‘2018 SAMSUN İSTİHDAM BULUŞMASI « Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberler

‘2018 SAMSUN İSTİHDAM BULUŞMASI

Bu haber 21 Haziran 2018 - 11:27 'de eklendi ve kez görüntülendi.

‘2018 SAMSUN İSTİHDAM BULUŞMASI’ TOPLANTISI İLİMİZDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

   Sağlık Bakanı  Dr. Ahmet Demircan ve Vali  Osman Kaymak,  Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Büyükşehir Belediyesi Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen, ‘2018 Samsun İstihdam Buluşması’ toplantısına katıldı.
        Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, 2017’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Milli İstihdam Seferberliğinin ilan edildiğini hatırlatan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya yaptığı konuşmasında, “1,5 milyon artı istihdam hedefi ile yola çıkıldı. Birçok çevre böyle bir rakamın gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, Avrupa Birliği’nde istihdam rakamlarında düşüşler yaşanırken, son 10 yıllık süreçte tüm Avrupa Birliği’nde 7 milyon 190 bin istihdamın olduğu bir ortamda; bir ülkenin bir yılda 1,5 milyon istihdamı gerçekleştirmesi anlaşılabilir bir durum değildi. Türkiye üzerinde hesapları olan mihraklar aksine bu rakamların gerçekleşmesi bir tarafa işsizlik oranlarının artacağını ifade etmekteydi. Elbette milletimiz bu çağrının ülke adına ne kadar önemli olduğunu bildiği için 81 milyon bu seferberliğe katkı verdi. Neticede 2017 yılında 1,5 milyonun üzerinde istihdam gerçekleştirdik. İŞKUR olarak tarihimizde ilk defa 1 milyon 57 bin 249 kişiyi istihdam ettik. 2018 yılında Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş istihdam teşvikleri ile ülkemizin bütün noktalarına ulaşarak vatandaşlarımızı teşviklerden haberdar etme gayreti içerisindeyiz. İllerimizde yaptığımız istihdam buluşmaları programı ile işverenlerimiz ve iş arayanlarımıza teşviklerimizi anlatıyoruz.
        Son 10 yılı değerlendirdiğimizde, Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde 3,5 milyon genç istihdamında azalma görülmektedir. Bu süreç içerisinde 17.4’lük genç istihdamında da bir azalma söz konusu. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri bile genç istihdam azalma söz konusu iken 16.6’lık genç istihdamında artı istihdam gerçekleştiren bir ülke olarak dünyada lider konumda olan bir ülkeyiz. Bu süreçte 582 bin kişilik bir istihdam gerçekleştirdik. Amerika’nın 161 milyonluk işgücü piyasasına karşılık Türkiye 32 milyonluk işgücü piyasasıyla; Amerika 7 milyon 291 bin istihdam gerçekleştirirken Türkiye tek başına 7,5 milyonluk istihdam gerçekleştiriyor. Tüm Avrupa ülkeleri 9 milyonluk yeni işgücüne katılım sağlarken Türkiye tek başına 8.8 milyonluk işgücü katılımı sağlıyor. Bütün bu rakamlar şunu gösteriyor: Türkiye son dönemde bütün alanlarda olduğu gibi istihdam alanında da başarıyı yakalan bir ülkedir. Bunun neticesinde işsizlik rakamlarımız seri olarak aşağıya düşmekte. Genç ve kadın işsizliği rakamları oldukça olumlu seyretmektedir. Artık önümüzdeki aydan itibaren tek haneli hatta 9,5’in altında işsizlik rakamları ile Türkiye karşılaşacaktır. Yeter ki milletçe isteyelim, kararlı olalım üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Ülkemiz adına bu sevindirici rakamları kamuoyu ile paylaşmanın önemli olduğunu ifade etmek isterim.” dedi.
        Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli Misafirler, öncelikle ‘2018 Samsun İstihdam Buluşması’ toplantısına hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Samsun hedeflerine büyük bir hızla ilerliyor. Değerli konuklar, ben 25 yıl kaymakamlık yaptım. 4 yıldır valilik yapıyorum. İnanın makamımda otururken en çok sıkıntı çektiğim hususlardan birisi mağdur bir kişinin iş istediği zaman ona iş verememenin en büyük ezikliğini yaşamamdır. Hemen hemen her şeyi çözdük ama istihdam meselesini çözemedik. Allah’a şükür son yıllarda Türkiye gerçekten biraz önce İŞKUR Genel Müdürümüzün verdiği verilerde de görüldüğü gibi hızla ilerliyor.
        Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu istihdam seferberliğinde gerçekten çok olumlu yol alındı. Çok güzel yerlere gelindi. Ama biz toplum yararına çalışmalarla ve değişik meslek edindirme kurslarıyla işsizliği uzun vadede çözemeyiz. İlimizde de öncelikle istihdamı önlemek için iş alanlarının açılması lazım. Her zaman söylüyorum. Samsun potansiyeli çok büyük bir ilimiz ama bu potansiyelini tam olarak kullanamadığını düşünüyoruz. Samsun turizmde, tarımda, ticarette ve istihdamda çok geniş potansiyeli olan bir ildir. İlimizde Organize Sanayi Bölgelerini çok önemiyoruz. Şu an Merkez Organize Sanayi Bölgesi tamamen doldu artık ihtiyacı karşılamıyor, yetmiyor.
        Değerli arkadaşlar, iş ararken lütfen meslek edindirme kurslarını, halk eğitim ve İŞKUR’un kurslarını takip edin. Özellikle iş ararken bu tür alanları çok iyi değerlendirmeleri halinde görecekler ki iş bulmak daha kolay. İşverenler istediği vasıfta eleman bulamıyor. İşçilerde iş bulamıyorlar. Bu konuları da çözmek durumundayız. Bildiğim kadarıyla işsizlik fonunda toplanan 125 milyara yakın para var. Bu paraların müteşebbislere ve işadamlarına verilerek yeni iş alanlarının oluşturulması, işini büyütmek isteyen iş adamlarına verilerek değerlendirilmesi bence çok doğru olur diye düşünüyorum.
        Arkadaşlar, biliyorsunuz Türkiye 40 senedir terör konusunda çok ciddi mücadele veriyor. Türkiye bu sorunları aştığı takdirde bu insan yapısıyla ülkemize sayısız fabrikalar yapıp milyonlarca gencimize iş imkânı sağlayabiliriz. Türkiye çok emin adımlarla yolunda ilerliyor ama öncelikle Türkiye’nin birlik ve beraberliği söz konusu olduğunda bu hain işbirlikçilerin ülkemizi bölmek için yaptıkları planları çok iyi görmemiz lazım. Bu anlamda bizler birlik ve beraberliğimizi korursak, hainlere karşı daima birlik olursak, Türkiye gücüne güç katacak, kaynaklar teröre gitmeyerek ülkemize fabrika, okul, yol yapılarak bizi daha ileriye götürecek diye düşünüyorum. Bu toplantıda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
        Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Demircan yaptığı konuşmasında, “Türkiye’yi biz daha yukarıya taşımak istiyorsak, güçlenmesini istiyorsak bilelim ki istikrarı güçlendirmeye ihtiyacımız var. Bizim yükte hafif pahada ağır teknolojik üretim dönemine süratle girmeye ihtiyacımız var. Buna ayrıca güvenlik açısından da ihtiyacımız var. Sanayi alanımızı geliştirmemiz ve yerli üretim yaptığımızda terörün başını ezmeye başladık ve eziyoruz. Bu Türkiye’nin kendi sanayisini geliştirmesi sayesinde oldu. Bize insansız hava araçlarını vermiyorlardı. Türkiye bu aziz millet karar verirse her şeyin üstesinden gelir. Bu çalışmaya katkısı olan bütün kardeşlerimi ve arkadaşlarımı tebrik ediyorum. İstihdam konusunda sadece iş bulmak değil, istihdam konusunda emeğin eğitiminin gelişmesini sağlayacak adımların da atılmasını buradan beklediğimi belirtmek isterim.”dedi.
        Konuşmaların ardından Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Demircan, Samsun’da Milli İstihdam Seferberliğine katkı sunan Valimiz Sayın Osman Kaymak’a plaket verdi.
        Daha sonra Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Demircan, Samsun’da istihdamın artırılmasında en fazla kadın, engelli ve işçi çalıştıran firma temsilcilerine plaket verdi.
        Plaket töreninin ardından Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği (MEGİP) protokolü imza töreni İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve Samsun Ticaret Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu arasında imzalandı.
        ‘2018 Samsun İstihdam Buluşması’ toplantısına ayrıca, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN