Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı: "Barak Sulaması ile Fırat’ın suları 93 bin dekar araziye bereket taşıyacak"
Gaziantep’te 3 milyar liraya mal olacak Barak Sulaması Projesi için yapım sözleşmesi imzalandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, proje ile 93 bin 350 dekar tarım arazisinin Fırat’ın sularıyla buluşacağını, yıllık 1 milyar lira ekonomik katkı ve 10 bin kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep’te 93 bin 350 dekar alanı Fırat Nehri’nin suları ile buluşturacak Barak Sulaması inşaatı için imzaların atıldığını duyurdu. Projenin yaklaşık 3 milyar liraya mal olacağı belirtildi.
Bakan Yumaklı, yazılı açıklamasında Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek Gaziantep P2 Pompaj Sulaması 2. Kısım (Barak Sulaması) Projesi’nin ihale sürecinin tamamlandığını ve yapım sözleşmesinin imzalandığını ifade etti.
Projenin detayları
Yumaklı, proje kapsamında toplam uzunluğu 12 bin 910 metre olan 6 tahliye kanalı, 285 kilometrelik kapalı sistem borulu şebeke ve 1484 yapı inşa edileceğini belirtti. Ayrıca pompaj istasyonlarının enerji ihtiyacını karşılamak için 9,4 megavat kurulu güce sahip güneş enerji santrali kurulacağını açıkladı.
Ekonomik ve sosyal katkı
Bakan Yumaklı, Barak Sulaması Projesi’nin 2025 yılı rakamlarına göre milli ekonomiye yılda yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlamasının planlandığını bildirdi. Projenin tamamlanmasıyla bölgedeki tarım ürünlerinde çeşitliliğin artacağı, üretici gelirlerinin yükseleceği ve 10 bin kişiye istihdam sağlanacağı kaydedildi.
Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin tarımsal üretimi doğrudan etkilediğini vurgulayarak, modern sulama yatırımlarının bu etkilerin azaltılmasında büyük rol oynadığını ifade etti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI