KUVVETE GÜÇ VEREN İNANÇTIR,CESARETTİR. « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

SAMGİAD Matematik Okulu’nda 23 Nisan Etkinliği

EĞİTİM, GÜNDEM, SİYASET, Yerel haber

İLKADIMLI ÖĞRENCİLERDEN ATIK PİL TOPLAMA PROJESİNE DESTEK

EĞİTİM, EKONOMİ, GÜNDEM, SİYASET, TEKNOLOJİ, Yerel haber

KUVVETE GÜÇ VEREN İNANÇTIR,CESARETTİR.

 Vali Osman Kaymak,  Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen Türk güreşinin unutulmaz ismi Efsane Milli Güreşcimiz Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu’yu ‘Vefatının 58. Yıl Dönümü Anma’ programına katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Kavak İlçe Müftülüğü İmam Hatibi Murat Ünal tarafından Yaşar Doğu ve tüm şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu programda yaptığı açılış konuşmasında ‘Efsane kahramanı, güreşçiyi, sırtı yere gelmeyen cihan pehlivanı Dünya Şampiyonunu anmak onu yad etmek, her Anadolu coğrafyasındaki insan için onur kaynağı bilhassa Samsun ve Kavak için inanılmaz bir zenginliktir. Yaşar Doğu dünyaya belki kırılması çok zor olacak bir ismi yazdırdı. Sayın Valim bizim burada güreş eğitim merkezimiz var bizler o gençlere Gazanfer hocamızın himayelerinde şu nasihati vermeye çalışıyoruz. Ahilik Teşkilatı’nda bir söz vardır; Evladım sana hakkım helal olmaz, halka ve hakka hayırlı hizmetler yapmadıkça, ustalık etmedikten sonra, kendini geçecek çıraklar yetiştirmedikten sonra. Bizim güreş eğitim merkezimizde Yaşar Doğu efsanemiz bizim için bir idol, bir kahraman yaşayan bir efsane olacak.’ dedi.

Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu yaptığı konuşmasında ‘Sayın Valim şahsınızda tüm değerli protokol üyelerine saygı ile selamlıyorum. Bugün çok güzel bir gün yaşıyorum çünkü babamın memleketi Kavak’tayım ve onu ikinci kez anıyoruz, dün kabri başında ruhunu şad ettik. Eminim şu anda bizleri duyuyordur, bu güzelliği görüyor ve ruhu şad oluyordur. Bu salonda hem devletin protokolü, hem de çok değerli eğitimciler öğretmenlerimiz ve yarının güvencesi sevgili gençlerimiz var. Bu bakımdan çok güzel bir tören. Sayın Valim şahsınızda bütün emeği geçenlere bu güzelliği bizlere ailesine yaşattığınız için çok teşekkür ederim.

Ben Anadolu’da nereye gidersem gideyim Yaşar Doğu’ya olan sevgiyi, itibarı halkın gözünde gördüm ve ailesi olarak bana da bu gururu yaşattılar. Ama önemli olan bizim gençlere Yaşar Doğu’nun değerlerini aksettirmemiz lazım. Bu değerleri öğretmenin en güzel yolu oluşturulan bir kültür evi. Önemli olan bu kültür evindeki mesajlarla bu olayı kurumsal bir şekilde geleceklere aksettirmek. Biz bunu başardık Samsun’da ki köy konağında Emirli köyünde babamın annesinin evinde. Zaten gençliğinin çoğu Emirli köyünde geçmiş. Pehlivanın Emirli’de olduğu önemli değil. Amasya’nın yetiştirdiği değerler listesinde Yaşar Doğu’nun ismi geçiyor. Ben şikayetçi değilim ve gurur duyuyorum. Amasya da sahiplendi. Ama biliyoruz ki Yaşar Doğu bir değer. Onun değerlerini gençlere aksettirmek için bu kültür evi bir fırsat. Duyuyorum ki Milli Eğitim öğrenci grupları getiriyormuş. İnşallah bunun sayısı artar. Dilerim ki bunun benzerleri de diğer şampiyonların memleketlerinde başlasın. İnşallah o da gelecektir.

Sayın Valim şahsınızda bir ricamı dile getirmek istiyorum. Yaşar Doğu’nun Emirli köyünde çocukluğunda güreşler attığı çayır bugün güreş alanına çevrilmiş vaziyette,  yeri çok anlamlı, yalnız oradaki güreş kurumsal ve o isme layık bir yapıya kavuşturulması lazım. Yani son dakikada kurtarılan bir organizasyon değil devletin himayesinde, bir kurum tarafından hatta bir kurul tarafından ki ben ailesi olarak seve seve görev alırım. Türkiye’de ilk defa bir fakülte bir şampiyonun ismini taşıyor, ben bundan dolayı gurur duyuyorum. Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi de bu kurulun içinde yer almalı ve yağlı güreşin popülerliği Yaşar Doğu’nun ruhuna uygun bir şekilde Emirli’de ki o güreş alanında her yıl tarihi değişmeden sabit bir gün belirleyerek ‘Geleneksel Karakucak Güreşleri Festivali’ haline getirmeliyiz.

Sizlerin koordinasyonunda bu kurumsal bir yapıya kavuşmalı ve uzun yıllar sürecek bir festival olmalı. Bu spor turizminde de Samsun’a çok önemli bir artı değer kazandıracaktır bunu takdirlerinize sunuyorum. Ben küçük evladı olarak boynuz olarak geçemedim babamı ama ben de bir profesör olarak spor bilimlerinde yetiştirdiğim yüzlerce talebeyle kendi açımızdan hizmet ediyorum. Babamın en büyük idolü ülkemize güreş aracılığıyla hizmet etmekti. Onun ne kadar milliyetçi olduğunu çoğumuz biliyoruz. Bugün bu törende bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum’ dedi.

Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, ‘Değerli arkadaşlar bugün gerçekten ülkemizin medarı iftiharı, övündüğümüz, milli kahramanımız, büyümüz, güreşçimiz Yaşar Doğu anmak için burada bulunuyoruz. Öncelikle kendisine Yüce Rabbimden rahmet diliyorum mekanı cennet olsun. 

        Değerli hocamız bence çok güzel bir öneride bulundu. Gerçekten bunun kurumsal hale gelmesi lazım her yıl aynı tarihte ‘Samsun Yaşar Doğu Karakucak Güreşleri Festivali’ şeklinde kurumsal hale getirip Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ile hep birlikte yapmamız lazım. İnşallah bunu tavsiyeleriniz doğrultusunda arkadaşlar ile birlikte çalışacağız.  Ümit ediyorum bugün burada bunun temeli atılmış olur.

        Değerli arkadaşlar, bugün gezdiğimiz Emirli köyündeki Yaşar Doğu Kültür Evi’ni de çok anlamlı buluyorum. Bu kültür evinin kazandırılmasında emeği geçen önceki dönem değerli Valilerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Benim temennim bütün sporcu çocuklarımızın orayı ziyaret etmesi , ziyaretin manasını kazanmaları yani bir ders almalarıdır. Ben geçen sene ilk ziyaretimde çok etkilenmiştim. 

        Yaşar Doğu’nun bir felsefesi var. Yaşar Doğu, gerçekten sırtı yere gelmeyen, onurlu, şerefli bayrağımızı göndere çıkarmış, İstiklal Marşımızı okutmuş, bizim göğsümüzü kabartmış, bizim iftiharımızdır. Tabii ki bunlarla övünmek güzel, ama bizlerden bir şeyler bekliyor övünmeyin yolumdan gelin diyor,  o anlamda da Yaşar Doğu’nun da bir felsefesi var. Yaşar Doğu’daki inanç, maneviyat, cesaret, ahlak bunları orada görmekten ben çok duygulandım ve merak ettim. Yaşar Doğu’daki sır nedir? Bir köyden çıkıyor şüphesiz onun göğsü dimdik kuvveti yerinde. Bu da anlamlı ama arkadaşlar bu kuvvete güç veren inançtır, cesarettir. Sizin kuvvetinizin olması çok anlamlı değil o kuvveti gerçekten bir harikaya dönüştürecek inancınızdır, cesaretinizdir, aklınızdır, fikrinizdir,  eğitiminizdir. O yönü  ile Yaşar Doğu Kültür Evi’nden ben çok etkilendim. Gençler sizin de oraya uğrayıp ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum, oradan alacak çok ders var. Gençler sizlere şunu söylüyoruz kendinize örnek alacağınız sporcu, bilim insanı, ilim insanı, iş insanı, bürokrat, devlet adamlarının hayat hikayelerini mutlaka okuyun, mutlaka büyük bir felsefe yakalayacaksınız. Töreni hazırlayan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum, bugün aramızda bulanarak bize güç verdiler. Anlam katan hocamıza çok teşekkür ediyorum, gençler sizlerede burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.’ dedi.

Konuşmalarının ardından Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi’nde eğitim gören ulusal ve uluslar arası müsabakalarda ülkemizi başarıyla temsil ederek derece yapan sporcularımız ve hocalarımızı Valimiz Sayın Osman Kaymak tebrik ederek, hediye verdi.

Yaşar Doğu’yu ‘Vefatının 58. Yıl Dönümü Anma’ programının sonunda Valimiz Sayın Osman Kaymak’a Kavak Kaymakamı Recep Koşal Yaşar Doğu’nun tablosunu, Yaşar Doğu kitabının yazarı Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven ise kendi yazdığı ‘Yaşar Doğu’ isimli kitabını takdim etti.

Programa ayrıca; Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, Kavak Kaymakamı Recep Koşal, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.