Ege Üniversitesi, ‘256. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’na ev sahipliği yaptı « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

Kızılırmak Deltası’nda Bahar Güzelliği

EĞİTİM, FOTO GALERİ, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, SİYASET

Atakum’da zafer coşkusu

EĞİTİM, GÜNDEM, KÜLTÜR SANAT, MAGAZİN, SİYASET

Ege Üniversitesi, ‘256. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’na ev sahipliği yaptı

YÖK’ün öğrencilere ve araştırmacılara yönelik yeni burs programları ile ilgili bilgi veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Uluslararası Araştırmacı Destek Programları, Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi, Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi, Akademik Birikim Projesi, Uluslararası Bilim İnsanları için YÖK Destek Programı gibi destek programlarını uygulamaya koyacaklarını söyledi.

YÖK’ün öğrencilere ve araştırmacılara yönelik yeni burs programları ile ilgili bilgi veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Uluslararası Araştırmacı Destek Programları, Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi, Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi, Akademik Birikim Projesi, Uluslararası Bilim İnsanları için YÖK Destek Programı gibi destek programlarını uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaşadığımız bilgi çağında ülkeler büyük bir ekonomik rekabet içerisinde yarışmaktadır. Bu anlamda ülkemizin uluslararası arenada çok daha güçlü olabilmesi için biz üniversitelere ciddi sorumluluklar düşmektedir” dedi.

“256. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı” Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kampüs Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıda açılış konuşmalarını Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Üniversitelerarası Kurul Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptı. Türkiye’deki 209 devlet ve vakıf üniversitesinin rektörlerinin katılımıyla yapılan toplantıda, üniversiteler arasındaki akademik koordinasyon çalışmaları ile ‘Üniversitelerarası Kurul’un gündemine ilişkin konular görüşüldü.

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, depremde hayatını kaybeden vatandaşları anarak, yaralılara acil şifalar diledi. Toplumun tüm kesimleri gibi Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerin depremin yaralarını sarmak için büyük çaba sarf ettiğini ifade eden Prof. Dr.Özvar, “Depremden doğrudan etkilenen illerde 16’sı devlet 2’si vakıf olmak üzere 18 üniversitemiz bulunmaktadır. Türkiye’deki örgün öğrencilerin toplam  yüzde 15’i ya bölgede ikamet etmekte ya da eğitim almaktadır. Öğrencilerimizle birlikte bölgede yer alan ve depremden doğrudan zarar gören 18 üniversitemizde görev yapmakta olan yaklaşık 17 bin akademisyenin de yaşanan felaketten etkilendiğini hatırlatmamız gerekmektedir. Deprem bölgesinde bulunan üniversitelerimizde görev yapan idari personel sayısı ise yaklaşık 30 bindir. 127’si uluslararası olmak üzere toplam bin 423 öğrencimizi yaşanan bu büyük felakette kaybetmiş olduğumuzu üzülerek sizlerle paylaşmak durumundayım” dedi.

“Devletimiz ve milletimiz el ele verdi”

Öğrenci yurtlarının depremzedelerin hizmetine açıldığını hatırlatan Prof. Dr. Özvar, “Deprem bölgesindeki ve çevre illerdeki toplam 44 üniversitemiz, AFAD ile koordineli bir şekilde, depremzedelere barınma, yemek ve sağlık hizmetleri sağlamaktadır. Yurtların yanı sıra, üniversitelerimizin yemekhane, toplantı, konferans salonları gibi barınmaya ve diğer ihtiyaçların karşılanmasına elverişli mekanları, depremzede vatandaşlarımıza ev sahipliği yapmaktadır. Böylesine bir felaket karşısında, ihtiyacı olanlara yardım etme ve yaraların sarılmasında, devletimiz ve milletimizin el birliği içinde nasıl bir arada çalıştığını bir kez daha görmüş olduk” diye konuştu.

Depremin yarattığı sorunların çözülmesinde üniversitelere önemli rol düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Özvar, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin, uzaktan eğitim yoluyla devam ettiğini,  Nisan ayı başı itibarıyla hibrit öğretim seçeneğinin değerlendirileceğini söyledi. Yükseköğretim Kurulunun devlet kurumlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Özvar, “Deprem sonrası zarar gören bölgelerimizin yeniden kalkınması için, üniversitelerimizin ve bilim insanlarımızın büyük katkıları olacağına inancım tamdır. Yükseköğretim Kurulu olarak biz de bu süreçleri yakından takip ediyor ve paydaşlarımıza gereken desteği veriyoruz. Üniversitelerimiz, ülkemizin daha hızlı bir şekilde toparlanmasında ve yeniden inşa sürecine katkı sağlanmasında başat rol oynamaktadır” dedi.

“Üniversitelerimizin ihtiyaçlarına yönelik önemli adımlar attık”

Yükseköğretime ilişkin ileriye dönük hedefleri ve beklentileri paylaşan Prof. Dr. Özvar, “Yapılan düzenlemeler ile üniversitelerimizin akademik personel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çok önemli adımlar attık. Öğretim elemanlarımızın kadro sorunlarına yönelik norm kadro uygulamasında önemli iyileştirmeler gerçekleştirdik ve esneklikler tanıdık. Ayrıca, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulunca belirlenen uzmanlık alanlarındaki uygulamalı dersleri vermek üzere, lisans mezunu olup en az 4 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlara öğretim görevlisi olma imkanı getirdik. Bugüne kadar araştırma odaklı üniversitelere sağlanan en büyük fonu, 2022 yılı Mart ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği ile başlattık. Yükseköğretim Kurulumuz ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında desteklenecek projeler için bir protokol yaptık. Bu yıl ilk defa uygulanacak bir düzenleme ile çeşitli nedenlerle üniversiteye gidememiş 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarında kontenjan tahsis ettik” diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu olarak, iklim değişikliği, dijitalleşme, afetler gibi konulara yönelik güncel, kapsayıcı ve sürdürülebilir adımlar attıklarını ifade eden Prof. Dr. Özvar, bu konuda hayata geçirilen projelerle ilgili çeşitli bilgiler aktardı.

“Türkiye uluslararası öğrenciler için cazibe merkezi oldu”

Uluslararasılaşmanın ve öğrenci hareketliliğinin gittikçe arttığı bir dünyada Türkiye’nin bir cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Özvar, “ 2023 yılı itibarıyla, 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktayız. Yaptığımız hesaplamalar, UNESCO verilerinin bu yıl içinde güncellenmesi durumunda, Türkiye’nin dünyada en çok uluslararası öğrenciye sahip olan ilk 10 ülkeden biri olacağını göstermektedir. Göreve geldiğimiz günden bugüne yükseköğretim sistemimizde uluslararasılaşmanın ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunun üzerinde durduk ve durmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği hedef doğrultusunda, hali hazırla 300 bin olan uluslararası öğrenci sayımızı 2030 yılı itibarıyla 1 milyona çıkaracağız” dedi.

“Pek çok destek programı hayata geçirilecek”

YÖK’ün ileriye dönük projelerinden bahseden Prof. Dr. Özvar, “Öncelikle, yaşadığımız büyük deprem felaketinin ardından, depremde zarar gören bölgelerimizin yeniden kalkınmasına Yükseköğretim Kurulu olarak önümüzdeki süreçte tüm iç ve dış paydaşlarımızla birlikte destek vermeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Bu konuda, ilk olarak Yükseköğretim Kurulu ile Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle, deprem bölgesindeki üniversitelere yönelik AR-GE çalışmalarının çeşitlenmesi ve hızlanması için ortak proje çağrısında bulunacağız ve bu kapsamda projeleri destekleyeceğiz. Bunun yanı sıra bölge sanayisinin yeniden canlanmasına katkı sağlamak ve bölgede ikamet eden öğrencilerimizin sanayi kuruluşlarımızdaki istihdamına imkan vermek adına istihdam odaklı staj projelerini de Savunma Sanayii Başkanlığı ile ortak olarak gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimize ve araştırmacılarımıza yönelik burs programlarımıza yenilerini ekleyeceğiz” dedi. Prof. Dr. Özvar,  Uluslararası Araştırmacı Destek Programları, Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi, Temel Bilimlerde Doktora Sonrası Araştırma Projesi, Akademik Birikim Projesi, Uluslararası Bilim İnsanları için YÖK Destek Programı gibi destek programlarını uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Prof. Dr. Özvar, “Bildiğiniz gibi yaşadığımız afetlerle birlikte ülkemiz bütün kesimlerce hassasiyet gösterilmesi gereken bir süreçten geçmektedir. Bu süreçte üniversitelerimizin yönetici ve üyelerinden ricam daha fazla gayret etmeleridir. İnsan çalıştığına erer” diyerek sözlerini noktaladı. Prof. Dr. Özvar ayrıca yaklaşan Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni etti.

Üniversitelerarası Kurul Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Kahramanmaraş depremi nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yararlılara acil şifalar diliyorum. Aramızda deprem bölgesinde görev yapan hocalarımız, rektörlerimiz bulunuyor. Kendilerine tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Ev sahipliğinden dolayı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ediyorum. Davetimize icabet eden tüm rektörlerimizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

“Uluslararası rekabette üniversitelere görev önemli düşüyor”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, kurulda yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız bilgi çağında ülkeler büyük bir ekonomik rekabet içerisinde yarışmaktadır. Bu anlamda ülkemizin uluslararası arenada çok daha güçlü olabilmesi için biz üniversitelere ciddi sorumluluklar düşmektedir. YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın vizyoner kişiliği ile ortaya koyduğu eğitim-öğretimden araştırma ve geliştirmeye; uluslararasılaşmadan dijitalleşmeye kadar pek çok alanda üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Her zaman ve her koşulda yanımızda olan ve bizlerden desteklerini esirgemeyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a bir kez daha şükranlarımı sunuyor, burada ağırladığımız Rektörlerimize ve Rektör Yardımcılarımıza tekrar hoş geldiniz diyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve Üniversitelerarası Kurul Dönem Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya günün anısına hediye takdiminde bulundu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı