• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
16:00
Canik'te Doğa ve Çevre Dostu Nesiller Yetişiyor
15:59
ÜNYE’DE BASKETBOL VE VOLEYBOL HEYECANI NEFES KESTİ
14:10
Dünyada ilk olma özelliği
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Allianz Trade: Metal sektöründe uluslararası ticaret yeşil dönüşüm ile değişim geçiriyor.
EKONOMİ
Yayınlanma: 28 Ağustos 2023 - 13:31

Allianz Trade: Metal sektöründe uluslararası ticaret yeşil dönüşüm ile değişim geçiriyor.

Allianz Trade düzenli  olarak yayınladığı Sektör Raporlarına bir yenisini daha ekleyerek dünyada ve Türkiye’de Metal Sektörü’nü mercek altına aldı

EKONOMİ
28 Ağustos 2023 - 13:31
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Allianz Trade: Metal sektöründe uluslararası ticaret yeşil dönüşüm ile değişim geçiriyor.
Allianz Trade düzenli  olarak yayınladığı Sektör Raporlarına bir yenisini daha ekleyerek dünyada ve Türkiye’de Metal Sektörü’nü mercek altına aldı. Allianz Trade ekonomistleri tarafından hazırlanan rapora  göre; Türkiye’de metal sektörünün karşılaşabileceği başlıca risk unsurları arasında; ekonomik koşullar, küresel metal fiyatları, düzenleyici değişiklikler, enerji maliyetleri, hammadde temini, çevresel kaygılar ve iş gücünde yetenek eksikliği yer alıyor. Ancak bunlar arasında çevresel kaygılar dikkat çekici ölçekte görülüyor.

Ticari alacak sigortasında dünya lideri olan Allianz Trade, Metal Sektörü Raporu’nu yayınladı. Raporda Türkiye’de metal sektörünün değerlendirmesine de yer verildi. Rapora göre; halen Türk metal sektöründe 31.000'e yakın işyerinde 150.000'e yakın kişi istihdam ediliyor. Metal sektörü otomotiv, savunma, inşaat ve enerji sektörleri başta olmak üzere birçok sektöre girdi sağladığı için ülkelerin ekonomilerinde en önemli sektörlerin başında geliyor. 

Raporda; küresel metal piyasasının, 2022'de 3940,17 milyar dolardan 2023'te yüzde 7,4’lük bileşik yıllık büyüme oranıyla 4230,27 milyar dolara yükseldiği bilgisi veriliyor. Rusya-Ukrayna savaşının kısa vadede, küresel ekonomik toparlanma şansını olumsuz etkilediği vurgulanırken, savaşın, birden fazla ülkeye yönelik ekonomik yaptırımlara, emtia fiyatlarında artışa ve tedarik zinciri kesintilerine yol açtığı belirtiliyor. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise küresel çapta metal fiyatlarının, daralan talep, resesyon beklentileri ve parasal sıkılaşma nedeniyle pandemi öncesi fiyatlarına yaklaşmış olması. 

Allianz Trade Metal Sektörü Raporu’na göre çevresel kaygılar metal sektörünün de önemli belirleyicileri arasında yer alıyor. Dünya genelinde artan yeşil dönüşüm talebinin etkisiyle, uluslararası ticaretin bir değişim geçirmesi beklendiği raporda verilen bilgiler arasında. Ülkelerin, iklim ve çevreye ilişkin aldıkları kararları uluslararası ticaret ve sanayi alanında uygulamaya başlaması, bu durumun ise olası dış ticareti kısıtlayıcı uygulamaların artacağı endişelerini kuvvetlendirdiği de raporda dikkat çekiyor. 

 

Çevresel sürdürülebilirlik metal sektörünü etkiler mi? 

Öte yandan toplam dış ticaret hacmi içinde "çevre dostu" olarak nitelendirilen ve çevrenin korunmasına yönelik pozitif etki oluşturan ürünlerin payının giderek arttığına da raporda değiniliyor. Çevresel sürdürülebilirliğe ilişkin artan farkındalık ve düzenlemelerin metal sektörünü etkileyebileceği düşünülüyor. Şirketlerin daha temiz teknolojilere yatırım yapmasının önemi vurgulanıyor ve çevresel kaygılarını gidermezlerse itibar riskleriyle karşı karşıya kalabilecekleri belirtiliyor.

 

Üreticilerin coğrafi koşullara uyum sağlaması olası riskleri önler

 Değişen iklim koşullarında su yönetimi ve biyolojik çeşitlilik hızla acil öncelikler haline geliyor ve küresel olarak meydana gelen bu belirsizliğin Türkiye coğrafyasını da doğrudan etkilediği Allianz Trade raporunda yer alıyor. Metal üreticilerinin, riskleri ve fırsatları daha iyi değerlendirmeleri gerektiği ve bunları şeffaf, sonuca dayalı ölçüm ve güvence yoluyla ifade etmelerinin önemi raporda vurgulanıyor. Daha titiz raporlamanın metal sektörü açısından kritik hale geleceğine dikkat çekilirken, 6 Şubat depremi de hatırlatılıyor. İskenderun’u da etkileyen ve bölgedeki fabrikaları mücbir sebep haline getiren yıkıcı depremin ardından; Türkiye'nin doğusundaki çelik ticareti ve üretiminin durma noktasına gelmesi, bu nedenle üreticilerin coğrafi koşullara göre uyum sağlamasının ne denli kritik olduğu yorumu da raporda öne çıkıyor.   

Allianz Trade Metal Sektörü Raporu’na göre; Türkiye’nin ihracat verileri 2022 yılı sonunda 254,2 milyar dolar ile bir önceki yıla göre yüzde 12,9 artış gösterdi. Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü ihracatı ise 2022 Ocak-Aralık döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 artış ile 14,66 milyar dolar olarak gerçekleşti. Raporda, bu yılın ilk 5 ayında ihracattaki yüzde 0,2 artışa karşın, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü ihracatının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 düştüğüne dikkat çekiliyor. Bu düşüşte Avrupa Birliği’ndeki ekonomik daralma, parasal sıkılaşma döngüsü, Türkiye özelinde kurun rekabetçi bir düzeyde olmaması ve geçtiğimiz yıla kıyasla kredi koşullarındaki sıkılaşmanın etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Türkiye’nin demir ve demir dışı metaller sektöründeki ihracatında en büyük paya sahip olan Almanya’nın da teknik resesyona girmesinin Türkiye Metal Sektörünü büyük ölçüde etkilediği vurgulanıyor.  

 

Metal sektöründe yetenek açığı dikkat çekici boyutta

Allianz Trade Metal Sektörü Raporu’nda dikkat çeken bilgiler arasında şirketleri, küresel olarak yaşanan büyük bir emeklilik ve istifa dalgasının beklediği de yer alıyor. Şimdiye kadarki en büyük yetenek eksikliğiyle karşı karşıya olan sektörün; vasıflı işgücüne ulaşabilmesi için radikal bir dönüşüme girmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Raporu hazırlayan uzmanlar ayrıca; Türk işletmecilerin de genç işçilerle birlikte, bugünün değerleriyle uyumlu, amaca uygun bir marka oluşturma çabalarını ikiye katlamak zorunda oldukları yorumunda bulunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
GÜLER, FERRERO KARARINI DEĞERLENDİRDİ: “MAÇ DAHA YENİ BAŞLIYOR” 
GÜLER, FERRERO KARARINI DEĞERLENDİRDİ: “MAÇ DAHA YENİ BAŞLIYOR” 
Akaryakıta Çifte İndirim Geliyor
Akaryakıta Çifte İndirim Geliyor
OSMAN TÜRK: “ALTIN 5 BİN TL’YE DAYANABİLİR”
OSMAN TÜRK: “ALTIN 5 BİN TL’YE DAYANABİLİR”
 Bolat: 'Fırsatçılara affımız yok
Bolat: 'Fırsatçılara affımız yok
Son Haberler
Canik'te Doğa ve Çevre Dostu Nesiller Yetişiyor
Canik'te Doğa ve Çevre Dostu Nesiller Yetişiyor
ÜNYE’DE BASKETBOL VE VOLEYBOL HEYECANI NEFES KESTİ
ÜNYE’DE BASKETBOL VE VOLEYBOL HEYECANI NEFES KESTİ
Dünyada ilk olma özelliği
Dünyada ilk olma özelliği
İsrail Suriye Genelkurmay Başkanlığı binasına saldırdı
İsrail Suriye Genelkurmay Başkanlığı binasına saldırdı
Adalet Bakanı Tunç, DEM parti heyetiyle görüştü
Adalet Bakanı Tunç, DEM parti heyetiyle görüştü
Çok Okunan Haberler
İş insanı Üzeyir BAHADIR,
İş insanı Üzeyir BAHADIR,"Deprem Değil, İhmal Öldürür! Samsun'da...
 Kavak Güreşte Bir Kez Daha Şampiyon Yetiştirdi!
Kavak Güreşte Bir Kez Daha Şampiyon Yetiştirdi!
“SAMSUN MARKET”
“SAMSUN MARKET”
Büyükyoncalı'da yol çalışmaları devam ediyor
Büyükyoncalı'da yol çalışmaları devam ediyor

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.