BAYRAM İÇİMİZDE OLSUN
Dr.M.Emin DİNÇÇAĞ
“Gönlümün sensin meramı,gel bugün bayram olsun
Sinemde gizli yaramı sar , bugün bayram olsun.” Diyor Neşat Ertaş.
Bayram,bizimiçin,sevinç,coşku,mutluluk,huzur demektir.Bayramlardakalabalıklaşırız,içimiz içimize sığmaz,heyecanı dorukta yaşarız, güzellikleri paylaşırız.
Toplumların zenginleşebilmesi,ekonomik kalkınması için üretebilmesi,huzurlu olması moral ve motivasyon çok önemlidir.Onun için her toplum için bayramlar önemli günlerdir ama Bizim toplumuz için bayramlar,gerek milli bayramlar gerek se dini bayramlarımız hayatımızın en önemli günleridir.Bizde dargınlar bayram günleri barışır, düğün dernek için bayramdan önce bayramdan sonra diye tarih veririz.Yani bayramlar bizim için nirengi noktasıdır,köşe başıdır. Bayramlar, festivaller her toplumda önemlidir ancak bizimtoplumuz için bayramların anlamı ve önemi daha çok büyüktür.Bayramlarımız gerek milli bayramlarımız gerekse dini bayramlarımız bizim değerlerimizdir.Toplumları birarada tutan değerlerimizdendir bayramlarımız.Bayramlar toplumumuzun unutulmaması gereken milli ve manevi değerleridir.Çimentosudur toplumumuzun.
Bayramları, toplum olarak dört gözle bekleriz;çoluk çocuk hazırlanırız,giysilerhazırlar,yiyecekler hazırlar ,zihin olarak hazırlanırız. Bayramı paylaşmak bizi ait olduğumuz topluma ait olduğumuzu,ortak bir değeri paylaştığımızı hatırlatır.
Bayram günleri,affedicioluruz,hoş görü hakim olur hayatımıza.Sevdiklerimizlebuluşmak,görüşmek,birarada olmak bayramlara da değer katar.Onun için bayramlar hepimiz için dönüm noktasıdır.
Bayramlar umudun yeşerdiği, daha umutlu olduğumuz,ülke olarak pozitif enerjinin yükseldiği,çocukçoluk coşkuyu alabildiğince yaşadığımız günlerdir.
Neşet Ertaş Usta’nın da dediği gibi “gel bugün bayram olsun.”Özlediğimiz,sevdiğimiz gelince içimizdeki coşku bayram olur.Bayramı, coşkuyu yaşarız sevdiğimizle buluştuğumuz anlarda.
Bayramlar, gerek dini bayramlar, gerek milli bayramlar, kültürel belleğimizdir.Toplumları birada tutan,bizi biz yapan değerlerimizdir bayramlar. Dini bayramlarımız, yüzyıllarca yıldır yaşanıyor,Milli bayramlarımızın yine yüzyıllara dayanan bir geçmişi var, ve bize ve toplumumuza ait bir değer olarak nice yüzyıllarca aynı coşku aynı heyecan ile kutlanacaktır. Çünkü,toplumsal bir ihtiyaç,toplumu geleceğe taşıyan değerlerden olduğu için yaşayacaktır.Toplumsal bellek olarak gelecek kuşaklara aktarılacaktır.
“Eski bayramlar kalmadı !”, “ Nerede eski bayramlar” diyenler,aslında çocukluğunu, gençliğini,köyünü,eski mahallesini arayan ve geçen yılların bir şeyleri değiştireceğini kabul edemeyenlerdir.Oysa yıllar saçlarımızın ağardığı gibi,algımızı,heyecanlarımızı elbette değiştirecek ama bayramlar ve onun toplumsal rolleri ve fonksiyonu değişmeyecektir. Kimseden 10-20 yıl önceki bayramlardaki duygularının aynı olmasını, hissetiklerini aynen hissedebilmesini beklemek hayal veya ütopya olsa gerek. Onun için,kendi penceresinden bakanlar için bayramlar , bu tür yargılar ve eski bayramları özleyen sözler duymak kaçınılmaz olacaktır.
Bayramlar somut olmayan kültürel miraslarımızdandır.Yaşayacağız ve yaşatacağız.Gelecek kuşaklar ile bağımız ve mirasımız olacaktır.Türk Milleti Nevruz Bayramı olarak,Orta Asya’dan beri bayram coşkusunu yaşamıştır.Kaşgarlı Mahmut’un Eserinde “Bedhrem” olarak geçen bayram bize yüzyılların mirasıdır.
Güçlü toplumlar, geçmişini yaşatan,değerlerine yüz çevirmeyen toplumlardır.Kültürelbirikimlerini,tarihe düşeceği notları, geleceğe dair plan ve proğramları,umutları, beklentileri, daha iyi bir gelecek için ihmal etmemeliyiz.
Bu sayede toplum kendini daha güvende hissedecek, bayramlar kuşaktan kuşağa aktarılarak toplumların mutlu ve huzurlu bir geleceği hazırlanacaktır.
Karamsarlıkları aşmak,olumsuzluklarıunutmak,yeni ve güzel heyecanlar yaşatmak,umudu diri tutmak için bayramlar bir sebeptir.
Dini bayramlarda el öpmek,milli bayramlarda bayrak taşımak,millimarşlarımzı söylemek ,coşkuyu ve güzellikleri yaşamak toplumsal mutluluğu ve huzuru zirveye taşır.Ait olduğumuz ülkeyi,milletimizi daha çok sahipleniriz, daha çok severiz.
Mayıs ayı ; milli bayramlarımızın, gelecek haziran ayı Kurban bayramının yaşanacağı günler olacaktır.
Bayramlarımız kutlu olsun.Huzurlu,mutlu ve çok güzel nice bayramlar diliyorum.Bayramlarımıza sahip çıkalım.