• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
12:59
Samsun, Yatırımlarla Kabuğunu Kırıyor
12:16
FIBA Onaylı 3x3 Uluslararası Basketbol Turnuvası Kayseri’de Tamamlandı
12:13
Katılım çağrısı
11:57
Ekiplerin hızlı müdahalesi felaketi önledi
11:53
Gazze’ye yönelik yardım çalışmalarımız, sizlerin kıymetli destekleriyle aralıksız devam ediyor
11:51
Özel Samsun Zirve Denizcilik, Samsun’un Gururu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bir Aile Hastalığı Olan Disleksi Ömür Boyu Sürüyor
SAĞLIK
Yayınlanma: 07 Ekim 2023 - 10:03

Bir Aile Hastalığı Olan Disleksi Ömür Boyu Sürüyor

Okuma güçlüğü manasında kullanılan disleksinin poligenik yani genetik faktörlerden kaynaklandığını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr

SAĞLIK
07 Ekim 2023 - 10:03
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Bir Aile Hastalığı Olan Disleksi Ömür Boyu Sürüyor
Okuma güçlüğü manasında kullanılan disleksinin poligenik yani genetik faktörlerden kaynaklandığını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, bazı ailelerde disleksinin daha sık oranda görüldüğünü söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Disleksinin genel anlamda tedavisi özel eğitimdir, o yüzden de dislekside erken teşhis çok önemlidir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, 8 Ekim Dünya Disleksi Günü dolayısıyla disleksi hakkında merak edilenleri anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, okuma güçlüğü manasında kullanılan disleksinin, yazma güçlüğü manasında kullanılan disgrafi ve matematik güçlüğü olan diskalkuli ile birlikte nörogelişimsel bir rahatsızlık olan özgül öğrenme güçlükleri altında yer aldığını dile getirdi.

Bütün nörogelişimsel rahatsızlıklarda olduğu gibi özgül öğrenme güçlüklerinin de anne karnında beyin gelişimi sürecinde oluşan yapısal ve fonksiyonel farklılıklardan ortaya çıktığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, disleksinin de poligenik yani birden fazla genin yol açtığı sebeplerden ortaya çıktığını vurguladı.

Yanlış okuma veya bazı harfleri okuyamama görülüyor

Disleksinin görülme sıklığına göre en sık görülen özgül öğrenme güçlüğü tipi olduğunu da dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, “Dislekside okuma; heceleyerek okuma, okumanın çok yavaş olması, okuduğunu anlamada problem, okurken hece atlama veya hece ekleme, yanlış okuma veya bazı harfleri okuyamama şeklinde kendini gösterebilir.” dedi.

Bir kişiye disleksi tanısı koyabilmek için bu belirtilerin hepsinin aynı anda olmasına gerek olmadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, poligenik yani genetik faktörlerden kaynaklanan disleksinin bazı ailelerde daha sık oranda görüldüğünü söyledi.

Dislekside ortalama düzeyde zeka seviyesine sahip olduğu halde sözcükleri doğru okuyamama, okuduğunu anlayabilmede güçlük çekme, okuma hızı ve akıcılığında zorlanmalar yaşandığını da anlatan Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, bu güçlüklerin öğrencinin okul başarısını ve tüm akademik alanlardaki performansını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Disleksinin bütün nörogelişimsel hastalıklarda olduğu gibi ömür boyu sürdüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, yetişkinlerde görülme oranının yüzde 4 olarak tahmin edildiğini de vurguladı.

Erken teşhis çok önemli

Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, şu bilgileri de verdi:

“Çocuklarda ilkokul çağından önce sağını solunu karıştırma, merdiven çıkmakta zorlanma, ayakkabı bağlamada problem, düğme iliklemede problemler görülebiliyor. Ayrıca sosyal hayatta arkadaş ilişkilerinde problemler, aşırı alınganlık, aşırı tepki verme gibi durumlarda yaşanabiliyor. Disleksinin genel anlamda tedavisi özel eğitimdir, o yüzden de dislekside erken teşhis çok önemlidir.”

Dislekside dikkat ile ilgili problemlerin de yer alabildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, en sık birlikte görüldüğü hastalığın da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ders çalışmama isteği olduğunu kaydetti.

İşte disleksinin neden olabileceği zorluklar

Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, dislekside akademik alanda yaşanan ve fark edilebilecek zorlukları şöyle sıraladı:

-Zeka düzeyi normal veya normalin üstünde olmasına rağmen okumayı öğrenmede güçlük belirgindir. Ses harf ilişkisi kurmakta zorlanır, özellikle ‘b-d, p-g’ harflerini karıştırır.

-Okurken harf veya sözcük atlama, harf veya sözcük ekleme olabilir.

-Yazı yazması yavaştır, belli bir düzende yazmakta zorluk çeker. Tahtada yazılan yazıyı defterine kopya etmekte güçlük çeker. Ayna görüntüsü yazısı vardır, harfleri ve rakamları ters yazar.

-Eksik harf, hece veya fazla harf, hece yazabilir, kelimeler arasında boşluk bırakmaz. 

-Matematik sembolleri öğrenmekte zorluk yaşar, bu sembolleri karıştırabilir (+, x). 

-Paraları tanımada, saati öğrenmede, çarpım tablosunu ezberlemekte zorlanır. 

-Günleri, ayları, mevsimleri sıralamakta sorun yaşar .

-Organizasyon yapabilme, dikkat ve oryantasyon alanında da sorunlar belirgindir. Çok konuşma, dikkat eksikliği, konsantre olmada güçlük, aşırı hareketlilik gözlenir. 

-Zamanı ayarlamada güçlük çeker, nerden başlayacağını bilemez, sorumluluklarını yerine getirmekten kaçar. Verilen ödevleri planlama ve düzenlemede güçlük yaşar.

-Yer, yön tayini yapmakta zorlanır, sağ-sol, üst, alt, ön- arka kavramlarını karıştırır. 

-Özellikle ders çalışmaya karşı isteksizdir, yakınlarından yardım ister, sık sık ara verir, odaklanma problemleri belirgindir. 

-Akranları ile ilişkilerinde güçlükler olabilir. Akranları tarafından eleştiri veya uyarı aldıklarında dikkate almaz veya aşırı tepki gösterir.

-Sonunu düşünmeden hareket edebilirler, daha çocuksu davranabilir. 

-Jest, mimik, sözel olmayan iletişim becerilerini anlayabilmek ve kullanabilmek ile ilgili güçlük yaşar. 

-Sosyal iletişim alanında yaşanan bu zorluklar yanında akademik alandaki sorunların da varlığı yoğun özgüven sorunun yaşanmasına neden olabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
Uysal:
Uysal: "Glimfatik sistem beyin sağlığında sessiz bir temizlik ordusu"
Çalışmalar 24 saat esaslı yürütülüyor
Çalışmalar 24 saat esaslı yürütülüyor
Sağlık Bakanlığı'ndan kavurucu sıcak uyarısı
Sağlık Bakanlığı'ndan kavurucu sıcak uyarısı
MHRS’de randevu önceliği sağlanıyor
MHRS’de randevu önceliği sağlanıyor
Son Haberler
Samsun, Yatırımlarla Kabuğunu Kırıyor
Samsun, Yatırımlarla Kabuğunu Kırıyor
FIBA Onaylı 3x3 Uluslararası Basketbol Turnuvası Kayseri’de Tamamlandı
FIBA Onaylı 3x3 Uluslararası Basketbol Turnuvası Kayseri’de Tamamlandı
Katılım çağrısı
Katılım çağrısı
Ekiplerin hızlı müdahalesi felaketi önledi
Ekiplerin hızlı müdahalesi felaketi önledi
Gazze’ye yönelik yardım çalışmalarımız, sizlerin kıymetli destekleriyle aralıksız devam ediyor
Gazze’ye yönelik yardım çalışmalarımız, sizlerin kıymetli destekleriyle...
Çok Okunan Haberler
Birleştirici ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla yeniden adayım.
Birleştirici ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla yeniden adayım.
İlkadım Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Muradiye Ergin Oldu
İlkadım Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Muradiye Ergin Oldu
TRAFİK RAHAT NEFES ALDI...
TRAFİK RAHAT NEFES ALDI...
Elektrikli ve Hidrojenli 10 Aracıyla TEMSA'dan Sıfır Emisyon Yolculuğu
Elektrikli ve Hidrojenli 10 Aracıyla TEMSA'dan Sıfır Emisyon Yolculuğu

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.