• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • SPOR
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • 3. SAYFA
  • Köşe Yazısı
  • KÜLTÜR SANAT
  • SAĞLIK
  • BİYOGRAFİ FOTO GALERİ OTOMOBİL SAMSUN HABERLERİ
  • Ara
SON DAKİKA:
15:49
Çorum maceramın sonuna geldim..
15:46
Isparta Kitap Fuarı’ndayız!
15:37
CANİK SANAYİCİ İŞ İNSANLARI VE YÖNETİCİLER DERNEĞİ’NDEN KATILIMLI YEMEK PROGRAMI
15:19
TÜRK AMERİKAN KOLEJİ, ÇARŞAMBA KAMPÜSÜNÜ 2026–2027 DÖNEMİNDE AÇIYOR
14:24
“Hedefimiz Türkiye Yüzyılı’nı darbe Anayasası’yla değil yeni bir toplum sözleşmesiyle karşılamak”
14:10
Fidan: “Türkiye barışın, istikrarın ve haklı davaların öncü gücü
14:05
“Adalet, devletin bekasıyla doğrudan bağlantılıdır”
14:02
“Atmayalım, Dönüştürelim” Vurgusu
13:58
Gün Boyu Neşe ve Hareketlilik
13:54
Tamamlanan parsellerde yatırımlar hızla sürüyor
13:52
Canik Belediyesi ekiplerine teşekkür etti.
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. AKM'de 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri "Lozan Mübadilleri Fotoğraf Sergisi"
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 02 Kasım 2023 - 11:43

AKM'de 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri "Lozan Mübadilleri Fotoğraf Sergisi"

AKM’de 10

KÜLTÜR SANAT
02 Kasım 2023 - 11:43
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
AKM'de 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri
AKM’de 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri “Lozan Mübadilleri Fotoğraf Sergisi”

 Bu sergide; tarih, kültür ve sanat dile geliyor

 Ege Üniversitesi (EÜ) 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında (EÜ) Atatürk Kültür Merkezinde, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nca arşiv malzemesi desteği sağlanan “Lozan Mübadilleri Fotoğraf Sergisi” sanatseverlere kapılarını açtı.

İzmir’in sanat gündemini belirleyen, Ege Üniversitesinin köklerinden ve geleneklerinden gelen güçle düzenlediği “EgeArt Sanat Günleri”, Cumhuriyetin 100’üncü yılında “Vefa” konseptiyle onuncu kez kapılarını EÜ Atatürk Kültür Merkezinde sanatseverlere açtı. EgeArt Sanat Günleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın desteği ile açılan “Lozan Mübadilleri Fotoğraf Sergisi”nde Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Milli Mücadele zaferinden sonra Türk-Yunan hükümetleri arasında imzalanan Mübadele Anlaşması sonucunda mübadeleden etkilenen kişilerin fotoğrafları yer aldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da sergiyi ziyaret ederek sergi hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Şahin “Devlet Arşivleri Başkanlığı olarak “Vefa” konseptiyle Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen bu büyük organizasyonu biz de Lozan Antlaşmasındaki Mübadiller bölümü ile pekiştirmek istedik” diye konuştu.  

Antlaşmanın ayrıntılarına dair bilgi veren Şahin; “Günümüzün de en büyük sorunu göçlerdir. Lozan’da da mübadele dediğimiz ikili anlaşmalar çerçevesinde göç anlaşması yapıldı. Bu anlaşma 12 maddelik bir programla Türkiye-Yunanistan arasında gerçekleşti. Türkiye’deki Rumlar Yunanistan’a; Yunanistan’daki Müslümanlar ve Türkler Türkiye’ye gelecek şeklinde yapıldı. 1912’den itibaren gelen her iki tarafın mübadil sayılmasının da bu antlaşmadaki özel bir maddedir. Mübadiller çok zor şartlar altında Yunanistan’dan Türkiye’ye Türkiye’den Yunanistan’a göç etmek zorunda kaldılar. Cumhuriyetin temelleri atılırken Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti bu insanların haklarını gözetmek zorundaydı. Yunanistan’da bulunan göçmenler sadece Türkler değildi. Müslüman tüm unsurlar da bu göçten etkilendiler. Bu kadar yoğun ve hızlı bir göç transferinin tek bir devletin üzerine kalmaması ve İslam camiası ve Müslüman devletlerinde bu göçte desteğini sağlamak isteyen Mustafa Kemal Paşa TBMM Hükümeti adına tüm İslam âlemine yardım ve destek için bir bildiri yayınladı. Ancak gerekli desteği alamayan Mustafa Kemal Paşa seyr-ü sefain idaresi ile kiralık gemiler, vergi muafiyetleri, her tür sağlık, yemek ve sosyal destekler sağlanarak Anadolu’ya göçleri sağlandı. Her bir fotoğraf karesi bir göç dramını anlatırken belgeler de bunun ispatı olarak bu sergide gövde bulmuştur. Fotoğraflardaki her toplu ve tekli kimseler İzmir Limanına gelen başta İzmir ve iç bölgelere gönderilen soydaşlarımızdır. Cumhuriyetimizin ilan belgesi ile başlayan sergi Cumhuriyete göç eden soydaşlarımızın belgeleri ve fotoğraflarıyla hikaye bulmuştur” şeklinde açıklamada bulundu.

“Fotoğrafları yer alan kişiler 80 yıl önce İzmir’de birlikte yaşadılar”

Sergide sergilenen eserlerin hakkında konuşan Başkan Ahmet Şahin, “Burada sergilenen belgelerin arasında;  hangi gemilerin olduğu, insanların hangi şekilde getirildikleri ve mübadeleye dair şikâyetlerini görebileceksiniz. Burada bulunan en önemli unsurlar defterlerdir. Bu defterlere ailelerin fotoğrafları koyuluyor. Bu defterlerin içinde toplu fotoğrafların yanı sıra tek kadın ve erkek fotoğrafları da yer alıyor. Kadınların olduğu fotoğraflarda aile reisi öldüğünden dolayı kadın aile reisi olarak fotoğraflarda yer alıyor. Bizler bu fotoğrafların eski dokusunu bozmadan sizlere sunmaya çalıştık. Defterlerde yer alan fotoğrafların sahiplerinin bilgileri kişisel veri olması nedeniyle kullanılmamıştır. Lakin şu an İzmir’de yaşamakta olan herkes bundan 70-80 yıl önce bu fotoğraftaki kişilerle beraber yaşadılar, komşuluk yaptılar, alış-verişte bulundular. Aslında İzmir’i yaşadılar” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir
“Bir Kitap, Bin Hayal”
“Bir Kitap, Bin Hayal”
“Her Şey Ailede Başlar”
“Her Şey Ailede Başlar”
Festival Geliri SMA Hastası Çocukların Tedavisinde Kullanılacak
Festival Geliri SMA Hastası Çocukların Tedavisinde Kullanılacak
“KALPTEN” TEMASIYLA 24 EKİM’DE BAŞLIYOR
“KALPTEN” TEMASIYLA 24 EKİM’DE BAŞLIYOR
Son Haberler
Çorum maceramın sonuna geldim..
Çorum maceramın sonuna geldim..
Isparta Kitap Fuarı’ndayız!
Isparta Kitap Fuarı’ndayız!
CANİK SANAYİCİ İŞ İNSANLARI VE YÖNETİCİLER DERNEĞİ’NDEN KATILIMLI YEMEK PROGRAMI
CANİK SANAYİCİ İŞ İNSANLARI VE YÖNETİCİLER DERNEĞİ’NDEN KATILIMLI...
TÜRK AMERİKAN KOLEJİ, ÇARŞAMBA KAMPÜSÜNÜ 2026–2027 DÖNEMİNDE AÇIYOR
TÜRK AMERİKAN KOLEJİ, ÇARŞAMBA KAMPÜSÜNÜ 2026–2027 DÖNEMİNDE...
“Hedefimiz Türkiye Yüzyılı’nı darbe Anayasası’yla değil yeni bir toplum sözleşmesiyle karşılamak”
“Hedefimiz Türkiye Yüzyılı’nı darbe Anayasası’yla değil yeni...
Çok Okunan Haberler
Seven’den Oğluna Duygulandıran Doğum Günü Mesajı
Seven’den Oğluna Duygulandıran Doğum Günü Mesajı
Esen: “Muhtarlarımızla Geleceğe Dair Kısa Bir Değerlendirme Yaptık”
Esen: “Muhtarlarımızla Geleceğe Dair Kısa Bir Değerlendirme Yaptık”
Yoleri: U18’de Dikkatleri Üzerine Çekiyor
Yoleri: U18’de Dikkatleri Üzerine Çekiyor
Metro türkiye, 1 kasım dünya vegan günü'nde
Metro türkiye, 1 kasım dünya vegan günü'nde

Ana Sayfa
GÜNDEM
SİYASET
SPOR
DÜNYA
EĞİTİM
EKONOMİ
TEKNOLOJİ
MAGAZİN
3. SAYFA
Köşe Yazısı
KÜLTÜR SANAT
SAĞLIK
BİYOGRAFİ
FOTO GALERİ
OTOMOBİL
SAMSUN HABERLERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • KÜLTÜR SANAT
  • MAGAZİN
  • SAĞLIK
  • SAMSUN HABERLERİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.