KURULUŞU TAMAMLANAN 8 KOOPERATİFLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA BAŞLADI « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

KURULUŞU TAMAMLANAN 8 KOOPERATİFLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA BAŞLADI

KURULUŞU TAMAMLANAN 8 KOOPERATİFLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA BAŞLADI

 

Kadın girişimciliğinin en güzel örneğini teşkil eden ve kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesinde önemli bir rol oynayan kadın kooperatifleri, kadın istihdamının artmasında ve özellikle kırsal alanda yaşayan kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarında etkilidir.

Samsun’da Valiliğimizin de destekleriyle 2020 yılında kuruluşu tamamlanan; Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Vezirköprü Afitap Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, İlk Kıvılcım 1919 Havza Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Ladik Laodikea Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Kavak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Vezirköprü Nerik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Bafra Kızılırmak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Yakakent Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi olmak üzere 7 ilçemizdeki toplam 8 kadın kooperatifinde de kadınlar, çalışma, üretme ve ekonomik gelir elde etme imkânını bulmaktadırlar.

Kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan mal ve hizmet üretimi ile bunların pazarlanmasına yönelik ihtiyaçlarını karşılayan, destekleyen ve geliştirmek suretiyle ortaklarının sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarını sağlayan kadın kooperatiflerimiz, ortaklarına mesleki eğitim vererek el becerilerinin geliştirmesi, ortaklarının mal ve hizmet üretimleri için gerekli girdi ve ekipmanların tedarik edilmesi, ortaklarının sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının giderilmesi, sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarına zemin hazırlanması noktasında önemli bir rol üstlenmektedir.

Kooperatif çatısı altında bir araya gelen kadınlar, hediyelik eşya, dokuma ve tekstil, unlu mamuller ve tatlılar, süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünler, kahvaltılıklar, turşular ve sirkeler başta olmak üzere birçok yöresel ürün üreterek, özellikle atıl kalan emeklerini ekonomiye kazandırmakta, aynı zamanda ilimizin tanıtımına ve ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar.

Kadın kooperatifleriyle ilgili yaptığı açıklamada, kadınların üretim süreçlerinin yılın tamamına yayılması ve ürettikleri ürünün piyasada hak ettiği değeri alması için kadın girişimcilerimizi her zaman desteklediklerini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini belirten Valimiz Sayın Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Samsun’da kadın kooperatiflerimizin sayısını daha da artırmayı hedefliyoruz. Çünkü eğitim ve istihdam anlamında kadınlarımıza verdiğimiz her destek aynı zamanda toplumumuzu da güçlendirmektedir. Ayrıca kadınlarımızı bu şekilde üretimin içerisine dahil ederek ülke ekonomisine ve üretimine de büyük bir katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.

2020 yılında Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Vezirköprü Afitap Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Ticaret Bakanlığının açmış olduğu Kooperatiflerin Destek Programına (KOOP-DES) başvuru yaparak 2 projesi desteklemiş ve 2 kooperatifimize toplam 220.000 TL hibe sağlanmıştır. 2021 yılında da 6 Kooperatifimiz KOOP-DES Projesine gıda üretimi için gerekli makine teçhizat alımı ve gündüz bakımevi kurmak amacıyla Valiliğimiz Ticaret İl Müdürlüğünün destekleriyle başvuru yapmıştır. Ayrıca kooperatiflerimizin ürettiği ürünleri pazarlayabilmeleri için de AVM’lerde stant açılması için çalışmalar yürütüyoruz.

Kadın elinin değdiği her ürünün daha güvenli olacağı düşüncesinden hareketle, önümüzdeki yıllarda kadınlarımızın el emeği göz nuru ürünlerinin ticari anlamda çok daha kıymetleneceğine inanıyorum.

Bu tür kooperatiflerin içerisinde girişimcilik potansiyelleri de artan kadın üreticilerimizi cesaretlerinden dolayı tebrik ediyor, yöresel ürünlerimizi ülkemiz genelinde pazarlayarak ilimizin tanıtımına da sağladıkları katkı için teşekkür ediyorum.” dedi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.