitelikli bilgilerin kendilerine en hızlı yoldan sağlanması amaçlanmaktadır. Bu bilgilerin sağlanmasının yanında danışmanlık hizmetleri de verilecek olup işletmelerin ihracat aşamalarının her anında destek mekanizmasının sürekli hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Dış Ticaret Araştırma Merkezi, iki nitelikli dış ticaret uzmanı ile hali hazırda pilot çalışmalarına başlamıştır. Uzmanlardan biri Kalkınma Ajansı’nın Samsun’daki merkezinde, diğeri Samsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Amasya, Çorum ve Tokat Ticaret ve Sanayi Odalarımız ile Ajansımızın yatırım destek ofislerindeki uzmanlar da bilgilendirme ve yönlendirme yapmak suretiyle merkezin çalışmalarına destek vermektedir.  Çalışmalar, dünya genelindeki dış ticaret verileri ile sektörel bilgilere erişilebilen veri tabanları üzerinden yürütülmektedir. Söz konusu 3 farklı veri tabanının yıllık üyelik tutarı yaklaşık 90 Bin TL olup Yönetim Kurulumuzun kararıyla Kalkınma Ajansımızın kaynaklarından temin edilmiştir.

Dış Ticaret Araştırma Merkezinde verilmekte olan hizmetler:

Hedef pazar araştırması ve saptanması,

Potansiyel müşteri profilinin belirlenmesi ve KOBİ özelinde potansiyel müşteri listelerinin oluşturulması,

Hedef pazardaki rakiplerin belirlenmesi ve temin edilen veriler ile rakipler üzerinde rekabet gücü ve avantaj oluşturulması,

İhracat ve ithalat süreçlerinde KOBİ’lere karlılıklarını artırmaları doğrultusunda ürün/fiyat analizleri sunulması,

Teknik istihbarat ve Pazar Analizi,

İhracat sürecinin tümüne yayılmış entegre danışmanlık hizmetleri,

KOBİ’lerin müşterilerle iletişimini güçlendirme, iletişimde süreç takibi,

Dijital veri tabanları aracılığıyla hedef pazarlara yönelik sektörel ve bölgesel raporların temin edilmesi,

Diğer hizmetler

Sektörel ve ürün bazında araştırmaların yapılması

Rakip ülkelerin üretim ve tüketim potansiyel analizlerinin yapılması

Sektörlere göre hedef pazar analizlerinin yapılması

Sektörlere ve hedeflere göre fuar araştırmaları

Yurtdışı gezileri için hedef ülkelerin belirlenmesi

Yurtdışı gezileri stratejik değerlendirme raporlarının hazırlanması

Gelişen sektörlerin analizi

Ar-ge için yeni teknolojilerin araştırılması

Merkezde yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde yapılan pilot çalışmalarda

Plastik, mermer, makine imalatı, gıda, teknoloji, mobilya, medikal, otomotiv gibi sektörlerde faaliyet gösteren 24 firmaya dış ticaret danışmanlık desteği verilmiştir.

Bu firmalar ile 100 Bin potansiyel müşteri bilgisi paylaşılmıştır.

4 hedef pazar matrisi çalışması yapılmıştır.

Bugünden itibaren kamuoyu ile paylaştığımız ve burada Ticaret Sanayi Odalarımızla Kalkınma Ajansımız arasındaki işbirliği protokollerini imzalayarak kurmuş olduğumuz “TR83 BÖLGESİ REKABETÇİLİK VE DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA MERKEZİ”  bundan sonraki süreçte, tanıtım, eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri ile daha geniş ölçekli çalışmalar sürdürülecektir.

TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret Araştırma Merkezi’nin bir yıllık faaliyet süresince aşağıdaki hedeflere ulaşması beklenmektedir:

Bölge genelinde 10 KOBİ’nin en az bir ihracat işlemi gerçekleştirmesinin sağlanması,

Her bir il için üçer adet olmak üzere, proje paydaşı il TSO’ları tarafından belirlenecek 12 KOBİ için ihracat stratejisi raporunun hazırlanması.

Rapor kapsamında; hedef pazar tespiti, ülke verileri, uluslararası pazar trendleri, ürün ve fiyat analizleri, hedef müşterilerin belirlenmesi, hedef iş birliği kuruluşlarının belirlenmesi, hedef fuarların belirlenmesi yer alacaktır.

Yurtdışındaki 500 Bin potansiyel müşterinin belirlenerek yararlanıcı KOBİ’lerle paylaşılması,

Bölge’deki her bir ilde birer olmak üzere, 4 dış ticaret eğitimi verilmesi,

Bölge’deki her bir il için birer olmak üzere, 4 sektör raporu (Sektörel bazlı uluslararası pazar incelemesi) hazırlanması.

Tamamen ücretsiz olarak hizmet vermekte olan merkezin tam anlamıyla faaliyetlerine başlamasıyla birlikte bölgede dış ticaret alanındaki kurumlar arasında etkileşimin artırması, süreçlerin iyileştirilmesi ve hızlandırılmasına yönelik işbirliği ortamının oluşturulması mümkün olabilecektir.

Son olarak, bu toplantı vesilesiyle Yönetim Kurulu toplantımıza katılan ve ilimizi teşrif eden Sayın Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza, İl Genel Meclisi Başkanlarımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza katılım ve desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu vesile ile Yönetim Kurulu Üyelerimizin ve bizi sürekli izleyen güzide basın mensuplarının ve elbette bölgemizde ve ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın yaklaşmakta olan Mübarek Kurban Bayramlarını tebrik ediyoruz. Bayramın ülkemizde ve İslam âleminde huzur, mutluluk ve kardeşliğe vesile olmasını diliyoruz.” dedi.

OKA Dönem Başkanı Amasya Valisi Sayın Dr. Osman Varol’un konuşmasının ardından toplantı diğer gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.