Beslenme uzmanından iftar ve sahur menüsü « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

Beslenme uzmanından iftar ve sahur menüsü
Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur YILMAZ, oruç tutanların rahat bir gün geçirmesi için örnek bir iftar ve sahur menüsü paylaştı.
11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı manevi kazançlarının dışında sevdiklerinizle bir araya gelerek iftar yapmak ayrı bir güzellik taşıyor.
Tüm bu güzelliklerin yanında oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar da vardır. Özellikle tüm gün aç kalan mideden dolayı iftar zamanı fazla yemek yemek sağlık sorunlarına neden olacaktır. Yada sahura yapılan beslenme kişi içinde sahur sonrası uyku için zor bir süreç olabileceği için bugün sizlere örnek bir iftar ve sahur menüsü paylaşacağız.
Bu örnek menüde kişilerin kilosuna, boyuna, yaşına, cinsiyetine bağlı olarak miktarlar değişebilir. Bunu artık evinizde planlamasını yaparsınız.
İFTAR
* 1 su bardağı ılık su+2 adet hurma/kayısı
* 1 kase çorba
* Salata
* yoğurt
* 1 dilim tam buğday ekmeği
* Mola (10-15 dakika )
* 8 yemek kaşığı sebze yemeği
Ya da
* 4 köfte kadar et/tavuk/balık (haşlama/buğlama/fırın/ızgara)
* Salata (yağsız)
* yoğurt
* 1 dilim tam buğday ekmeği
* 1 su bardağı yağsız süt(tarçınlı)
* 1 porsiyon meyve
SAHUR
* 1 su bardağı süt
* 2 kibrit kutusu kadar peynir ya da 4 çorba kaşığı kadar lor(çökelek)
* 1 adet haşlanmış yumurta
* 5 adet zeytin ya da 2 tam ceviz içi
* 1 porsiyon meyve
* 2 ince dilim tam buğday ekmeği
* Domates, salatalık, maydanoz, dereotu mevsim yeşillikleri – Afiyet olsun.
BUNLARI UYGULAYIN
Ayrıca; İftarla sahur arası yarım saatte bir 1 bardak su olmak kaydıyla 2 litre su içiniz, Yemek arası mola veriniz, Sahura mutlaka kalkınız, İftardan 1 saat sonra mutlaka hareket ediniz, Yemeklerde pilav-makarna-ekmek-dolma-tatlı gibi bütün karbonhidrat kaynaklarını bir arada tüketmeyiniz, Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı ya da meyve –yoğurt/süt tüketiniz ve son olarak Çok yağlı salçalı yemekler yerine haşlama buğlama/fırın/ızgara ya da az yağda pişirme yöntemlerini kullanmalısınız.
KARPUZ KAVUN TÜKETİMİNE DİKKAT
Son olarak, uzun süren açlıktan sonra dolaptan çıkan bir karpuzun hayır denilemeyecek kadar masum ve güzel durduğunu biliyoruz ancak her güzel şeyin olduğu gibi karpuzun da bir ölçüsü vardır ve şeker oranı yüksek meyveler sınıfında olduğu için porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Bunun yanı sıra karpuzun yanında tüketilebilecek olan peynir hem besleyiciliğini arttıracak hem de kan şekerinin aniden yükselmesini engelleyerek dengede durmasını sağlayacaktır.” diyerek sözlerine son verdi.

Beslenme uzmanından iftar ve sahur menüsü

Beslenme uzmanından iftar ve sahur menüsü Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur YILMAZ, oruç tutanların rahat bir gün geçirmesi için örnek bir iftar ve sahur menüsü paylaştı. 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı manevi kazançlarının dışında sevdiklerinizle bir araya gelerek iftar yapmak ayrı bir güzellik taşıyor. Tüm bu güzelliklerin yanında oruç tutarken dikkat […]