• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
15:04
Türk dizilerinin küresel gücü öne çıkıyor
14:58
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde Geleneksel Yılbaşı Kahvaltısı
14:56
Sıcaklıklar 10 derece birden düşecek
14:22
Mazgallar Tek Tek Temizleniyor
14:20
Özel Gereksinimli Bireyler Coşkuyla Bir Araya Geldi
13:40
“Gençlerin Teknoloji Okuryazarlığı Güçleniyor”
13:38
Emekli Kafe’yi Hizmete Açıyor Çay 5 Kahve 10 TL Olacak
12:51
28 Merkezde 409 Kurs Açıldı
12:48
Üç Gün Boyunca Defileler ve İş Görüşmeleri
12:46
“Kadın Üreticilerimize Destek Olabilirsiniz”
12:44
Hayvan Dostu Kent Hedefiyle Yeni Projeler
12:41
El Emeği Ürünler Beğeni Topladı
12:38
2026 İçin Umutlar Meydanda Toplandı
12:34
Teşkilat Yapısı Yeniden Düzenlendi
12:25
Altın 2025'te Yatırımcısını Sevindirdi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Global Vodafone Vakfı'ndan Dijital Yetenek Eğitimi Araştırması
TEKNOLOJİ
Yayınlanma: 20 Temmuz 2023 - 23:04

Global Vodafone Vakfı'ndan Dijital Yetenek Eğitimi Araştırması

Global Vodafone Vakfı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 10 ülkeyi kapsayan bir araştırma yayınladı

TEKNOLOJİ
20 Temmuz 2023 - 23:04
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Global Vodafone Vakfı'ndan Dijital Yetenek Eğitimi Araştırması
Global Vodafone Vakfı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 10 ülkeyi kapsayan bir araştırma yayınladı. Araştırma, Avrupa ülkelerindeki okullarda verilen dijital yetenek eğitimine ve altyapısına erişimde büyük farklılıklar olduğunu gösteriyor; öğrenci ve öğretmenlerin eğitime ve teknolojiye erişimi konusunda tutarlı bir yaklaşıma duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de ebeveynlerin %87’si, çocuklarının geleceği açısından dijital becerilerin önemli olduğuna inanıyor ve sınıflarda dijital teknoloji kullanımını destekliyor.

Global Vodafone Vakfı’nın IPSOS Almanya işbirliğiyle yayınladığı yeni anket çalışması, çocukları daha donanımlı hale getirmek ve bölgesel farklılıkları azaltmak için, Avrupa’da dijital yeteneklere yönelik eşit bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeden 10 bin ebeveynle gerçekleştirilen araştırma, öğrencilerin okullardaki dijital araçların kalitesine ilişkin endişelerini vurgularken, öğretmenlerin rehberlik ve eğitimle daha fazla desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ebeveynler, eğitimde dijital teknolojinin potansiyeli konusunda iyimser olduğunu belirtse de, öğrencilere sunulan dijital yetenek kazanma fırsatlarını artırmak için tutarlı kaynak ve altyapı sağlayacak adımların atılması gerektiğini düşünüyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de ebeveynlerin %87’si, çocuklarının geleceği açısından dijital becerilerin önemli olduğuna inanıyor ve sınıflarda dijital teknoloji kullanımını destekliyor.

 

Araştırmayı değerlendiren Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi: 

“Global Vodafone Vakfı’nın yaptığı son araştırma, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu yetenek açığını ortaya koyuyor ve gençlerde dijital okuryazarlığın artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, ebeveynler dijital yeteneklerin öğretilmesine yönelik bir Avrupa standardı oluşturma konusunda öğretmenlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye’de de ebeveynlerin %87’si, çocuklarının geleceği açısından dijital becerilerin önemli olduğuna inanıyor ve sınıflarda dijital teknoloji kullanımını destekliyor. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, Habitat Derneği işbirliğiyle 7 yıldır yürüttüğümüz ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle, ülkemizin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş ve algoritma mantığı gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriyoruz. Böylece, çocuklarımızın dijital becerilerinin artırılmasına katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar 81 ilde 300 bini aşkın çocuğa kodlama öğrettik. Projemizin kapsamını sürekli genişletiyoruz.”

 

Türkiye sonuçları

  • Araştırmaya göre, Türkiye’de ebeveynlerin %87’si, çocuklarının geleceği açısından dijital becerilerin önemli olduğuna inanıyor ve sınıflarda dijital teknoloji kullanımını destekliyor. 
  • %87’lik bir çoğunluk, dijital okuryazarlığın okullarda temel öğrenim hedeflerinden biri olması gerektiğini düşünüyor. %70’lik bir kesim de dijital teknoloji kullanımı konusunda Avrupa genelinde aynı standartların geçerli olması gerektiğini düşünüyor. 
  • Ebeveynlerin %61’i, çocuklarının dezenformasyona maruz kalmasından endişe ediyor. Bu nedenle %46'sı, okullara dışarıdan uzmanların gelerek çocuklara eğitim vermesi, %45’i de ebeveynler için bilgilendirme etkinliklerinin yapılması gerektiğini düşünüyor.  
  • Ebeveynlerin %50’si, sınıflarda dijital araç kullanımı konusunda devlet tarafından öğretmenlere daha fazla eğitim verilmesi gerektiğini; %45’i, sınıfta dijital eğitime yaklaşımlar konusunda okullara rehberlik hizmeti verilmesi ve %43’ü, dijital teknolojiler için daha fazla finansman sağlanması gerektiğini düşünüyor.
 

Avrupa sonuçları

  • Avrupalı ebeveynlerin %85'i, çocuklarının kariyer beklentilerinin büyük ölçüde dijital yeteneklere bağlı olduğuna inanıyor. Ancak, yalnızca dörtte üçü (%78), çocuklarının okulda öğrenmeyi destekleyen dizüstü bilgisayar, tablet ve elektronik beyaz tahta gibi dijital araçlara erişebildiğini bildirdi.
  • Okullarda dijital araçlara erişim imkanı, Avrupa ülkeleri arasında önemli farklılıklar gösteriyor. İngiltere, Hollanda ve Portekiz’deki öğrenciler %87-88 ile en yüksek erişim oranlarına sahipken, Macaristan, İtalya ve Yunanistan’daki öğrencilerde bu oran yaklaşık %70'e düşüyor.
  • Toplamda okulların yarıdan biraz fazlası online eğitim sunuyor ve bunların sadece %59'u, öğrencilerine evden online eğitime erişmeleri için cihaz sağlıyor. İtalya ve Portekiz'de her 5 öğrenciden sadece 2'si, okullarının sağladığı online eğitim imkanına erişebiliyor.
  • Ebeveynlerin neredeyse dörtte üçü (%73), dijital yeteneklerin öğretilmesine yönelik oluşturulacak Avrupa standartlarını destekleyeceklerini belirtirken, %85'i, dijital okuryazarlığın okulda temel bir öğrenme hedefi olması gerektiğini söylüyor.
Her ülkeden bin kişi katıldı

Global Vodafone Vakfı’nın IPSOS Almanya işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmada Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık yer aldı. Her ülkeden 1.000 kişinin katıldığı araştırma kapsamında 23 Şubat - 16 Mart 2023 tarihleri arasında toplam 10 bin ilkokul, ortaokul ve lise velisiyle anket yapıldı. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
“50 Kanal Türksat 6A Üzerinden Yayın Yapacak”
“50 Kanal Türksat 6A Üzerinden Yayın Yapacak”
Atıklar sanatla geri kazanılıyor
Atıklar sanatla geri kazanılıyor
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR TEKNOFEST’TE
SAMSUN BÜYÜKŞEHİR TEKNOFEST’TE
Projenin amacı
Projenin amacı
Son Haberler
Türk dizilerinin küresel gücü öne çıkıyor
Türk dizilerinin küresel gücü öne çıkıyor
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde Geleneksel Yılbaşı Kahvaltısı
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde Geleneksel Yılbaşı Kahvaltısı
Sıcaklıklar 10 derece birden düşecek
Sıcaklıklar 10 derece birden düşecek
Mazgallar Tek Tek Temizleniyor
Mazgallar Tek Tek Temizleniyor
Özel Gereksinimli Bireyler Coşkuyla Bir Araya Geldi
Özel Gereksinimli Bireyler Coşkuyla Bir Araya Geldi
Çok Okunan Haberler
Seven’den Oğluna Duygulandıran Doğum Günü Mesajı
Seven’den Oğluna Duygulandıran Doğum Günü Mesajı
Esen: “Muhtarlarımızla Geleceğe Dair Kısa Bir Değerlendirme Yaptık”
Esen: “Muhtarlarımızla Geleceğe Dair Kısa Bir Değerlendirme Yaptık”
Yoleri: U18’de Dikkatleri Üzerine Çekiyor
Yoleri: U18’de Dikkatleri Üzerine Çekiyor
Prime Video, Fantastik Dizisi The Wheel of Time, İkinci Sezon Fragmanını Yayınladı
Prime Video, Fantastik Dizisi The Wheel of Time, İkinci Sezon Fragmanını Yayınladı

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.