• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
13:22
KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜYLE DAHA AYDINLIK BIR ATAKUM!
13:18
“Sanat İyileştirir”
13:12
"Lösemili Çocuklara Destek Kermesi"
13:10
“Önce İnsan, Sonra Kazanç”
13:05
“Organlarınızı Bağışlayın, Hayat Kurtarın”
13:02
“Aile Birliğini ve Kadın Gücünü Koruma Kararlılığındayız”
13:00
“Demirtaş kararı uygulanmalı; siyasi tutukluluk son bulmalı”
12:58
Salgın Kontrol Altına Alındı
12:55
Moto-Kurye Faaliyetleri Mevzuata Kavuştu
12:52
“Trabzon’u Sürdürülebilir Ulaşım Anlayışıyla Geleceğe Taşıyoruz”
12:50
Yıllıklandırılmış İhracatta Tarihi Zirve
12:45
Bakan Tunç İncelemelerde Bulundu
12:43
Öğrenciler Ahi Evran’ın Değerlerini Sanatla Anlatacak
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Muhtarlık kurumuna gerek var mı?
GÜNDEM
Yayınlanma: 25 Nisan 2024 - 14:59

Muhtarlık kurumuna gerek var mı?

Büyükşehirlerde muhtarların üzerine düşen görevler daha fazla!Türkiye’de 50 bin 370 mahalle ve köy muhtarı bulunuyor

GÜNDEM
25 Nisan 2024 - 14:59
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Muhtarlık kurumuna gerek var mı?
Büyükşehirlerde muhtarların üzerine düşen görevler daha fazla!

Türkiye’de 50 bin 370 mahalle ve köy muhtarı bulunuyor. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra toplumun bir kesiminde muhtarlar bu çağda hala olmalı mı tartışmaları gündeme geldi. 

Konuyu değerlendiren Sosyoloji Bölümünden Arş. Gör. Dr. Berat Dağ, “Büyükşehirlerde muhtarların üzerine düşen görev ve sorumluluklar daha fazladır.” dedi. Dağ, muhtarlığın getirdiği hizmetlerin sonucunda herkesin birbirine güvendiği ve yardım ettiği mahalleler çoğaldıkça büyükşehirlerin müzmin sorunlarının ortadan kalkma ihtimalinin de artacağını söyledi.

Türkiye’de 50 bin 370 mahalle ve köy muhtarı bulunuyor. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra toplumun bir kesiminde muhtarlar bu çağda hala olmalı mı tartışmaları gündeme geldi. 

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Berat Dağ, muhtarların pozisyonunu sosyolojik bağlamda ele alarak, değerlendirmelerde bulundu.

Muhtarlık kurumu Tanzimat’la birlikte ortaya çıktı

Türkiye’de muhtarlık kurumunun köy ve mahallelerin güvenlik, adalet ve bayındırlık ihtiyacının merkezi imkanlar üzerinden karşılanması geleneğinin Tanzimat’la birlikte yeniden düzenlenmesi bağlamında ortaya çıktığını kaydeden Arş. Gör. Dr. Berat Dağ, muhtarlardan, Türkiye'deki topluluklar ile toplum arasında işlevsel ve uyumlu bir bütünlüğün oluşması için gerekli bağlantıyı sağlamalarının beklendiğini ayrıca muhtarların, Türkiye'deki köy ve mahallelerin çevresel, kültürel, ekonomik ve toplumsal anlamda kendi değerlerini sürdürerek müreffeh bir düzeye erişmesi için hizmet sunmalarının beklendiğini de anlattı.

100 yıl önce muhtarlıklar kaldırılmıştı

Mahalle ve köylerde artık muhtarlara gerek kalmadığı yönündeki görüşlerin yeni olmadığını da dile getiren Arş. Gör. Dr. Berat Dağ, “Zira yaklaşık yüz yıl önce de muhtarların görevlerini belediyelerin zaten yaptığına ilişkin bir görüş bağlamında bu kurum kaldırılmıştı. Fakat fiiliyatta köy ve mahallelerin kendi önde gelenlerinin temsilciliği altında belediyelerle gerekli hizmet ilişkisini kurmaya devam etmesi nedeniyle kısa süre sonra muhtarlık kurumu yeniden tesis edilmişti. Bu nedenle bu kurumu doğrudan yıkmak yerine muhtarlığın nasıl işlevsel ve yaratıcı bir niteliğe gelebileceğini tartışmak daha anlamlı. Yani öncelikle muhtarlık kurumunu çevresel, bireysel ve toplumsal değerleri sürdürerek toplulukların refahını arttırmak için hizmet eden etkili bir işleyişe getirecek düzenlemelerin neler olabileceği üzerine düşünmek gerekiyor.” dedi.

Büyükşehirler başlı başına büyük bir sorun

Türkiye’de büyükşehirler başlı başına büyük bir sorun teşkil ettiğini de dile getiren Arş. Gör. Dr. Berat Dağ, şöyle devam etti:

“Zira bugün bu ülkede büyükşehirlerden ziyade kimlik ve sınıf adacıklarının var olduğunu görmek çok basittir. Diğer bir deyişle Türkiye’deki büyükşehirlerin sınıf ve kimlik farklılıkları üzerinden mekânsal bir ayrışmaya girdiği belirtilebilir. Dahası büyükşehirlerde mekânsal açıdan ulaşılabilir, güvenli ve risksiz bir yaşama, eğlenme, dinlenme ve çalışma imkânı da bulunmuyor. Elbette ki bu imkânsızlıkların mahallelerdeki karşılığı olumsuz bir niteliktedir. 

Bugün büyükşehirlere bağlı mahallelerde iktisadi açıdan verimsiz, politik anlamda güçsüz ve zihniyet bağlamında parçalı bir hayat sürdürmeye çalışan binlerce bireyin olduğu ortadadır. Bu nedenle büyükşehirlerde muhtarların üzerine düşen görev ve sorumluluklar daha fazladır. Somut bir anlatımla buradaki muhtarların mahalledeki doğal ve tarihi dokuyu korumak, farklı sınıf ve kimliklerin etkileşim kurmasını sağlamak ve istihdam fırsatları aramak üzerine yoğun bir hizmet çalışmasına girmesi hayatidir.”    

Komşuların birbirini tanımadığı büyük şehirlerde muhtarların rolü nedir?

Büyükşehirlerdeki mahallelerde binlerce insanın bir arada yaşadığına dikkat çeken Arş. Gör. Dr. Berat Dağ, “Bunun sonucunda mahalle sakinlerinin yalnızlaşarak birbirine güvenmediği ve hatta birbirinden korktuğu vahim bir sürecin ortaya çıktığı açıktır. Bu noktada muhtarların bireylerin, ailelerin ve toplulukların etkileşim kurup özgür bir biçimde kendisini ifade ederek birbiriyle dayanışmasını sağlaması son derece önemlidir. Böylelikle mahallenin ortak sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözülmesi için gerekli adımların atılması mümkün hale gelebilecektir. Bu itibarla belediyelerin kontrol ve teşvikiyle birlikte muhtarlığın getirdiği hizmetlerin sonucunda herkesin birbirine güvendiği ve yardım ettiği mahalleler çoğaldıkça büyükşehirlerin bu müzmin sorunlarının ortadan kalkma ihtimalinin de artacağı şüphesizdir.” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜYLE DAHA AYDINLIK BIR ATAKUM!
KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜYLE DAHA AYDINLIK BIR ATAKUM!
“Sanat İyileştirir”
“Sanat İyileştirir”
“Önce İnsan, Sonra Kazanç”
“Önce İnsan, Sonra Kazanç”
“Biz Gereğini Yaparız”
“Biz Gereğini Yaparız”
Son Haberler
KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜYLE DAHA AYDINLIK BIR ATAKUM!
KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜYLE DAHA AYDINLIK BIR ATAKUM!
“Sanat İyileştirir”
“Sanat İyileştirir”
"Lösemili Çocuklara Destek Kermesi"
“Önce İnsan, Sonra Kazanç”
“Önce İnsan, Sonra Kazanç”
“Biz Gereğini Yaparız”
“Biz Gereğini Yaparız”
Çok Okunan Haberler
Samsun Futbolunda Yeni Bir İsim Yükseliyor: Kaan Buğra Işık
Samsun Futbolunda Yeni Bir İsim Yükseliyor: Kaan Buğra Işık
Yeniden Refah Partisi Samsun’da Muzaffer Candemir Yeniden Başkan
Yeniden Refah Partisi Samsun’da Muzaffer Candemir Yeniden Başkan
ŞENKAL YENİDEN BAŞKAN...
ŞENKAL YENİDEN BAŞKAN...
Burhaniye Belediye Başkan Yardımcıları Muhtarlar İle Buluştu
Burhaniye Belediye Başkan Yardımcıları Muhtarlar İle Buluştu

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.