Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması-2 Samsun’da Gerçekleştirildi « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması-2 Samsun’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması-2 Samsun’da Gerçekleştirildi

Genel Müdürlüğümüz Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması”nın ikincisi 11-12 Şubat 2020 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirildi.

Ülkemizde ev sahipliği yaptığımız yabancıların sosyal uyumlarının sağlanması adına görüş alış verişinde bulunmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlenen etkinliğe; Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali CENGİZ, Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekilimiz Ali Rıza BEŞKAT,BMMYK Uluslararası Koruma Müdür Yardımcısı Gökçe SARAYDIN, Samsun İl Göç İdaresi Müdürümüz Zafer ÇOLAK’ın yanı sıra Karadeniz Bölgesi İl Göç İdaresi Müdürleri ileillerde göç alanında çalışan akademisyenler ve uluslararası öğrenciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Samsun Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ: “Sığınmacı, mülteci, geçici koruma altındaki gibi statülere sahip göçmenlere ev sahipliği yapıyoruz. Ülkemizde ve ilimizdeki göçmenler korunma, sağlık, eğitim ve çalışma haklarına sahip olarak bulunuyor. Ülkemizde bulunan göçmenlerin ulusal ve uluslararası yasalar ile sağlanan hak ve hizmetlere erişimi kamu kurumlarını verilen bir görevdir. Bunu yerine getirip, getirmemede herhangi bir tercih veya seçenek hakkımız yok. Bu bir ulusal milli görev ve ödevdir.” ifadelerini kullandı.

Maalesef modern zamanlarda ülkedeki sığınmacıların ismi, ‘Suriyeli’ olmuş diyerek katılımcılara seslenen Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK: “Bu büyük bir haksızlık ve doğru değildir. Suriyeliler geçici korunma statüsünde burada kalıyorlar. Bilmeliyiz ki tarih boyunca göç rotası olmuş bugün de hedef ülke konumunda olan Türkiye’nin göçmenlerle mayalandığını, bir toplum olduğunu bundan 100 yıl önce mübadele sırasında Balkanlardan insanlar hangi hissiyatlarlahangi gerekçeler, acılar ve travmalarla buraya göçüp geldilerse, bugün de o insanların geleceklerini, çocuklarını, hayallerini kurtarmak için Türkiye’ye sığındıklarını unutmamalıyız.” diye konuştu.

Programın ikinci gününde konuşan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali CENGİZ uluslararası öğrencilere seslenerek: “Bu coğrafyada uluslararası öğrenciye en iyi ev sahipliği yapabilecek ülke biziz. Bu anlamda biz öğrencilerimize bunu hissettirmeye çalışıyoruz. Sizler buranın önemli bir parçasısınız. Siz yabancı değilsiniz. Her türlü problem ve sıkıntınızda rahatlıkla ulaşabileceğiniz sistematik yapımız mevcut. Bu kültür, bu coğrafya yabancıların kendini en yerli hissedebilecekleri coğrafyanın başında geliyor.” dedi.

Türkiye’nin dünyada en çok mülteciyi bulunduran ülke olduğunu vurgulayan BMMYK Uluslararası Koruma Müdür Yardımcısı Gökçe SARAYDIN: “Türkiye ev sahipliği yapmakta olduğu mültecilere koruma geleneğini sürdürüyor. Bu gelenekle Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu ile birlikte kapsamlı ve hak temelli yasal bir çerçeveye oturtulmuştur.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin uyum çalışmalarından bahseden Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekilimiz Ali Rıza BEŞKAT: “2014 yılında göç hareketlerinin artmasıyla birlikte Türkiye’de göç yönetimi yeniden yapılandırıldı. Bu kapsamda düzensiz göçle mücadele, kayıt ve kimliklendirme gibi alanlara öncelik verildi. 2019 yılı ortası ve şimdilerde gündem daha çok sosyal uyuma odaklandı. Bu kapsamda da çalışmalar devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Dünyadaki göçmen sayısının hızla arttığına dikkat çeken Samsun İl Göç İdaresi Müdürümüz Zafer ÇOLAK ise şunları söyledi: “Bizler Türkiye olarak bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle savaşların, siyasi çatışmaların ve etnik istikrarsızlıkların sürekli olarak yaşandığı bir bölgede bulunuyoruz. Bu bölgede bulunduğumuz için tarihin her döneminde olduğu gibi günümüz koşullarında da Türkiye’ye yönelen çok önemli kitlesel göç akınları meydana gelmektedir.”

Etkinlikte ayrıca, Genel Müdürlüğümüz Göç Uzmanı Abdulsamed KORKUT; Yabancıların Toplumsal Uyumları, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı YTB Uzmanı Zeynep KODAL; Uluslararası Öğrencilerin İş ve İşlemleri konusunda bilgilendirme sunumu yaptı.

Çeşitli video gösteriminin de gerçekleştirildiği etkinlik kapsamında ayrıca; Yabancıların Toplumsal Uyum Süreçleri başlığı altında Uyum Süreçlerine Yönelik Bulgular ve Sosyal Uyum Alanındaki Çalışmalar, Türkiye’de Sosyal Uyum, Uygulamalar ve Gözlemler, Toplumsal Uyum Sürecinde Uygulanacak Ulusal ve Yerel Politikalara İlişkin Görüşler konularında 3 farklı oturum düzenlendi.

Programda, göç alanında çalışmalar yürüten akademisyenlerle sosyal uyum çalışmaları üzerine görüş alışverişinde bulunulurken, akademisyenlerimizin tavsiye ve önerilerine de geniş ölçüde yer verildi.

Programın ikinci gününde ise ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerle bir araya gelinerek sahip oldukları hak ve yükümlülükler ile toplumsal uyum süreçlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulunuldu.

Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması etkinliği için Samsun’da bulunan Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK Samsun İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzü gezerek denetimde bulundu.