• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA BİYOGRAFİ FOTO GALERİ KÜLTÜR SANAT OTOMOBİL SAĞLIK SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
17:40
Konut Satışları Son 4 Ayın Zirvesine Çıktı
17:38
112'yi gereksiz yere arayana 30 bin TL ceza yolda
16:50
Tüfekci: Yeniden Samsun'a Çıkma Vakti Gelmiştir
16:09
AVRUPA'DA ZİRVENİN SAHİBİ İSTANBUL HAVALİMANI
14:46
Atakum Belediyesinin 19 Mayıs programı 'Bahar Konseri' ile başladı
13:27
Şehit Ahmet Altunoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Yıl Sonu Sanat Sergisi
13:24
Bulvar AVM 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri
11:21
BÜYÜKŞEHİR’DEN 19 MAYIS’TA SANAT ŞÖLENİ
11:19
Yıllar süren küslük sona erdi
11:16
Bülent Ersoy vasiyetini ilk kez anlattı
11:14
Harika Avcı sağlık durumu ve yaşadığı çaresizliğiyle ilgili konuştu
11:11
Mali Müşavirlere Yeşil Pasaport Yolu Açılıyor
11:07
BÜYÜKŞEHİR İLE İLÇELERDE KÜLTÜR SANAT ŞÖLENİ BAŞLADI
10:49
SGK’dan Samsun TSO’ya ziyaret
10:38
Öğrencilerden Başkan İbrahim Sandıkçı'ya Sevgi Seli
10:33
KAVSİYAD Başkanı Serdar Yerişkin'den Anlamlı Ziyaret
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. İklim değişikliği çocukları tehdit ediyor
SAĞLIK
Yayınlanma: 16 Ağustos 2023 - 09:40

İklim değişikliği çocukları tehdit ediyor

Küresel iklim değişikliğinin çocukların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Psikolog Deniz Bağdaş, devlet kurumlarının çocukların sağlığını bu etkilerden korumak için harekete geçmeleri gere

SAĞLIK
16 Ağustos 2023 - 09:40
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
İklim değişikliği çocukları tehdit ediyor
Küresel iklim değişikliğinin çocukların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Psikolog Deniz Bağdaş, devlet kurumlarının çocukların sağlığını bu etkilerden korumak için harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişiklikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve su baskınları, tayfun, fırtına, hortum gibi meteorolojik olaylarda artışlara neden oluyor. Yağış oranlarının düşmesi, kuraklık, düzensiz yağışlar ülkemizi ve dünyamızı tehdit ediyor. İklim değişikliği sebebiyle 2050 yılına kadar 216 milyon insanın göç etmesi bekleniyor. Özellikle çocuklar, gelişimlerinin en hızlı ve hassas dönemlerinde oldukları için iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından etkilenen en yüksek riskli grupta yer alıyor. Çocuklar yaşına, yaşadığı yere, sağlık durumuna, sosyoekonomik koşullara göre iklim değişikliğinden doğrudan ya da dolaylı şekilde etkilenebilmekteler.
Gaziemir Belediyesi’nde görevli Psikolog Deniz Bağdaş, iklim değişikliğinin çocuklara etkilerine dikkat çekti. Aşırı sıcağa bağlı olarak çocuklarda yeme ve uyku bozukluklarının gelişeceğine dikkat çeken Bağdaş, “Sıcaklığın artışı insan sağlığını; sinir sistemi,  solunum sistemi, bağışıklık ve dolaşım sistemi üzerindeki doğrudan etkileri ile tehdit etmektedir. Bu etkiler çocukların uyku ve yeme alışkanlarını da değiştirmektedir. Uyku süresi ve kalitesi değişen çocukların veya yeterince beslenemeyen çocukların hem zihnen hem de fiziken gelişimleri zarar görmektedir. Bu durum saldırganlık, zayıf konsantrasyon, yorgunluk, ani duygu değişimleri, düşük otokontrol gibi belirtilerle çocukların yaşamını zorlaştırmaktadır. Fiziksel egzersiz kapasitesi düşen çocukları ise aşırı yeme davranışı, beden algısı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar tehdit etmektedir” dedi.

“Sıcak hava günlük hayattan koparıyor”
Sıcak havanın çocukların günlük yaşam aktivitelerinde değişikliğe yol açtığına vurgu yapan, “Sıcak hava olayları bazen yaşanılan yerin değişmesine sebep olurken bazen de yaşam şeklinin değişmesine yol açmaktadır” diyen Deniz Bağdaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaz aylarında çocuklar eğlenme ve sosyalleşme amacıyla açık oyun alanlarında, parklarda, yeşil alanlarda zaman geçirmek yerine; günün uzun bir zaman dilimini kapalı alanda ve akran grubu yoksunluğu çekerek geçirmektedir. Hatta çoğu çocuğun, yaz aylarında tatil ya da serinleme amacıyla taşındığı bölgede akran grubu ve yaşına uygun oyun alanları, sosyal aktivite merkezleri bulunmamaktadır. Bu durum çocuğun hem bir yere ait olma duygusunu zedelemekte, hem de onun için önemli olan sosyal unsurları yitirmesine sebep olmaktadır. Bu onların toplumla bağlarını zayıflatmakta ve destekleyici sosyal ağlara erişimlerini kısıtlamaktadır. Ayrıca çocukların doğayla özellikle toprakla etkileşimlerinin sürmesini engelleyerek duyu bütünlemesini zorlaştırmaktadır. Uzun süreli etkileri arasında ise çocuklarda depresyon, kendine zarar verme, sosyal kaçınma görülmektedir.”

İklim değişikliğine bağlı gelişen hava olaylarının çocuklar için geleceğe yönelik belirsizlik yarattığından, onların kaygı ve korku hissetmesine sebep olduğunu vurgulayan Bağdaş, “Çoğu çocuk iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz sonuçlarla baş etmede kendini yalnız ve çaresiz görmektedir. Bu yüzden çocuklarda eko-anksiyeteye bağlı psikosomatik belirtiler ve kendine zarar verme yaz aylarında daha sık görülmektedir. Özellikle yaşadığı olumsuz duygu ve düşüncelerle baş etmeye çalışan çocukların teknoloji ve interneti yaz aylarında bilinçsiz ve aşırı şekilde kullanmasıyla birçoğu, aile içinde yeni bir çatışma alanına ve dijital dünyadaki birtakım riskli durumlara sürüklenmektedir” dedi.

Aşırı sıcakların, çocukların çatışma çözme becerilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Bağdaş, “Yüksek ısının sinir sisteminin ve bilişsel yetilerin işleyişini bozması, üst düzey düşünme becerileri yerine saldırganlığı arttırmaktadır. Ayrıca dikkat ve odaklanma güçlüğü yaratarak performansa dayalı görev ve sorumluluklarda çocukların daha çok zorlanmasına, isteksiz ve yorgun olmasına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Devlet kurumları harekete geçmeli”
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de iklim değişikliğinin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerin ilkeler bazında ele alındığına vurgu yapan Deniz Bağdaş, çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için şu önerilerde bulundu:

“Yukarıda bahsedilen olumsuz psikolojik etkiler, çocukların sağlıklı yaşama, gelişme ve korunma hakkı ihlali yaşadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca çocukların boş zamanlarını değerlendirme, oyun oynama ve yaşına uygun eğlence-kültür etkinliklerine katılma hakkı için yeterince teşvik edilmediğini, bunun için eşit ve uygun fırsatların yaratılmadığını düşündürtmektedir. Bu sebeple iklim değişikliğinin çocukların gelişimine verdiği zararın, çok geç olmadan genel merkezin idari yapıları tarafından ele alınması önem taşımaktadır. Bu konuda yerel yönetimler, sivil ağlar ve çocuk meclisleri iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için güçlü katkılarda bulunabilirler. İklim değişikliğine uyum ve azaltım stratejilerinin kurumların faaliyet raporlarına dahil edilmesi, iklim değişikliğine dirençli kent peyzajının ve yaşam alanlarının planlanması öncelikli hale getirilebilir. Kamusal ve yeşil alanlarda yeniden yapılanma ve iyileştirme adımları atılabilir. Karar alma süreçlerinde, sorun ve çözümün konuşulduğu çalıştaylarda çocuk katılımı arttırılarak iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen çocukların ihtiyaçları hızla karşılanabilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
Harika Avcı sağlık durumu ve yaşadığı çaresizliğiyle ilgili konuştu
Harika Avcı sağlık durumu ve yaşadığı çaresizliğiyle ilgili konuştu
Omü İle Buhara Tıp Enstitüsü Arasında İş Birliği Protokolü
Omü İle Buhara Tıp Enstitüsü Arasında İş Birliği Protokolü
OMÜ Eczacılık Fakültesi’nde Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi
OMÜ Eczacılık Fakültesi’nde Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleştirildi
Uzağı Görememe Sorunu Giderek Yayılıyor
Uzağı Görememe Sorunu Giderek Yayılıyor
Son Haberler
Konut Satışları Son 4 Ayın Zirvesine Çıktı
Konut Satışları Son 4 Ayın Zirvesine Çıktı
112'yi gereksiz yere arayana 30 bin TL ceza yolda
112'yi gereksiz yere arayana 30 bin TL ceza yolda
Tüfekci: Yeniden Samsun'a Çıkma Vakti Gelmiştir
Tüfekci: Yeniden Samsun'a Çıkma Vakti Gelmiştir
AVRUPA'DA ZİRVENİN SAHİBİ İSTANBUL HAVALİMANI
AVRUPA'DA ZİRVENİN SAHİBİ İSTANBUL HAVALİMANI
Atakum Belediyesinin 19 Mayıs programı 'Bahar Konseri' ile başladı
Atakum Belediyesinin 19 Mayıs programı 'Bahar Konseri' ile başladı
Çok Okunan Haberler
Atakum Belediyesi Cumhuriyet Kadınları Bandosuna  plaket
Atakum Belediyesi Cumhuriyet Kadınları Bandosuna  plaket
ODAK SAMSUN OTOBÜSLERİNDE YENİ SEZON 17 MAYIS’TA BAŞLIYOR
ODAK SAMSUN OTOBÜSLERİNDE YENİ SEZON 17 MAYIS’TA BAŞLIYOR
Yapay zeka modelleri kısa cevaplarda daha fazla hata yapıyor
Yapay zeka modelleri kısa cevaplarda daha fazla hata yapıyor
Zorlu PSM'de Bu Hafta; 21-27 Ağustos
Zorlu PSM'de Bu Hafta; 21-27 Ağustos

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
KÜLTÜR SANAT
OTOMOBİL
SAĞLIK
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.