DEPREM ÖLDÜRMEZ, BİNA ÖLDÜRÜR! « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

SAMGİAD Matematik Okulu’nda 23 Nisan Etkinliği

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET, Yerel haber

İLKADIMLI ÖĞRENCİLERDEN ATIK PİL TOPLAMA PROJESİNE DESTEK

EĞİTİM, EKONOMİ, GÜNDEM, SİYASET, TEKNOLOJİ, Yerel haber

“Yeni Çağın Odak Noktası Akıllı Ulaşım Sistemleri”

EKONOMİ, GÜNDEM, OTOMOBİL, SİYASET, TEKNOLOJİ, YEREL HABERLER

1991 MEZUNLARI SINIFLARINDA BULUŞTU

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET

DEPREM ÖLDÜRMEZ, BİNA ÖLDÜRÜR!

DEPREM ÖLDÜRMEZ, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliği programına katılan Vali Osman Kaymak, ”Önlemiz almaz zorundayız. Bu nedenle deprem öldürmez, bina öldürür” dedi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Bugün, Ladik depreminin 75’imci yıldönümünde, depremde ölen vatandaşlarımızı anmak ve toplumda deprem bilincini artırmak amacıyla düzenlenen programda sizlerle beraberiz. 26 Kasım 1943 tarihinde Ladik ilçemizde 7,2 büyüklüğünde meydana gelen depremde 2 bin 300’e yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca bu depremde 5000 kişi yaralanmış ve konutların %75’ini oluşturan 40.000 bina yıkılmıştır. Biliyorsunuz bölgemiz Kuzey Karadeniz Fay Hattı üzerinde bulunuyor. Türkiye deprem bölgesinde bulunuyor. Maalesef depremlerde çok sayıda insanımızı kaybediyoruz” dedi.
HERKES SAHİLDE EVİM OLSUN
1999 depreminde Niğde Vali Yardımcısı iken altı ay süre ile Kocaeli Gölcük’te görev yaptığını ifade eden Vali Kaymak, “Daha sonra da Afyon Dinar depreminde Sultandağı’nda bir buçuk ay görev yaptım. Deprem uzmanlarının ve hepimizin söylediği şöyle bir cümle var. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür,’ o anlamda Türkiye depremlere karşı deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası alınacak önlemler konusunda tecrübeye ulaştı. Afad Müdürlüğümüz, Acil Durum Merkezlerimiz, Kızılay’ımız ve yardım kuruluşlarımız dünyanın değişik ülkelerindeki depremlere müdahale imkânlarımız yönüyle çok iyi durumda ve bu konuda çok tecrübeli. Benim 1999 Marmara Depreminde gördüğüm olay şuydu. Herkes sahilde evim olsun, yazlığım olsun diye güzel ama depreme dayanıklı olmayan binalarda oturmuşlar. O güzel sahildeki yazlık evler maalesef insanlar için mezara dönüştü ”diye konuştu.
MÜCADELE ETMEK DURUMUNDAYIZ
Depremin ne zaman olacağı kesin olarak belirlenemediği için deprem her an olacakmış gibi hazır olmamız gerektiğini söyleyen Vali Kaymak, “1999 depreminden sonra imar yasalarında büyük değişiklikler yapılarak, bu seneden sonra yapılan binalarda çok ciddi sıkıntılarımız yok. Bu 1999 depreminde kamu binalarının da çöktüğüne, yıkıldığına ve zarar gördüğüne şahit olduk. Bu standartlara kamu binalarında da uymalıyız. Deprem hassasiyeti içerisinde olmamız lazım. Coğrafya kaderdir. Ülkemizin jeolojik yapısı, dönem dönem yaşanan deprem gerçeği bize gösteriyor ki, depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Depremin doğuracağı sonuçları, can kayıplarını ortadan kaldırmak için topyekûn mücadele etmek durumundayız. Bu mücadele sadece deprem sonrasını kapsamıyor. Deprem öncesini ve deprem anını düşündüğümüzde bu konuda çalışmalar yürüten tüm kurum ve kuruluşlarımıza, hatta her bir vatandaşımıza görev düşüyor. Benzer acıları yaşamama adına, bu coğrafyada yaşayan herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesine ihtiyaç var” dedi.
MAALESEF UNUTULAN BİR GERÇEKTİR
AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planını, olası bir afet durumunda ihtiyaç duyulan tüm organizasyon için bir rehber olarak gördüğünü belirten Kaymak, “Bu planda, tüm kurum ve kuruluşların olası afet durumunda üstleneceği görev ve sorumluluklar tanımlanmış olup, 20 Aralık 2018 tarihinde bu planın bir tatbikatını ilimizde gerçekleştireceğiz. Biliyoruz ki, deprem bir gerçek, her şeyden önemlisi ise farkındalık. ‘Deprem farkındalığını’ öğrenmek ve buna hazır olmak, yaşanabilecek bir felaket karşısında planlı, bilinçli, paniğe mahal vermeden, moralleri yüksek tutarak yapılacak çalışma hedeflerimizden biridir. Bunun için deprem tatbikatlarını okullarda ve bu konudaki eğitimleri kamuda, insanın olduğu her yerde aralıksız tekrarlayacağız, sürdüreceğiz. Çünkü deprem maalesef unutulan bir gerçektir. Bu nedenledir ki bu gerçeği her daim vatandaşlarımıza hatırlatmamız ve unutturmamamız gerekiyor” diye konuştu.
TAM ANLAMIYLA OTURTAMADIK
Arkadaşlar; Deprem bilincini okullarda çocuklarımıza çok iyi veremezsek, deprem bilincini almamış bir müteahhit, bir mühendis bu makamlara geldiği zaman bu bilinçten yoksunsa bu işi turlu yerine oturtturamayacağının altını çizen Vali Kaymak, ”Çok rahat bir şekilde standartlara uygun olmayan inşaat yaptırabilir ve bunun yapılmasına müsaade edebilir. O anlamda bu bilinci biz şimdiden okullarımızda çocuklarımıza, gençlerimize ve insanlarımıza vermemiz lazım. Biz deprem öncesi tedbirler konusunda tam bilinçlenmiş değiliz. O anlamda özellikle imar ve deprem mevzuatına uygun olmayan eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması lazım. Bu anlamda kamu binalarını yenilememiz lazım. Ülkemizde deprem sigortasını tam anlamıyla oturtamadık. Bu konuda lütfen bilinçli olalım. Binanızın deprem sigortasını mutlaka yaptırın. Dua ve temennim o dur ki Rabbim milletimize bir daha böyle büyük acılar yaşatmasın, devletimizi ve milletimizi bu ve buna benzer felaketlerden muhafaza etsin. Ladik ve diğer depremlerde hayatlarını kaybedenlerimize tekrar Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine, yakınlarına sağlıklı uzun ömürler ve sabırlar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken, bugün anma töreninde hüznümüzü paylaşan bütün katılımcılara şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
AFAD Müdürlüğü Jeoloji Yüksek Mühendisi Aytek Ersan, ‘Deprem ve Ladik Depremi’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Anma etkinliğine ayrıca, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma komutanı Jandarma Kıdemli Alb. Ünsal Ağaoğlu, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.